”SD-sossen” Magnus Persson: ”SD står faktiskt närmast S”
Dagens ETC
Socialdemokraterna anklagar SD för att svika svenska arbetare, och för att förhala arbetet mot dödliga arbetsplatsolyckor. SD-toppen Magnus Persson avfärdar kritiken som billig populism. I själva verket står de två partierna betydligt närmare varandra än vad S-ledningen vill ge sken av, säger han.
– Jag är mer vänster än höger. Det är inte för intet som jag kallas för SD-sossen.
Det är en vaksam Magnus Persson på andra sidan luren. Han är sedan valet ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och säger att han är van vid att medier citerar honom och partiet fel när det gäller arbetsmarknadsfrågor.
– Det är nog det vanligaste jag får kastat på mig. Att vi skulle vara fackfientliga eller skulle vilja avskaffa facken. Det stämmer så klart inte. Fackförbunden är en bra och stark kraft, och vi står bakom den svenska modellen till ett hundra procent. Om inte SD hade drivit på regeringen när det gällde att ställa sig bakom det danska motståndet mot EU:s minimilöner hade det kanske inte hänt.
Magnus Persson kommer från byggbranschen, och i och med det även fackförbundet Byggnads.
– Att jag brinner för de här frågorna handlar om min bakgrund. Allt det vi pratar om i utskottet och i debatten har jag upplevt. Problemen. Vardagen. Jag har jobbat 26 år som byggnadsarbetare, framförallt som ställningsbyggare och sista åren som arbetsledare. Jag har varit skyddsombud, fackligt ombud och sedan fritidspolitiker sedan 2006.
Socialdemokraterna har pekat ut Sverigedemokraterna som huvudfiende i konflikter om arbetsmarknadspolitik. I en intervju med Dagens ETC säger Teresa Carvalho (S) att SD sviker svenska arbetare när de allierar sig med högern och förhalar viktiga reformer för att stärka skyddet för arbetare.
Men Sverigedemokraternas linje är att S och SD egentligen står betydligt närmare varandra än vad Socialdemokraterna vill ge sken av.
– Teresa Carvalho är en väldigt kompetent politiker som brinner för sina hjärtefrågor. Och jag vet inte hur mycket av det här som är regisserat centralt. Men deras ord får stå för dem. Jag tycker att de går till väldigt stark överdrift när de säger att vi i SD inte gör någonting. Det är inte sant och jag köper inte det resonemanget.
Magnus Persson tvekar innan han kallar Socialdemokraterna för populister.
– Men jo, jag kan faktiskt säga det. Man är populistiska nu och använder olyckorna för att vinna politiska poäng. Kan jag prata fritt om det här?
Självklart.
– Pudelns kärna är att Socialdemokraterna gärna och ofta lägger fram förslag som man vill ha SD:s stöd för. Det sker samtidigt som Magdalena Andersson och den socialdemokratiska partiledningen har förbjudit socialdemokrater på alla nivåer att diskutera sakfrågor med Sverigedemokraterna. På riksnivå, regionalt och lokalt har man förbjudit partiet och LO-facken att bjuda in oss och diskutera. Man kan inte ens prata. Och nu börjar det bli ett rejält problem.
Persson säger sig ha flera kontakter inom LO, Byggnads och Socialdemokraterna på marken, och att han upplever det som att frågan om ett totalt avståndstagande gentemot SD ifrågasätts allt mer.
SD: Dörren står öppen för S
Samarbetet inom ramen för Tidöavtalet har inte varit smärtfritt för Sverigedemokraterna, och i flera frågor står den blågula dörren öppen för att diskutera ett samarbete vänsterut, säger Magnus Persson.
– Så är det. Min dörr har stått öppen för Socialdemokraterna i jättemånga frågor. Men de vill inte prata med oss. Och det är därför jag använder ordet populism. Socialdemokraterna har målat in sig i ett hörn när de så tydligt säger att de aldrig någonsin ska prata med SD i de här frågorna.
Sverigedemokraterna är faktiskt det parti som står närmast Socialdemokraterna i dessa frågor.
Enligt Magnus Persson skulle ingen bli gladare än han om utskottet kunde samlas i den här frågan.
– Sverigedemokraterna är faktiskt det parti som står närmast Socialdemokraterna i dessa frågor. Jag menar, ska de göra upp med Centerpartiet som står ljusår ifrån sossarna när det gäller arbetsmiljö, arbetsrätt och arbetskraftsinvandring med mera? .
Det är löjligt för Socialdemokraterna att ignorera SD, säger Magnus Persson.
– Det handlar så klart inte om att styra ihop, utan om sakfrågor där vi är nära varandra. Jag är övertygad om att många inom LO vill träffa oss men att de inte får det för S, bland annat för att man inte vill ge oss ännu större legitimitet bland svenska arbetare. Och det är synd att det har gått så långt. Om det såg annorlunda ut hade vi kunnat uträtta väldigt mycket gemensamt. Även framöver.
