– Det är absurt. Om företaget har det ekonomiska utrymmet att betala den sortens fantasilöner borde de väl ha råd med en anständig personalpolitik, säger Erik Helgesson till Dagens ETC.
Hur påverkar det arbetarna när ägarna plockar ut så mycket pengar?
– Det påverkar ju så klart alla anställda på något sätt. I Sverige har vi i alla fall reglerade löner och arbetstider, men Maersk har också utländska sjömän anställda, som inte har det. De skulle ha kunnat få ett rejält lönelyft om 946 miljoner kronor hade riktats om till dem.
Själv har Helgesson svårt att förstå hur en persons arbete kan värderas som ens tio gånger mer värt än en annans.
– Det är inget moraliskt uttalande, men jag tycker att det är ungefär lika knäppt när någon tjänar tio gånger mer som hundra gånger mer eller 2 800 gånger mer än andra. Sedan är det klart att det här kommer att sticka i ögonen på gubbarna när vi själva måste kämpa för att någon som jobbat i hamnen hela livet ska få utbildning så han kan fortsätta jobba till pensionen. Det skulle sticka lite mindre i ögonen om de hade anständiga villkor och brydde sig om personalen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Låg skatt
Trots den höga summan som Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla tjänade i fjol betalade hon bara 25 procent i skatt, mindre än de svenskar som enligt OECD räknas som låginkomsttagare. Mærsk Mc-Kinney Uggla är också Sveriges tionde rikaste person med en förmögenhet på 47 miljarder kronor. Torbjörn Hållö, LO-ekonom, vill inte diskutera en enskild persons inkomster eller skattebetalning, men har tillsammans med andra LO-ekonomer studerat ekonomisk ojämlikhet i det svenska samhället.
– Det är mycket ärvda pengar som driver skillnader mellan människor, så det är ett centralt fokus i våra studier. Sverige har också genomfört skatteförändringar som innebär att vi, till skillnad från majoriteten av EU-länderna, inte har en arvs- och gåvoskatt. Det innebär att inkomstklyftor till ännu större utsträckning kan drivas av kapital och förmögenheter.
Vad bör göras åt den nuvarande situationen?
– Att återinföra arvsskatten är en möjlighet och den lättnaden kan riktas mot arbetande LO-familjer, säger Torbjörn Hållö till Dagens ETC.
Fotnot: Dagens ETC har sökt Ane Maersk Mc-Kinney Uggla för en kommentar.