Moderaterna ska varken samarbeta med eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Så lyder direktiven från högsta ort, men runtom i landet trotsar nu allt fler kommunala moderatpolitiker partiledningens policy.
I Högsby i Småland fick Alliansen igenom sin budget med hjälp av Sverigedemokraterna, enligt Barometern. Det rödgröna blocket tog hem fler röster än Alliansen i valet, 15 mandat jämfört med Alliansen 14, men Alliansen gick tidigt ut och sa att man kunde tänka sig att styra i minoritet och när kommunfullmäktige i veckan utsåg sin ordförande valdes Alliansens kandidat Anders Ek (C) med hjälp av röster från Sverigedemokraterna.
– Hittills har det gått enligt beräkningarna. Socialdemokraterna har diskvalificerat sig mot oss och därför gick det på detta viset, sade Leif Gustavsson (SD) till Barometern efter omröstningen.
I Skånska Höör gick Moderaterna nyligen ut med att man är beredd att presentera en egen kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande, trots att partiet i koalition med C och KD har färre mandat än den politiska motparten som består av S MP och FP, 14 mandat jämfört med 17. Det innebär att Moderaternas kandidat till ordförandeposten måste få stöd från SD för att kamma hem posten.
– M tycks vilja bygga framtida beslut på en brunblå koalition, sade FP:s Magnus Marvéus till Skånska Dagbladet i slutet av oktober.
Senare har moderaten och kommunfullmäktiges ordförande Anders Netterehim även sagt till tidningen att M måste börja samtala med SD.
Även i Vellinge har Moderaterna sträckt ut sina händer till SD. SVT:s Sydnytt berättade nyligen att Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna sagt att det inte längre går att stänga ute en fjärdedel av väljarna. Just i Vellinge är frågan dock inte aktuell eftersom Moderaterna har egen majoritet i kommunfullmäktige men Lars-Ingvar Ljungman säger till Dagens ETC att policyn skapar problem i många andra kommuner.
– Problemet uppstår när SD som i vissa kommuner i Skåne har så höga röstsiffror som man har och dessutom är i vågmästarställning eftersom vi har ett så oklart parlamentariskt läge. Då uppstår det problem om man inte kan tänka sig att samtala med SD, säger han.
Har du fått några reaktioner från partiet centralt efter utspelet?
– Jag pratar med Kent Persson ganska ofta av olika skäl. Det är viktigt att komma ihåg att jag är väl medveten om vad vi har för policy. Det jag försökte göra förra veckan är att lyfta frågan om det inte är dags att se över policyn. Med tanke på vad som hänt de senaste valen med SD:s framgångar och att man har vågmästarroll på många håll så känns det som att policyn inte alltid fungerar.
Dagens ETC har sökt Moderaternas partisekreterare Kent Persson. Hans pressekreterare Henrik Sjöström hälsar att han är på resa och inte har möjlighet att svara. Istället hänvisar han till en uppdatering på Facebook och Twitter där Kent Persson skriver att Moderaternas linje är tydlig och att partiet varken samarbetar eller gör sig beroende av Sverigedemokraterna.