”S närmat sig SD”
Magnus Perssons personliga kopplingar finns framför allt inom Byggnads, som kämpat hårt för att slå tillbaka Sverigedemokraterna i de egna leden. Samtidigt röstade många byggarbetare på Sverigedemokraterna i det senaste valet.
– Jag har jättemycket kopplingar in i Byggnads, men på lite lägre nivå. Det är mina gamla kollegor och andra i branschen som diskuterar om det kanske är dags för Socialdemokraterna att släppa det där kravet på avståndstagande.
Men har ni inte allierat er med högern och näringslivet då, som facken och andra säger? Er statsminister heter ju Ulf Kristersson och inte Magdalena Andersson.
– Ja, jag vet inte det. Vi vill få igenom så mycket SD-politik som möjligt, det är därför vi sitter i Sveriges riksdag. Dörren till Socialdemokraterna är stängd, den slog den socialdemokratiska ledningen och Magdalena Andersson igen stenhårt. Och det är väldigt tydligt att de inte under några omständigheter tänker diskutera regeringsfrågan med oss, det finns inte på kartan. Då är det inte alls konstigt att vi får titta på andra alternativ. När man inte kan få igenom all sin politik ska man försöka få igenom så mycket som möjligt. Med Tidöavtalet får vi igenom ganska mycket av vår politik. Så är det och det är så politiken fungerar.
Så om Socialdemokraternas dörr hade stått på glänt är det möjligt att det hade kunnat se annorlunda ut? Det låter så på dig?
– Om vi släpper arbetsmarknaden lite och tittar på politiken i det stora hela har SD och S närmat sig varandra rejält. Nu är det så lika i vissa delar att det knappt går att skilja det ena från det andra. Vi hade nog kunnat förhandla om många sakfrågor och löst upp jättemånga knutar i politiken. Men den dörren är jättestängd.
Om vi släpper arbetsmarknaden lite och tittar på politiken i det stora hela har SD och S närmat sig varandra rejält. Nu är det så lika i vissa delar att det knappt går att skilja det ena från det andra.
Att Sverigedemokraterna skulle vara fackfientliga stämmer inte alls, säger Magnus. Trots samarbetet högerut.
– Vi står bakom den svenska modellen fullt ut. Det vi vänder oss emot är att Socialdemokraterna använder fackförbund som en politisk hävstång mot de medlemmar som sympatiserar med SD. Man utesluter skyddsombud och fackliga ombud. Där tycker vi att man ska släppa den politiska kopplingen helt.
Men som facklig själv vet du att det är förbunden och facken som själva bestämmer om vad de ska tycka och driva. Tycker du att det är orimligt att facket ställer krav på sina företrädare att man inte ska stå för och driva en motsatt politik?
– Jag menar att fackförbund först och främst är ett skydd för arbetstagare. Det ska vara fackens främsta uppgift, och det är det viktigaste. Sen har jag inga problem med att facken har en ideologisk syn och driver politik. Jag har själv gått facklig-politisk skola på Byggnads kursgård Rönneberga. Men man ska inte använda det mot enskilda medlemmar.
Om fackförbund självständigt bestämmer att de inte vill ha med Sverigedemokrater, utan att S är med och påverkar, skulle du vara okej med det? Det är ju fackens kongresser och årsmötet som fattar besluten?
– Ja, men jag köper inte det resonemanget att det är så man gjort. Nu sitter de flesta av LO-topparna antingen i Socialdemokraternas partistyrelse eller i det verkställande utskottet och man stöttar S helhjärtat. Den kopplingen är jättestark. Och några förbund har i sina stadgar och principer att man ska dela socialistiska värderingar. Det kommer med förpliktelser som gör att jag som konservativ aldrig skulle kunna vara aktiv.
Angiverilag mot dödsolyckor
När Socialdemokraterna lade fram ett förslag om en kriskommission för att granska de dödliga arbetsplatsolyckorna på byggarbetsplatser valde utskottet att bordlägga frågan och inte fatta beslut. Magnus Persson säger att det inte ska tolkas som ett nej i sakfrågan.
– Jag har aldrig sagt att vi aldrig vill ha en kriskommission. För min del har jag hela tiden haft visionen att vi ska få ihop ett brett utskottsinitiativ och skicka det till regeringen för hantering. Och jag vet att de faktiskt jobbar med de här frågorna. Det är lätt att få för sig att regeringen bara sitter och gör ingenting, men det stämmer inte. Man gör ganska mycket, och bara igår hade man möte med parterna för att lyssna och lösa ut knutar.
En kriskommission specifikt för byggbranschen låter jättebra, säger Magnus Persson, men frågan borde lyftas bredare.
— Sen kan jag också bli frustrerad för att man vill att det ska hända ännu mer. Många av problemen vi ser idag hade vi kunnat lösa tidigare, med en bredare samsyn och samarbete i riksdagen. Nu har problemen eskalerat och det är fruktansvärt olyckligt. Det här är följden av en längre tids misskötsel av den svenska arbetsmarknaden.
