Hon är den andra kvinnan på partiledarposten i partiets 132-åriga historia och hon lovordades av sin föregångare Mona Sahlin, partiledare 2007-2011.
– Jag tror hon har en förmåga som handlar om att kunna lyfta fram både partiet och regeringsmakten. Det tror jag är något som partiet verkligen behöver nu. Inte bara känna att man är partiet som ska regera, utan också partiet som ska driva opinion och förändra. Hon är ganska modig, orädd och otålig. Det tror jag är bra egenskaper. Och så är hon kvinna, säger Sahlin till Dagens ETC.
Tre huvudområden var i fokus när Magdalena Andersson inledningstalade som nyvald partiledare. Välfärden, klimatomställningen och segregationen och brottsligheten.
– Vi socialdemokrater har gjort vårt vägval. Sverige ska ha stark välfärd i hela landet. Vi ska skjuta till de resurser som krävs, vi ska ha trygga medarbetare och vi ska stoppa vinstjakten i välfärden. Vi ska ta tillbaka kontrollen!
”Inte bara högtidstal”
S-kongressen röstade också igenom förslag om att stoppa vinsterna i skolan.
– Det är ett helt orimligt system, sa den nyvalde S-ledaren på en pressträff efter att hon valts in på torsdagen, då hon syftade på det världsunika vinstdrivande svenska skolsystemet.
Kongressen skärpte även skrivningarna om synen på vinster i den övriga välfärden.
– Där ser det annorlunda ut på de andra områdena. Jag vill ju inte att våra skattepengar ska rinna ner i fickorna på riskkapitalister och privata ägare, jag vill att de ska gå till patienterna och de äldre. Där får vi se hur vi ska ta de frågorna vidare. Men att vi ska styra mer från det offentliga.
Daniel Suhonen, initiativtagare till den vänsterlutande S-föreningen Reformisterna, tycker partiet är på väg åt rätt håll i välfärdspolitiken.
– Ja, det är bra. Det som krävs nu är att det kommer in i regeringsplattformen och blir skarp politik. Att socialdemokratin inte bara säger det här i högtidstal och har det som en retorisk figur mot de borgerliga, utan att man ser det som ett riktigt samhällsproblem man vill lösa, säger han.
Som väntat pratade Magdalena Andersson även mycket om kriminaliteten och segregationen.
– Vi ska ha en fullskalig mobilisering från hela samhället för att bryta segregationen och ta tillbaka kontrollen från de gäng som håller hela bostadsområden som gisslan, och jag vill vända på varje sten för att röka ut våldet som hotar vår samhällsgemenskap, sade hon på en pressträff på torsdagen.
Krav på språk och arbete
I det längre installationstalet på fredagen presenterade hon ett nytt förslag om att att ställa hårdare krav för att få försörjningsstöd, där man ska förväntas lära sig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Daniel Suhonen ser tydlig inspiration från de mer hårdföra danska partikollegorna.
– Det är inte konstigt att hon pratar om gängkriminalitet, men jag blir lite bekymrad när jag hör danska socialdemokratin i försörjningsstödsbiten. Jag tycker vi ska sätta människor i arbete och inte hitta på låtsasjobb som människor ska utföra för att få socialbidrag. Jag förstår inte vad poängen är. Då är det väl bättre att anställa dem i äldreomsorgen. Det slog över lite för mycket åt det hållet, säger han.
Suhonen är lite besviken på Magdalena Anderssons tal.
– Jag är faktiskt besviken. Jag tyckte att det var ett tal som inte hade så bultande socialdemokratiskt hjärta som jag hade önskat.
Grönt folkhem med kollektivavtal
Magdalena Andersson pratade även mycket om klimatomställningen, där hon vill se en kraftig utbyggnad av statliga gröna kreditgarantier de kommande åren.
– Jag talar om minst 100 miljarder kronor nästa mandatperiod! Jag vill se gröna investeringar i hela landet, sade hon och talade även om det gröna folkhemmet som inte ska vara ett fuskbygge, utan där ska svenska kollektivavtal gälla, till rungande applåder från de många fackliga ombuden i kongresshallen.
Men 100 miljarder är långt ifrån tillräckligt, hävdar Daniel Suhonen.
– Det behövs ju betydligt större investeringar än 25 miljarder om året, kanske det tiodubbla. Det är inte vad vi har föreslagit och inte en tillräckligt offensiv ekonomisk politik för att lösa arbetslösheten, bostadsbristen, klimatfrågan. Man är inte framme än. Jag hade kanske förväntat mig att hon skulle lösa ut den frågan lite tydligare.
I minglet på kongressen går den forne landsfadern Göran Persson, statsminister 1996-2006. När Dagens ETC ber honom om ett råd till nyvalda partiordförande Andersson säger han:
– Sätt dagordningen! Därför att därmed, om man har initiativet, så kommer det alltid finnas partners att genomföra politiken med. Hon har så klar uppfattning om vad som är viktigt. Hon har en sån stark drivkraft med rättvis fördelning. Och sen tycker jag de ska ta hem klimatfrågan som den egna frågan, utifrån temat vi bygger landet.