Trots att situationen är extrem är den på inget sätt ny. Våld är något som malmöborna fått lära sig att förhålla sig till.
Utflyttningen från staden har sedan 2017 varit omfattande – men är det på grund av våldet?
!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script");if(window&&window.initialized)window.process&&window.process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");
Klockan är nio och Olof Fager har precis lämnat äldsta dottern på förskolan som ligger ett par hundra meter från ytterdörren. Hans sambo, Malin Jonasson, är hemma i villan i Anderslöv med yngsta dottern och deras två hundar. I deras gamla hemstad Malmö, 32 kilometer därifrån, rasar en vild diskussion om trygghet, våld och kriminalitet.
På nätet kokar det. Malmöbor som tar sin stad i försvar, politiker som kräver justitieminister Morgan Johanssons (S) avgång och i Staffanstorp släppte kommunen under måndagen en starkt kritiserad reklamfilm där människor uppmanas att flytta från våldets Malmö till den trygga – och svenska – kranskommunen Staffanstorp.
Malin och Olof får se reklamfilmen.
– Alltså, vad är det här? Jag blir inte ett dugg sugen på att flytta till Staffanstorp, tvärt om. ”Som resten av Sverige borde vara”, det finns väl en anledning till att Tiffany Persson kom från Staffanstorp, säger Malin Jonasson sarkastiskt.
– Det var ju inte så inkluderande om man säger så, typ som om Skånepartiet hade gjort reklamen, säger Olof Fager.
Flyttade för drygt två år sedan
Själva flyttade de från Malmö i februari 2017, då deras första dotter Elise var ett år gammal.
– Vi gick och grunnade på det när Elise föddes men egentligen var det inte från Malmö vi ville flytta utan vi ville ha ett hus och en trädgård. Vi tittade på flera hus i Malmö men budgivningarna gick upp med en miljon. Sedan tittade vi i Helsingborg eftersom Olofs familj bor där och det var lika dyrt där, säger Malin Jonasson.
Just tryggheten var inte det avgörande skälet till flytten, däremot fanns det en oro inför barnsituationen.
– Vi hade flera kompisar med barn som gick på tillfälliga och akuta förskolor vilket kändes sådär. En kompis fick förskoleplats en halvmil bort och en annan hade plats på akutförskola vägg i vägg med rättspsyk. Då började vi bli lite nojiga kring var vi kommer hamna. Sammantaget flyttade vi på grund av förskolesituationen och att vi inte hade råd med något hus i Malmö, säger Olof Fager.
Det kan bli farligt
Trots det har debatten i Malmö inte gått dem förbi. Olof jobbar fortfarande i staden och Malin är där flera gånger i veckan.
– Det var inte på grund av kriminaliteten som vi flyttade men det känns ju inte tråkigt att inte bo där när sådant händer. Det har ju alltid hänt saker i Malmö även om det går i vågor och där jag jobbar så ser jag trenderna i patienttillströmningen. Det som är nytt nu är att det sprängs så mycket och att man riktar in sig på anhöriga. Hade jag bott i Malmö fortfarande så hade det oroat mig, att det räcker med att en anhörig bor i mitt hus för att det kan bli farligt, säger Olof Fager.
– Jag känner fortfarande en stark samhörighet med Malmö, det är mer hemma. Det är välbekant och tryggt, jag vet hur man tar sig dit och hur man rör sig i staden. Om jag är hungrig vet jag vart jag ska gå. Det är inte så att jag åker till Trelleborg, även om det är närmare, säger Malin Jonasson.
Samtidigt utmålas ju bland annat ni i den här Staffanstorp-videon som sådana som flyr fältet.
– Det är bara fult, ett slag under bältet och ren populism, säger Olof Fager irriterat.
– Hade man kunnat uträtta något när man väl var där så hade vi gjort det, men när man har barn så går inte det. Jag känner inte att vi har lämnat folk i sticket eller så. Bilden är att jag bor utanför Malmö men att Malmö fortfarande är mitt, säger Malin Jonasson.
”Vi vill tillbaka”
Båda två vill flytta tillbaka i framtiden. Olof förklarar:
– Vi har ju fortfarande den tanken, att när barnen blir äldre vi vill vi tillbaka. Jag vill inte vara isolerad ute på landet, det är en trygghet förbehållen småbarnsåren och sedan får vi ta ett nytt beslut sen.
Malin fortsätter:
– Jag är helt säker på att jag kommer flytta tillbaka, när vi inte behöver de här grejerna för småbarnen. Det finns en kärlek och omtanke i Malmö, jag minns när Showan blev knivhuggen och 10 000 människor gick ut och demonstrerade, sånt händer inte riktigt i Anderslöv.
Vad skulle ni vilja se för förändringar i Malmö?
– Jag vill se en bättre barnomsorg så man kan få en förskola i det område där man bor och jag tycker att det fria skolvalet inte är enbart positivt utan det gör att områden segregeras. Sedan är det ett problem att ingen åker fast för den här skiten. Det känns som att man bara kan ta på sig en moppehjälm så klarar man sig undan och det tror jag påverkar hur grovt våldet är, säger Olof Fager.
– Jag tänker spontant på allt som händer, att det bara kunde sluta. Det är det enda jag önskar för Malmö, att man inte ska vakna upp och slå på nyheterna och tänka ”åh, inte igen!”. Samtidigt, när jag är där med mina två barn känner jag mig aldrig otrygg, det är som att Malmö på nyheterna är ett separat Malmö, säger Malin Jonasson.