BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon tog då över rodret för en sargad socialdemokrati, som hon nu med ett år kvar till valet försöker bygga upp igen. Från att ha haft runt 30 mandat i kommunfullmäktige under lång tid har partiet i dag bara 20, och saknar dessutom egen majoritet trots samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
– Jag är van vid att sitta i en fullmäktigegrupp med drygt 30 mandat, men så ser det inte ut i dag. Vi är jämnstora med Moderaterna och det är något som vi historiskt inte är vana vid. Det finns nog många olika skäl som man kan peka ut för detta och det finns säkert mycket att säga om det.
Ska växa över 20 mandat
Men att spekulera i vad som skett vill Ann-Sofie Hermansson inte göra. Istället tittar hon framåt, närmast mot valet 2018. Hennes mål är få Socialdemokraterna att växa som politiskt alternativ igen.
– Det är något jag tog på mig att klara när jag klev in som gruppledare tidigt i en mandatperiod. För min del handlar det såklart om att profilera socialdemokratin i stan och att vi gör ett så gott val som möjligt, för det är ju det som ger inflytande så att vi har något att säga till om. Målet är såklart att vi ska upp över 20 mandat 2018.
Att ta klivet till att bli kommunstyrelsen ordförande beskriver hon som ”omvälvande”.
– Man byter ju lite liv uppriktigt sagt.
Men trots omställningsperioden är Ann-Sofie Hermansson nöjd med sin första tid som Göteborgs ”borgmästare”. De 100 dagarna firades många framgångar.
– De där göteborgsfrågorna som den om ostindiefararen, att hon blir kvar i Göteborg och varken bli uppsågad, för det hade varit det hemskaste, eller såld till Kina. Men också att vi fick hit Geely och att vi skrivit under avtalet om det nya innovationscentrumet. Det betyder dels en himla massa arbetstillfällen. Men dels, och det är det viktigaste, betyder det att man vässar ett redan vasst fordonskluster ännu mer. Det drar hit många andra intressenter.
Sverigeförhandlingen gick i mål
Ann-Sofie Hermansson lyfter också fram statens satsning om en miljard på ett elektromobilitetslabb som, enligt vad allt pekar på, också kommer ligga på Lindholmen framöver. Även Sverigeförhandlingen som gick i mål i våras, där Göteborg får resurser för att kunna göra infrastruktursatsningar och bostäder i samarbete mellan regionen, kommunen och staten räknar hon in bland sina framgångar.
Även om Socialdemokraterna lyckats få igenom en hel del frågor under året så har det parlamentariska läget varit ett hinder. Den mest uppmärksammade förlusten var kommunfullmäktiges beslut att införa Lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten. Den innebär att privata vårdgivare tillåts konkurrera med kommunen som utförare. Den rödgröna koalitionen har vid flera tillfällen därefter fått införandet av LOV uppskjutet, men på senaste fullmäktige blev de återigen överkörda av majoriteten. Men de rödgrönas agerande har fått borgerligheten att anklaga dem för att obstruera beslut tagna i demokratisk ordning.
– För min del är det inte så ideologiskt det här med LOV. Men det har funnits en himla stress från borgarnas sida med införandet. Man vill hinna köra igenom det medan man har det här parlamentariska läget.
Alliansen har anklagat de rödgröna för att försöka försena införandet så att LOV inte ska vara igång innan valet. På så sätt skulle privatiseringen av hemtjänsten bli en valfråga.
Men Ann-Sofie Hermansson slår ifrån sig kritiken om att det skulle handla om ett medvetet försenande av införandet. Istället handlar det om att se till att allt är ordentligt utrett innan projektet lanseras. Hon är rädd att behöva se en liknande utveckling som i Södertälje. Där tog kriminella gäng över stora delar av hemtjänsten. Det ledde till att Södertälje kommun fick avbryta LOV och ta tillbaka hemtjänsten i kommunal regi igen.
– Det är inte omöjligt att vi riskerar att se en liknande utveckling här. Vi ska ju vara garanter för de gamla i Göteborg, att de får en rimlig vård och sina behov tillgodosedda. Det är det viktiga, säger hon.
Men är det rimligt att ni styr kommunen men att oppositionen styr er från baksätet på det här sättet?
– Nej, det här parlamentariska läget som vi har inte bra för den politiska styrningen. Men vad gör man? Vi har en styrande rödgrön minoritet och där är vi nu.
Den nya parlamentariska situationen har tvingat Socialdemokraterna att jobba på ett annorlunda sätt, vittnar Ann-Sofie Hermansson om. Dels med LOV, men också med vissa andra frågor. Den centrala skolnämnden som kommer införas under mandatperioden var ett Alliansförslag från början. Men när de rödgröna insåg att de inte skulle vinna omröstningen i fullmäktige beslöt de sig för att använda en annan approach.
– Vi tänkte: Okej, om det blev en rödgrön eller socialdemokratisk lösning på det här, även om vi inte ville ha det från början, hur skulle det se ut då? Sedan får man försöka styra det åt det hållet. Det är så pragmatisk politik ser ut.
Svårt skapa majoritet
En av anledningarna till att det blivit svårt att skapa sig en majoritet i kommunfullmäktige tror Ann-Sofie Hermansson beror på att antalet partier ökat, något som det svenska politiska systemet inte är byggt för att klara.
