På byggnadsnämndens möte igår antog politikerna den nya detaljplanen för det så kallade Fixfabriksområdet bakom vagnhallen i Majorna. Idag är området klassat som industriområde och rymmer bland annat en förskola och flera föreningslokaler. Här finns också ett tillfälligt boende och ett garage för stadsbussar.
– Vi behöver fler bostäder i stan för det är alldeles för många som är bostadslösa. Det är en mycket bättre idé att bygga där andra redan bor för där finns redan fungerande kollektivtrafik och handel. Sedan vet vi ju också att det är väldigt populärt att bo i Majorna, säger Emmali Jansson (MP) som är ordförande i byggnadsnämnden.
Främst ska området användas till bostäder. Planen innehåller förslag på 1000 bostäder som ska fördelas på hus mellan tre och tolv våningar höga. Lägenheterna som byggs under den första etappen kommer att bli bostadsrätter eftersom marken är privatägd. Resterande 500 lägenheter ska byggas på kommunens mark så det är upp till dem att bestämma upplåtelseform.
– Det kan bli en blandning mellan bostadsrätter och hyresrätter men också byggemenskaper, alltså privatpersoner som kan gå ihop och bygga tillsammans, säger Emmali Jansson.
Mycket ny service
Vissa av husen ska ha butiker, restauranger och kontor på gatunivå. På området ska det även byggas en skola för 400 elever och den befintliga förskolan ska byggas ut för att kunna ta emot dubbelt så många barn. Dessutom planeras det för en idrottshall och äldreboende.
Stadsbyggnadskontoret har arbetat i två år för att ta fram den nya detaljplanen. Under arbetets gång har de fått in synpunkter från grannar som är missnöjda med att bli av med sin utsikt och befintliga hyresgäster som är besvikna över att deras lokalkontrakt ska sägas upp. Det har även kommit in klagomål på att projektet bidrar till att gentrifiera staden.
I stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande skriver handläggaren att de bortsett från den synpunkten eftersom man inte kan lösa gentrifieringsfrågan i enskilda detaljplaner. Enligt stadsledningskontoret kommer inte alla att ha råd att bo i de nya bostäderna, men de hoppas att projektet bidrar till att det startar flyttkedjor som frigör lägenheter på annat håll.
Nu när byggnadsnämnden godkänt detaljplanen ska den gå vidare till kommunfullmäktige för antagande. Om de ger klartecken och planen inte överklagas kan byggnationerna starta omgående.
– Vi vill börja bygga så snart som möjligt. Min förhoppning är att det ska bli en levande och trivsam stadsmiljö där vi bygger vidare på det som redan finns i Majorna. Vi har jobbat mycket med att det ska vara slutna kvarter med innergårdar eftersom många uppskattar att bo så, säger hon.