– I princip kan alla städer vara självförsörjande. Alla lagerlokaler och alla Icahandlare. Så fort man har ytor. Men Volvo kan till exempel inte bli självförsörjande, för de är en sådan energibov, precis som några andra aktörer. De behöver el från andra källor.
Göteborgs befolkningsmässigt största stadsdel Majorna-Linné, med sina över 64 000 invånare som huvudsakligen bor i lägenheter, skulle kunna stå för sin egen elförsörjning, menar han. Om stadsdelens tak täcktes med solceller skulle elen räcka, och bli över, för invånarna.
– Det handlar inte bara om klimatet, för det är ren el man får. Det stora är att man faktiskt får garanterat mycket lägre pris 40 år framåt. Då kan vi sänka hyrorna och det blir de som bor som får pengarna, inte någon rik fastighetsägare, säger Johan Ehrenberg och lägger till:
– Gör man energi där man bor slösar man inte energi, vilket man gör när man exporterar från Norrland till Göteborg. Då försvinner ungefär tio procent. Ju mindre vi behöver flytta elen från konsumtionspunkten desto lättare är det att få ren energi lokalt.
Snabb utbyggnadstakt för solceller
Förra året invigdes en solcellspark i Tuve och ytterligare en ska byggas i Gårdsten. Tillsammans kommer de att vara 18 fotbollsplaner stora och stå för 1000 villors årliga förbrukning, enligt Göteborg energi. Dessutom finns privata och ideella aktörer, som Musikens hus i Majorna och bostadsrättsföreningar, som sätter upp solceller på taken. Samtidigt går forskningen framåt i Chalmers korridorer när det gäller material och lagringsalternativ. Enligt Energimyndigheten fördubblar vi år efter år solcellskapaciteten (dock med en ganska låg utgångsnivå). Ändå bibehålls utsläppen av växthusgaser.
– Göteborg är långt efter. Men det är intressant att energibolagen har börjat inse att om de inte sätter upp solceller så kommer de snart att förlora sina kunder.
Johan Ehrenberg tillägger:
– De som skulle kunna göra snabba aktioner i Sverige har varit passiva och bara diskuterat kärnkraft. Så vi ligger långt, långt efter. Sverige, Norge och Finland är skampålarna i världen när det gäller solceller. Det måste öka jättefort.
Vindkraften har nästan helt monterats ner i Göteborgs kommun, samtidigt som möjligheterna till lönsam vattenkraft är begränsade. Men solenergin brottas inte med samma problem, förklarar Johan Ehrenberg.
– Om du säger ”här är ett tak, fyll det med solceller”. Då tar det bara en månad. Ska man sätta upp en vindsnurra till havs tar det ett halvår. Så det kan gå jättefort om man bara sätter igång. Vi behöver inte dubbla varje år, vi behöver fyrdubbla för att hinna göra en omställning till fossilfritt på tio år.
Fjärrvärmen i Göteborg
I Göteborg har fjärrvärme historiskt varit i fokus snarare än solenergi. I Göteborg värms 90 procent av flerbostadshusen, 12 000 villor och flera verksamhetslokaler av fjärrvärme. Den produceras delvis genom förbränning av sopor.
– Det finns inget rent med fjärrvärme. Antingen eldar man sopor eller flis och det är jättestora utsläpp. Det går att ställa om genom att elda i pyrolys, det vill säga göra biokol av det man eldar och gräva ner i marken, säger Johan Ehrenberg och tillägger att den bästa lösningen dock skulle vara att minska sopberget.
Kommer till Göteborg på söndag
Hans föreläsningen "Hoppet" är döpt efter hans bok som släpptes förra året och bland annat handlar om att ta död på ett antal klimatmyter.
Vad kommer du prata om mer än solceller på söndag på Musikens hus?
– Att vi ska sluta kompostera och börja fermentera, på alla odlingslotter och koloni- trädgårdar. Kompostering skapar utsläpp av metangas. Så kommer jag berätta hur man gör, det handlar om bokashi och industriellt.
– Sen kommer jag prata om att staden som har spårvagnar inte klarar av att köra bussar, lastbilar och långtradare på samma sätt. Ni har redan trådarna och det är bara att låta andra köra klimatsmart på dem.