Det som händer nu kan ha betydelse för vår säkerhet och trygghet i decennier. Det säger Magdalena Andersson på en pressträff på torsdagen.
S-ledaren syftar på det omvälvande säkerhetspolitiska läget, där USA:s president Donald Trump förhandlar om Ukrainas framtid med Vladimir Putins Ryssland, utan Ukrainas eller EU:s inblandning.
– I en kris behöver man fatta snabba beslut, under stor osäkerhet, men det behöver göras, säger Andersson och lägger fram ett förslag om gemensamma EU-lån för att stärka Europas försvar.
– Vi vill därför att Sverige öppnar för ökade möjligheter till lån via EU så att länder snabbt ska kunna rusta och bygga sina försvar och samtidigt upprätthålla stödet till Ukraina, fortsätter hon.
EU måste öppna plånboken
Tidigare på torsdagen gick även Centerpartiet ut och öppnade för EU-lån för att rusta upp försvaret.
– Det kommer att innebära väldigt mycket pengar, men vad är alternativet, säger C-ledaren Muharrem Demirok till TT.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har sagt att hon inte utesluter EU-lån till militären, men samtidigt också nämnt att svenska skattebetalare inte ska gå i borgen för länder som inte skött sin ekonomi.
Magdalena Andersson betonar att när hon själv var finansminister under sju år sa hon varje månad i Bryssel att om krisen kommer ska man ha starka statsfinanser.
– Men nu när krisen är här kan jag konstatera att alla länder har inte starka statsfinanser. Då får man utgå från hur läget ser ut snarare än hur man önskar att det skulle vara.
Skarpa kritiken mot Trump
Oavsett EU-lån är det uppenbart att EU:s försvarsförmåga måste öka och det måste ske snabbt, säger Magdalena Andersson.
– Det behöver ske i ett rasande tempo och alla länder måste göra det – även de med sämre förutsättningar.
Jag gick inte med i SSU för att jag drömde om en utökad vapenproduktion i Europa, men i det läget vi står i nu finns det få saker som står högre på dagordningen.
Så även den europeiska vapenproduktionen.
– Jag gick inte med i SSU för att jag drömde om en utökad vapenproduktion i Europa, men i det läget vi står i nu finns det få saker som står högre på dagordningen.
Donald Trumps uttalanden där han kallar Volodomyr Zelenskyj en diktator och påstår att Ukraina startat kriget mot Ryssland kallar Magdalena Andersson för fake news.
– Det är uppenbarligen fake news och inte korrekt. Det är oerhört allvarligt att en amerikansk ledare uttrycker sig så.
Hon ser dock USA som en viktig allierad fortfarande.
– Ja, USA är en allierad, vi är med i samma försvarsallians och USA är det viktigaste landet i den alliansen.
Att EU skulle ta över mer av inflytandet över försvars- och säkerhetsfrågor från Nato avfärdar S-ledaren.
– Nej, det är inte syftet med det här. Utan det här handlar om att med ett säkerhetspolitiskt läge, som ju faktiskt har försämrats den här veckan, så behöver vi skynda på uppbyggnaden av det europeiska försvaret. För att alla länder ska ha möjlighet att vara med, även de som har svaga statsfinanser, så är lån som går via EU en möjlighet, säger Magdalena Andersson till Dagens ETC.
På längre sikt, är det ditåt utvecklingen pekar?
– Nej, men även innan Trump blev president, redan när jag var statsminister, så var jag tydlig med att Europa behöver ta ett större ansvar för sitt eget försvar. Den frågan har blivit än mer akut nu.
Var det förhastat att Sverige gick med i DCA-avtalet med USA?
– Nej.
Inte alls? Du menar att USA:s president använder fake news.
– Ja, och sprider ryska narrativ. Men nej, det är ett avtal som USA har med väldigt många länder i Europa. Att i det här läget börja riva upp avtal bedömer jag inte är rätt väg framåt. Det ger ju också amerikanerna möjlighet i så fall att riva upp avtal som de önskar.
Känner du dig trygg i att ett USA har militärbaser på svensk mark?
– Ja.
”Kör kör kör!”
I december klubbades ett nytt försvarsbeslut i riksdagen som ska gälla fem år. Beslutet innebär att försvarsbudgeten ökar från 125 miljarder 2024 till 186 miljarder 2030.
I Danmark gick statsminister Mette Fredriksen ut på måndagen och sa att man skulle satsa motsvarande 75 miljarder kronor extra på försvaret för de kommande två åren.
– Köp, köp, köp! var Mette Fredriksens uppmaning till landets ÖB.
.Vi har lagt ett konkret förslag på bordet, nämligen beredskapsskatt.
Magdalena Andersson vill inte säga något om hur stora satsningar hon vill se på det inhemska försvaret men betonar att hon snabbt vill få till en ny säkerhetspolitisk analys.
– Kör kör kör, säger Andersson.
Det är många områden som har skriande behov, var ska pengarna tas ifrån?
– Verkligen. Det är därför vi säger att vi kan inte rusta upp det militära försvaret på bekostnad av att vi monterar ner samhället. För i en krissituation så behöver vi fungerande sjukvård, vi behöver fungerande vägar och järnvägar, vi behöver en civil beredskap. Och då kan vi inte rusta upp det militära försvaret samtidigt som man monterar ner sjukvården, inte rustar vägar och järnvägar eller sätter kommunen på svältkur. Då stärker vi inte samhället som helhet. Det är därför vi säger att vi behöver parallellt med det här också ha en diskussion om hur man ska finansiera det. Vi har lagt ett konkret förslag på bordet, nämligen beredskapsskatt. Vi är beredda att lyssna på andra förslag.
Ni har en diskussion internt inom delar av socialdemokratin som vill skrota balansmålet för att låna till finansiering. Har det förändrats någonting efter det här?
– Nej, men så här. Långsiktiga utgifter behöver också en långsiktig finansiering. Vi vill gärna ha en diskussion om finansiering med andra partier och med regeringen. Vi har ett konkret förslag på bordet så är vår önskan att kunna komma framåt, säger Magdalena Andersson.