Fredrik af Malmborg har alltid röstat blått men efter att ha jobbat utomlands fick han en annan syn på Sverige och vad han kallar ”nyliberal galenskap”. Nu har han startat TikTok-kanalen ”Fredrik och politiken”.
Bild: Jenny Stjernström
Dagens ETC
På Tiktok-kanalen ”Fredrik och politiken” har han dokumenterat sin resa som ny medlem i Socialdemokraterna. Nu placerar sig Fredrik af Malmborg till vänster om sitt eget parti. Framför allt vill han att välfärden återförstatligas ”istället för att leka affär där det inte funkar”.
Att spela på Kungliga tennishallen kostar ungefär 20 000 kronor om året. Det är enligt egen bedömning Fredrik af Malmborgs överklassigaste vana.
– En gång uttryckte jag mina vänsterradikala åsikter i bastun och en gubbe i hörnet sa: ”Jag tror bestämt att den unge mannen har gått med i fel tennisklubb!”.
Han skrattar så han kiknar.
Vi ses i bostadsrätten på Södermalm i Stockholm. Skorna behålls på, för så gör man i Spanien där Fredrik af Malmborg har bott i fyra år. Det är ingen överdådig lägenhet, varken i storlek eller interiör. Men med två våningar, terrass och det centralaste av lägen är det långt ifrån vem som helst som skulle ha råd att bo där.
Hur många miljoner är du god för?
– Kanske 30-40, jag vet inte riktigt. Det är inget jag skäms över, jag gör bra saker med pengarna och har skapat massor av arbetstillfällen i Sverige.
Den jovialiske herren, uppväxt i en adlig släkt i Lund, har alltid röstat höger – så även i valet 2022. Det har känts naturligt för honom som entreprenör. Bakom sig har han en lång karriär i tv-branschen.
För runt tio år sedan började något att skava. Han hade jobbat mycket utomlands och på så sätt fått perspektiv på det svenska exemplet: privatiseringen av välfärden, snålandet med statsfinanserna, lustjakten på bidragstagare.
– Jag är mer påläst nu och inser hur mycket nyliberal galenskap det har blivit.
Vill att S ska vilja
2024 fick han lite extra tid över över efter att han sålt ett företag och förhindrades att bedriva konkurrerande verksamhet under ett år. Han bestämde sig för att utnyttja tiden till att utforska sina politiska övertygelser, och gick med i Socialdemokraterna. På Tiktok-kontot ”Fredrik blir sosse” (som senare bytt namn till ”Fredrik och politiken”) har han dokumenterat sin resa och även inom S har han kommit att inta en tydlig vänsterposition. Han tycker att partiet har blivit för mesigt.
– Min nya vän Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman, uttryckte det väl: Vänsterpartiet vill men kan inte, Socialdemokraterna kan men vill inte. Jag vill att sossarna ska vilja mer.
En hjärtefråga är återförstatligandet av de ”naturliga monopolen”. Det handlar om områden i ekonomin som tidigare drevs offentligt och där konkurrens på den fria marknaden anses fungera dåligt: sjukvård, skola, järnväg, elnät.
– På dessa områden ska man driva utan vinstintresse, istället för att leka affär där det inte funkar. Annars blir det dyrt och dåligt.
Gamla mackor i punktliga tåg
I en två minuter lång video publicerad på kontot förklarar Fredrik af Malmborg det svenska järnvägskaoset, illustrerat med en tågbana i trä. Innan avregleringen körde Statens järnvägar tåg ”i lugn och ro” på Banverkets räls. Med ett gemensamt system var det lättare att planera, säger han.
– Ibland var smörgåsarna i restaurangvagnen lite gamla, det var kanske lite dålig service, men tågen kom i tid och det fungerade fint.
Sedan hände 1990-talet och privatiseringen. 2024 har Sverige Europas mest avreglerade järnväg. När en stor mängd konkurrerande aktörer ska samsas om rälsen är det inte konstigt att det blir trafikstockning, förklarar Fredrik af Malmborg. Under 2023 var inrikestågen försenade med i snitt 30 minuter.
Lanserar eget partiprogram
I tio punkter presenterar han ett alternativt partiprogram för Socialdemokraterna inför valet 2026. En av dem handlar om tågsituationen, där han bland annat föreslår ett avskaffande av den fria etableringsrätten på tågbanorna och ett återskapande av de statliga och regionala monopolen på att köra persontåg.
Det egna partiprogrammet är ett vågat drag som ny partimedlem, men också ett som möjliggörs av just hans färskhet i Socialdemokraterna, säger han. Medan karriärlystna partivänner kan vara mer försiktiga med att avvika från partilinjen, har Fredrik af Malmberg mindre att förlora. Självförtroende har han därför att han är skåning, skrattar han.
Kommer pengar med självförtroende?
– Det tror jag, med lite marginaler vågar man nog mer.
Mer Damberg än Wiehe
Under sin tid i Socialdemokraterna har Fredrik af Malmborg blivit allt rödare. Han placerar sig nu en bit till höger om den socialdemokratiska vänsterföreningen Reformisterna, som han tycker är för socialistisk.
På en skala mellan Mikael Wiehe och Mikael Damberg, hur vänster är du?
– Här.
Han pekar på en hastigt upprättad självskattningsskala mellan två saltkar, där det ena representerar högersossen och det andra vänsterradikalen. Fem centimeter till vänster om Dambergströaren och 15 centimeter till höger om Wieheströaren.
På vänster-vänsterskalan är han alltså mer höger än vänster. Men det är ändå en stor förändring – från M-väljare 2022 till vänstersosse 2024. Förutom utlandsvistelsen beror den kraftiga vänstergiren på att han har läst på, enligt Fredrik af Malmborg. M-rösten i senaste valet var ”kanske inte så jättegenomtänkt”.
– Den som inte är röd när man är ung har inget hjärta och den som inte är blå när man är gammal har ingen hjärna. Fast för mig är det tvärtom?
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.