För att stoppa olyckorna vill Sverigedemokraterna införa regionala skyddsombud som är delvis avlönade av staten och som får tillträde till samtliga arbetsplatser utan förbehåll. De skyddsombuden ska inte ha några fackliga kopplingar. Magnus Persson lyfter också upp den så kallade angiverilagen, om en skyldighet att anmäla papperslösa.
– Jag kallar den för rapporteringsplikten istället. En sådan lag är guld värd för att komma åt kriminaliteten. Det har Socialdemokraterna varit inne på förut, men det var väldigt kontroversiellt och man vågade inte ta tag i det. Hade man vågat då hade mycket varit sparat och räddat idag. Beröringsskräcken för SD och rädslan för hårda tag har stått i vägen. Och jag är övertygad om att det vi ser idag är en konsekvens av slapphänt politik under ett antal år tidigare.
Under sin tid som byggare har Magnus Persson varit med om att två kollegor dött i arbetsplatsolyckor.
–Jag vill inte gå in på detaljer. Men det är jättesorgligt. Och har man varit med om det får man en annan syn. Det är därför jag blir väldigt frustrerad när jag får i ansiktet att jag inte skulle bry mig om arbetare, att den där Magnus Persson skulle skita i de här frågorna. Det gör jag absolut inte. Det är mitt engagemang som gör att jag sitter där jag gör idag. Och jag hade mycket väl kunnat sitta här på ett S-mandat. Kanske. Det vet man inte.
Magnus Persson stannar upp lite innan han fortsätter. Resonemanget handlar om bakgrunden och uppväxten som arbetargrabb.
– Det är ju tillfälligheter och de val man gör i livet som gör att man väljer en viss politisk inriktning. Och om saker och ting hade varit annorlunda hade jag säkert kunnat sitta här för Socialdemokraterna. Nu gör jag inte det, och jag är stolt Sverigedemokrat. Jag ångrar inget och driver exakt samma frågor som jag hade gjort om jag hade representerat ett annat parti.
I veckan presenterade regeringen sitt förslag om en skärpt a-kassa med en ny nedtrappning och höjt tak, trots att SD tidigare sagt att sänkt a-kassa är en röd linje i samarbetet med M. Vad är svårast att förhandla med regeringen om?
– Det är nog budgetrelaterade frågor, och där är ju även arbetsmarknadspolitiken med. Vi har fått ligga på om en rad frågor, och a-kassan är en sån fråga som har diskuterats väldigt, väldigt länge. Det är ingenting som köpts rak av, utan något som förhandlats om.
Ryggtatuering med populärt vänsterband
När Dagens ETC ställer en fråga om Magnus Perssons stora tatuering på ryggen skrattar han till.
– Får jag fråga hur du har fått reda på att jag har den?
Och om saker och ting hade varit annorlunda hade jag säkert kunnat sitta här för Socialdemokraterna.
Tatueringen föreställer omslaget till skivan ”Rose tattoo” med amerikanska Dropkick Murphys, ett punkband från Boston som gjort sig kända för att stötta fackföreningar och vänsterpolitik. Den tog två sittningar att göra färdigt, totalt 18 timmar, och täcker hela ryggtavlan.
– Ja, den är jag jättestolt över. ”Worker’s song” är den bästa låten jag vet. Jag lyssnar nog på den varje dag.
Det är ju inte direkt något nationalistband vi pratar om här?
– Jag har inga problem med det alls, jag gillar facket. Det är en del av den svenska partsmodellen, och jag vågar påstå att vi är det parti i riksdagen som allra mest försvarat svenska modellen mot EU. Sen kan jag säga att Dropkick Murphys också gillar tatueringen, jag har fått komma upp på scenen under en spelning tack vare den. Jag har jammat med sångaren Ken Casey på en scen i Köpenhamn.
Fackförbund kan ibland söka konflikter där det inte finns några, menar Magnus Persson.
– Ibland målar man upp arbetsgivaren som något fult och hemskt. Och ibland är det säkert så. Men inte alla gånger.
De har också gjort en populär cover på Pete Seegers klassiker Which side are you on, en låt som handlar om arbetare på ena sidan och arbetsgivare och kapitalister på den andra sidan. Vilken sida är du på?
– Det är lätt att svara på. Jag står på mina väljares sida, det är de jag representerar. Och där är det många som är medlemmar i arbetarklassen. Inom byggbranschen samlar vi ett enormt stöd. Men jag ställer inte grupper mot varandra. Bägge behövs, och utan företag som fungerar och går bra blir det inga bra villkor för löntagarna heller. Det hänger ihop. Sen är jag mer vänster än höger. Det är inte för intet som jag kallas för SD-sossen.
Kallas du alltså för SD-sossen?
– Det händer, och det har jag inga som helst problem med.