Det går nog över. Den tanken får många män att avstå från att söka hjälp för ångest och depression. Andra tror att varken terapi eller mediciner skulle hjälpa dem och ser därför ingen mening med att söka vård. Det visar Sara Blom i sin avhandling som hon lagt fram på Göteborgs universitet och som bygger på en enkät till närmare 9 000 personer.
40 procent av de män i undersökningen som hade symptom på depression tyckte inte att de hade behov av vård, jämfört med 25 procent av kvinnorna. Av de män som själva tyckte att behövde vård avstod 36 procent att söka, jämfört med 26 procent av kvinnorna.
Skillnaderna mellan olika grupper av män är stora. De män som har god kunskap om psykisk ohälsa och män med högskoleutbildning söker oftare vård jämfört med män med lägre kunskapsnivå och män med endast gymnasieutbildning. Detta kan bero både på skam och negativa attityder kring psykisk ohälsa, konstaterar Sara Blom.
– Män tycker inte att depression är en riktig sjukdom i samma utsträckning som kvinnor, säger hon.
Söka upp männen
Det gäller för vården att sänka barriärerna, menar Sara Blom. Om män inte kommer till vården självmant behöver de fångas upp där de är, oavsett om det är i skolan eller i pappagruppen på barnavårdscentralen.
– Om man bara väntar på att människor ska söka vård blir vården ojämlik, säger Sara Blom.
Vilka de grundläggande orsakerna är till varför vissa män drar sig för att söka vård ger inte Sara Bloms avhandling svar på. Men de normer som ger pojkar och män mindre träning i att kommunicera och hantera känslor kan spela in, menar Sara Blom.
– Kan man inte sätta ord på det man känner är det lätt att hamna i destruktiva beteenden istället för att ta tag i problemet, säger hon.
Spel och alkohol riskerar att ersätta den behandling man behöver, tyder tidigare forskning på. Ytterst kan följden bli att fler dör i självmord. I dag är över 70 procent av de som dör i suicid i Sverige män.
Mer missnöjda med vården
Men att undvika vård kan vara problematiskt även när konsekvenserna inte är lika dramatiska, enligt Sara Blom.
– Vissa kanske klarar av att fungera och kan fortsätta arbeta, men hade mått mycket bättre om de sökt vård, säger hon.
Sara Bloms avhandling visar också att män är något mer missnöjda med vården än kvinnor när de väl tar sig till den. Det bör mana till eftertanke i vården, menar hon. Finns det exempelvis förväntningar på könen som påverkar bemötandet?
– Man behöver undersöka om det finns något i hur vården är utformad som ökar barriärerna för främst vissa grupper av män, säger Sara Blom.