M-toppar på propagandaresa till Israel – vägrar säga vem som betalade
Margareta Cederfelt och John E Weinerhall besökte Israel under februari.
Bild: Terje Bendiksby/NTB / Leo Correa/AP / Riksdagen
Dagens ETC
Två svenska riksdagsledamöter från Moderaterna reste under februari på studieresa till Israel, inbjudna av pro-israeliska American Jewish Committee.
Men några kostnader för resan har aldrig redovisats – och politikerna vägrar att svara på vem som betalade för det femstjärniga hotellet och flygbiljetterna.
– Jag har inte tid, tack, säger M-toppen Margareta Cederfelt och avslutar samtalet.
• Video: Se när politikern flyr från Dagens ETC:s frågor.
Margareta Cederfelt har en lång historia inom Moderaterna, med många toppuppdrag på sitt cv. Strax efter millennieskiftet blev hon riksdagsledamot för första gången, och i dagsläget tjänstgör hon som ordförande i riksdagens delegation till den interparlamentariska unionen. Ett förtroendeuppdrag som hon tillträdde efter att hon lämnade posten som ordförande i OSSE:s parlamentariska församling ifjol.
Utöver sitt utrikespolitiska engagemang har Margareta Cederfelt också drivit på för krafttag mot korruption och mutor. Under 2022 ställde hon en skriftlig fråga i riksdagen till dåvarande finansminister Mikael Damberg (S), om vilka åtgärder regeringen vidtar för att Sverige ”åter ska bli ett land som aktivt arbetar för att stoppa korruptionen”.
Nu kan Dagens ETC avslöja att Margareta Cederfelt tillsammans med partikollegan och riksdagsledamoten John E Weinerhall, som likt henne sitter i riksdagens utrikesutskott, åkte på en misstänkt bjudresa till Israel under februari i år. Resan anordnades av pro-israeliska American Jewish Committee, AJC.
Bodde på femstjärnigt hotell
Söndagen den 18 februari anlände en delegation av europeiska politiska representanter till Tel Aviv och inackorderades på femstjärniga Carlton Hotel. De billigaste rummen på hotellet, som har takpool och strandläge, kostar runt 3 000 kronor per natt.
Delegationen, där Margareta Cederfelt och John E Weinerhall ingick, togs emot av Daniel Schwammenthal som är chef vid AJC:s Brysselkontor.
På kvällen hölls enligt schemat en genomgång om kriget mellan Israel och Hamas lett av Avital Leibovich, chef vid AJC i Israel och tidigare talesperson för den israeliska försvarsmakten IDF. Hon tjänstgjorde i försvarsmakten under drygt 20 års tid, och nådde överstelöjtnants grad.
Under flera dagar guidades besökarna från tidig morgon till sen kväll med en mängd olika möten inplanerade i landet, bland annat följande:
Måndag den 19 februari
• Möte med arabisk-israeliska medborgare som överlevde attacken den 7 oktober. Detta är den enda punkten på schemat som har en tydlig koppling till Israels arabiska befolkning. Representanter från palestinska organisationer saknas helt
• Möte med Alon Davidi, borgmästare i den attackerade staden Sderot
• Middag och samtal med Hili Tropper, minister utan portfölj i Israels nuvarande regering. Enligt nyhetsmediet Israel National News har Hili Tropper bland annat sagt att ”det finns ett pris vi inte kan betala, och det är att avsluta kriget” angående förhandlingar med Hamas om att släppa gisslan
Tisdag den 20 februari
• Möte med Einat Wilf, tidigare Knesset-ledamot. Hon har under lång tid argumenterat mot FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA, och menar att det är en ”fientlig palestinsk organisation”
• Möte med Tal Becker, juridisk rådgivare vid Israels utrikesdepartement som höll anförande för landets räkning i samband med att Sydafrika lämnade in sin anmälan till Internationella domstolen i Haag
• Möte med Avi Dichter, Likud-politiker och jordbruksminister samt tidigare chef vid den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet. Avi Dichter mötte kraftig kritik i november 2023 då han i en intervju stöttade folkfördrivning i Gaza och sade att Israel ska genomföra en ”Gaza Nakba”. Även premiärminister Benjamin Netanyahu reagerade på uttalandet
• Möte med Daniel Reisner, tidigare chef vid IDF:s enhet för internationell rätt, med ett föredrag om ”proportionalitet”
• Middag med Giora Eiland, tidigare generalmajor vid IDF, som fått stark kritik från bland andra Gideon Levy efter att han skrivit att ”kraftiga epidemier i södra Gaza kommer att föra segern närmare”.
