– Jag tycker det är vansinnigt, säger Annika Ilic, talesperson för föreningen Låt parken leva, som har motsatt sig byggprojektet sedan start eftersom det, som Annika Ilic förklarar, planeras på ett kultur- och naturreservat.
Sålde in gravplats med skidåkning
Förbudsskyltar och väktare vid Skogskyrkogården, samt böter för de som åker pulka där. Det är de ändringar i ordningsstadgan som Dennis Wedin kräver från stadens S-styrda majoritet.
– Det är vuxna människor som behöver lära sig hyfs, kommenterar det moderata oppositionsrådet till Aftonbladet.
Men i en debattartikel i Svenska Dagbladet från 2020 sålde Dennis Wedin in bygget av Järva begravningsplats med bland annat skidåkning:
”Det som gör platsen levande i dag – att kunna promenera med hunden, åka skidor, grilla och jogga – blir fortsatt centralt.”
Så vad är skillnaden mellan Enskede, där Skogskyrkogården ligger, och Järva? Varför är det en skandal att blanda gravplats och pulkaåkning i det ena fallet, medan samma mix utgör en säljpunkt i det andra?
”Bara muslimer och invandrare som bor där”
Annika Ilic anser att förklaringen ligger i ansvariga politikers brist på respekt för Järva som stadsdel.
– Deras attityd speglar att ”det är ju bara muslimer som bor där, och då är det inte så noga”. Om det ska finnas respekt på Skogskyrkogården, varför har man inte det här också i så fall?
Annika Ilic, som själv bor i området, känner sig inte hörd av politikerna. Hon har protesterat mot kyrkogårdsbygget i flera år, men utan framgång. Nu tycker hon att politikerna hycklar.
– Jag vet inte vad jag ska säga, jag är både förbaskad och... Ja, man känner sig maktlös helt enkelt. Det går inte hem, de lyssnar inte.
”Hotfullt tonfall”
Dagens ETC söker Dennis Wedin, som kommenterar skriftligt via sin pressekreterare Dalila Alibasic. Han poängterar att Järva begravningsplats var planerad sedan länge när han tillträdde som borgarråd 2018.
– Sörjande ska inte störas på någon kyrkogård, och det är när det uppstår sådan problematik som jag alltså vill att staden vidtar åtgärder, säger han, och fortsätter:
– Järva är en ny begravningsplats, som byggs på en plats som anlades på 70-talet för att vara ett rekreationsområde. Förslaget som vann arkitekttävlingen år 2009 har försökt anpassa sig efter det. Men det är ju viktigt att gravarna och sörjandet är i fokus, och att man vidtar åtgärder om annan aktivitet är för störande.
Alltsedan Dennis Wedin var ansvarigt borgarråd har ”en lokal protestgrupp som ville bevara en discgolfspark” riktat in sig på honom som person, skriver pressekreteraren. Detta ”trots att han såg till att staden initierade en dialog och hittade en lösning för discgolfen att kunna finnas kvar”. Hon lägger till att ”tongångarna från den lokala protestgruppen har stundvis varit hotfulla”.
”Försökt bjuda på kaffe”
Låt parken leva, som är den lokala protestgrupp som Wedin hänvisar till, är dock inte enbart intresserade av discgolfen, utan av området som helhet. Och de har inte varit hotfulla, säger Björn Erdal, som också är medlem i gruppen.
– Dennis Wedin har varit ansvarigt borgarråd i fyra år, så det är klart att vi riktar in oss på honom. Från Låt parken levas sida har vi varit ärligt artiga och trevliga och försökt bjuda ut honom på en kaffestund på Granholmstoppen för att presentera vårt alternativ. Han har inte svarat.
Dennis är flitig med mediala utspel och har kanske fått arga eller sarkastiska kommentarer i sociala medier, medger Björn Erdal.
– Men ”hotfulla”? Om han vill bli tagen på allvar måste han bli mer konkret. Är det något han säger som avledning för att slippa sakfrågan?