– I dag har vi många fler partier, med Vägvalet, Demokraterna, MP, SD och Fi. Det är som att vi inte lyckas få till stabila majoriteter längre. Jag vill inte införa ett brittiskt system med majoritetsval, men de lyckas få till bra majoriteter där. Som det ser ut nu blir det svajigt och svårstyrt i kommunerna. Något har hänt och vi kanske måste kolla på det framöver, men jag är inte rätt person att säga vad som behöver göras.
Skulle en storkoalition med Moderaterna bli aktuellt för att få en stabil majoritet?
– Jag har svårt att se det. Men jag säger inget mer än att jag inte kan samarbeta med SD.
Delad stad med två olika tempon
Bland sina hjärtefrågor framhåller Ann-Sofie Hermansson arbetet med projektet som kallas ”Jämlikt Göteborg”. Målet är att få staden att hålla ihop bättre. Det är en fråga som drivit av Socialdemokraterna under lång tid.
– Nu börjar det komma i rullning ordentligt. Det finns ingen quick fix någonstans. Men jag menar att man inte kan ha lägre ambitionsnivå som socialdemokratisk politiker än ett jämlikt samhälle.
Ann-Sofie Hermansson dröjer sig kvar på ämnet klasskillnader. Hon målar upp bilden av Göteborg som en stad som går i två olika tempon. Dels går det strålande för staden: Tillväxten är god och arbetslösheten minskar både bland unga och vuxna. Men samtidigt finns de som inte får ta del av framgångarna.
– Tar du 11:ans spårvagn från Saltholmen till Bersjön skiljer det sig rejält i medellivslängd. Det är ett klassamhälle och det ska vi göra något åt.
Det är inte bara av principiella och ideologiska skäl som hon vill minska skillnaderna mellan samhällsklasserna.
– Om vi inte löser situationen med det ojämlika samhället i Göteborg på kort och på lång sikt så riskerar det att stöt-a ut de goda krafterna. Då hjälper det inte med allt vi gör, med näringslivssatsningar och investeringar. På Volvo märker de av detta när de söker folk utomlands, de googlar på Göteborg och ser skjutningar och sociala problem. Då är det inte säkert att rätt kompetens söker sig hit tillslut.
Ann-Sofie Hermansson menar att det hon talar om är klassisk social ingenjörskonst. Hon vill återuppliva den ambitionen hos socialdemokraterna, men tror inte att dåtidens politiska lösningar är räddningen.
– Vi behöver folkhemmet 2.0. Men jag menar inte att vi kan lösa dagens problem med 70-talets politik. Det har aldrig funkat att göra så. Nu är det nya lösningar som krävs.
Hon menar att Socialdemokraterna nationellt, i sin roll som största regeringsparti, inte lyckats med politiken på den medellånga sikten.
– Den regering vi har nu är skitduktig på de korta puckarna: Att leverera på vallöftena, och det är många saker som blivit bra sen valet. Vi har också jättebra visioner om ett jämlikt samhälle långt där framme i framtiden. Men vi behöver också lösningarna på den medellånga sikten. Jag tror att vi som parti behöver prata mer om det. Jag tycker det är bra att vi har professionaliserats i vår mediehantering och kampanjarbete men ibland är det så att den pragmatiska reformismen slår allt, säger hon.
Försöker komma närmare invånarna
Under sin tid som ledare för S i Göteborg har Ann-Sofie Hermansson försökt komma närmare invånarna, bland annat genom att ha öppna luncher med jämna mellanrum dit allmänheten kan komma och prata politik.
– Jag tror vi behöver göra mer av det som vi försöker göra här i Göteborg nationellt också. Att vi tar det där samtalet i ögonhöjd med medborgarna, diskutera vad de tycker är problemen. Ibland är det så att vi inte vet allt. Ta linbanan som ska byggas nu som exempel, det var ju ett medborgarförslag. Men det handlar också om folks problem, att faktiskt fråga vad som är problemen. Det behöver inte alltid vara det som vi tror är problemet.
Inför valet rustar också den andra sidan. Alliansen, som leds av Moderaternas oppositionsråd Jonas Ransgård säger sig vara beredd att ta över makten i kommunen om Alliansen lyckas blir större än de Rödgröna. I morgondagens tidning kan du läsa en längre intervju med honom.
Ann-Sofie Hermansson säger att det på många punkter inte skiljer sig så mycket mellan blocken på kommunal nivå.
– Ibland är kommunpolitik inte så särskiljande. Men vissa saker är det ju såklart.
Allmännyttan skiljelinje
Hon framhåller dock allmännyttan som en tydlig skiljelinje mellan blocken. Hon menar att den borgerliga oppositionen är öppen för att privatisera den. Det blottlägger en ideologisk skiljelinje mellan Socialdemokraterna och Alliansen.
– Man kanske tänker att näringslivet eller privatiseringar löser det här bättre. Det är en annorlunda grundsyn helt enkelt. Min ideologi är att när vi hjälps åt med riskerna och kostnaderna, det är då man bygger ett samhälle starkt. Men kolla på Stockholm, där de borgerliga styrt länge, där finns det ju knappt någon allmännytta kvar.
I morgon: Jonas Ransgård om rollen som oppositionsledare.