Uppgav bara taxikostnader
Dagens ETC begärde ut reseprogrammet för de svenska politikerna redan i början av februari, men handlingen sekretessbelades i sin helhet med hänvisning till ledamöternas personliga säkerhet. Efter att resan genomförts så hävdes sekretessen.
I sina ansökningshandlingar skriver Margareta Cederfelt att hon i ”egenskap av ledamot av Utrikesutskottet och ordförande för IPU-delegationen bedömer att resan är värdefull för mitt uppdrag då den ger möjlighet att inhämta information på plats och därmed bredda perspektivet”.
Hon har endast uppgett kostnader på 2 000 kronor för taxi. Några kvitton för dessa kostnader har inte inkommit till riksdagsförvaltningen.
John E Weinerhall skriver i sin ansökan att ”konflikten och det pågående kriget har stora implikationer för hela världen och är av stort intresse givet mitt uppdrag i utrikesutskottet”. Han har uppgett kostnader på sammanlagt 1 700 kronor för tåg, taxi och hotell.
Efter resan har John E Weinerhall lagt fram kvitton på 750 kronor för taxi och 1 200 kronor för hotellövernattning. Denna hotellvistelse ägde dock rum dagen innan AJC-programmet började – John E Weinerhall anlände till Israel i förväg. Enligt ansökan skulle han besöka den svenska ambassaden i landet.
Riksdagsförvaltningens enhet för ledamotersättningar har, på förfrågan från Dagens ETC, också kontrollerat om ledamöternas resor bokats via riksdagens upphandlade resebyrå. Så har inte skett.
Vill inte svara på frågor
Varken Margareta Cederfelt eller John E Weinerhall har velat svara på frågor om vem som betalade resan. När Dagens ETC får kontakt med Margareta Cederfelt över telefon uppger hon att hon ”sitter i FN” och är upptagen.
Vem betalade resan?
– Jag har inte riktigt tid att prata. Det var en studieresa, nu måste jag ägna mig åt säkerhetsrådet, här är fullt med människor runtomkring. Jag har inte tid, tack, säger hon och avslutar samtalet.
Kort därefter ger hon uppföljande kommentarer till Dagens ETC:s frågor via sms.
Vem betalade resan?
”För info om resan vänligen se den ansökan som 1:e vice talman godkänt. Där finns all information.”
Du har uppgett kostnader på 2 000 kronor för taxiresor. Men resten av resan, vem finansierade den?
”Ansökte om ersättning i enlighet med riksdagens regelverk. För information om utbetalda reseersättning finns all offentlig information tillgänglig hos riksdagen.”
Resan pågick under tre dagar och inkluderade bland annat boende på Carlton Hotel i Tel Aviv. Det är möjligt att söka ersättning för hotellvistelse i enlighet med riksdagens regelverk, men det har du inte gjort. Ej heller för flyg eller övriga kostnader. Vem betalade resan?
Inget svar.
Var det AJC som betalade för resan?
Inget svar.
Flyr in i mötesrum
När Dagens ETC konfronterar John E Weinerhall i riksdagen, i samband med ett möte i utrikesutskottet, vill han överhuvudtaget inte prata.
– Jag ska in i ett möte här, säger han och går iväg.
Även Moderaternas pressavdelning har fått frågor om studieresan. De har valt att inte återkomma med svar. Inte heller AJC har besvarat några frågor.