I veckan kom ett något överraskande pressmeddelande om att Daniel Bernmar blir Vänsterpartiets toppnamn. Som motivering framhålls bland annat att 31-årige Bernmar, som är doktorand på Förvaltningshögskolan, har särskilda kunskaper kring kommunal organisation och att han ger förutsättningar för att ”fördjupa och utveckla partiets påverkan på kommunens arbete och bli en tydlig och närvarande vänsterkraft för människorna i Göteborg”.
– Jag vet inte om det kommer att märkas skillnad för att det är jag som person, men Vänsterpartiet är ett större parti i Göteborg och har en större fullmäktigegrupp med fler kompetenser nu och jag tror att vi tillsammans kommer att göra stor skillnad. Jag bidrar med min kompetens från välfärdsfrågor, säger Daniel Bernmar.
Prestigestrid
Andra källor inom Vänsterpartiet säger till ETC att det är en prestigestrid med personliga konflikter som ligger bakom att Mats Pilhem, 58, petades med bara en veckas förvarning. Många anser att Pilhem har fått igenom många av partiets krav och är nöjda med honom, men en mindre grupp vill se en mer radikal politik och anser att han har varit för samarbetsvillig i förhållande till S och MP. Daniel Bernmar ska dock inte ha varit en del av detta, utan har brett förtroende inom partiet.
– Det har pågått ett spel som han inte är delaktig i. Han har gjorts till en bricka i det spelet och jag kan inte ha något att invända mot att någon annan kandiderar, det är fritt att göra det och fullt rimligt i ett demokratiskt parti, säger Mats Pilhem som inte tycker han har fått någon motivering till varför han inte fick fortsätta.
Har du varit för pragmatisk?
– Jag har fått ett mycket tydligt uppdrag av distriktsstyrelsen att hålla ihop ett samarbete för att motstå borgarnas inflytande över Göteborgspolitiken och det har jag också följt. Hade jag fått i uppdrag att gå mycket tuffare fram, att utmana S och MP och hitta en situation där vi eventuellt skulle bryta samarbetet så hade jag gjort det, men jag har inte fått det uppdraget. Jag skulle också göra det bästa möjliga av personalpolitiken som är mitt rotelansvar och det kan jag visa upp med en mycket lång lista med framsteg som jag har uppnått. Jag har bara fått positiva reaktioner, säger han.
Vänsterpartiet ser helst att en person inte sitter på samma post under mer än tre mandatperioder, men Pilhem anser att det efter väl utfört arbete hade varit rimligt att få sitta kvar en andra mandatperiod.
– Jag hade också tyckt att det var helt begripligt om ett feministiskt parti ville byta till en kvinna till exempel. Nu väljer man en vit man mot en annan vit man. Man väljer också bort en metallarbetare och sätter in en akademiker i stället i ett socialistiskt parti. Och rensar så att säga bort LO-spåren bland våra företrädare. Det tycker jag också är förvånande, säger han.
Pilhem kommer att återvända till sitt jobb som metallarbetare på SKF som han har varit tjänstledig från.
– Där har jag jobbat i 26 år innan och trivts väldigt bra i den miljön, med arbetskamrater som man alltid kan lita på ställer upp.
Daniel Bernmar tar över posten i januari då den nya mandatperioden inleds. Han hoppas se ett rödgrönt samarbete tillsammans med Fi.
Är du en mer radikal politiker än Mats Pilhem?
– Jag vill inte jämföra mig med andra. Jag tycker att Mats har gjort ett fantastiskt bra jobb och är jättenöjd med hans arbete, jag har suttit i fullmäktigegruppen och har inte uppfattat honom som problematisk. Vi har haft ett jättebra politiskt arbete och god utdelning under de här åren. Jag hoppas och tror att anledningen att jag valdes var ett positivt val, att någon hade fler positiva egenskaper än någon annan, säger han.