Samtidigt är de två huvudpersonerna högst involverade i att stora mängder kapital gömts undan i skatteparadis. Flera medier har tidigare avslöjat hur Wallenbergs investmentbolag Investor smusslat undan dotterbolagens mångmiljardvinster till kanalöar. Även banken SEB, där Marcus Wallenberg är ordförande, har hjälpt kunder med avancerade skenaffärer, så kallade cum-ex, som bokstavligen stulit pengar från statskassan. Vad som är mindre känt är omständigheterna kring hur moderatpolitikern Harry Bouveng gömde sina miljoner i Panama.
Läs också del 2 av granskningen: Så enkelt är det att smita från svensk skatt och del 3: Varför får Östermalms rikaste inte nog?
Stiftelse i skatteparadiset
En mil söder om Källberga-åkern ligger Harry Bouvengs herrgård med anor från 1400-talet. Han är Nynäshamns högst uppsatta politiker och dessutom ledamot i regionfullmäktige. Nyligen kom det fram att han var mer förmögen än vad som tidigare varit känt. När modern gick bort fick Harry Bouveng ett stort arv och sommaren 2011 bildade han en stiftelse i Panama. Kort därefter förde han över 9 456 400 schweizerfranc, vilket motsvarar 91 miljoner kronor.
Landet var då ett av de mest populära skatteparadisen tack vare hemliga register för företag och stiftelser. Först nio år efter moderns död valde han att plocka hem 5,5 miljoner till Sverige och 2017 gjorde han en till överföring. Men han har fortfarande minst 78 miljoner kronor kvar i skatteparadiset Panama.
– Målet är att få ett slut på det här och ta hem pengarna till Sverige. Det har varit målet hela tiden.
Du hade väl ändå ett val att plocka hem pengarna direkt när du fick dem?
– Nej, jag hade inte det eftersom jag var rådd av mina revisorer att inte röra den här konstruktionen, förrän ärendet med Skattemyndigheten är avslutat.
För att du ville undvika att betala skatt?
– Rådet var att avvakta tills alla bitar var klara.
Harry Bouveng säger sig stå bakom Moderaternas officiella linje att motverka skatteflykt och han värnar principen om att alla ska göra rätt för sig. Samtidigt har han i åratal, beväpnad med en stab av jurister, kämpat mot Skatteverket för att slippa undan så mycket skatt som möjligt.
Sverige har varken arvs- eller förmögenhetsskatt, vilket innebär att om Harry Bouveng vinner tvisten får han endast betala 30 procent i kapitalskatt på de 12,2 miljoner han fört in till Sverige. Plus ett skattetillägg för sent inkomna uppgifter.
Dagens ETC frågar folk på Östermalm: Vad tycker du om skatteflykt?
Rädslan har lagt sig
Det har blivit väldigt billigt att vara rik i Sverige. Ändå väljer många svenskar att placera kapital i Panama och liknande länder för att nästan helt slippa undan skatt. Där ute, dolt bakom lager på lager av skalbolag och mellanhänder, undanstoppat på bankkonton i Karibien och i Centraleuropa, finns hundratals miljarder kronor som tillhör svenska medborgare. Ingen vet hur exakt hur mycket.
De senaste åren har Sverige fått mer insyn i skatteparadisen och detta har skrämt en del att frivilligt plocka hem sina pengar och deklarera dem för Skatteverket. Självrättelserna gör att de slipper undan åtal och böter. I praktiken fungerar det som en skatteamnesti för mycket förmögna som utnyttjats av totalt 13 000 svenskar sedan 2010 och dragit in över 2,9 miljarder till statskassan. En bråkdel av den totala skatteflykten som under dessa år uppskattas till 460 miljarder.
2017 nådde självrättelserna sin kulmen med 422 miljoner, året efter Panama-läckan, men sedan dess har summorna sjunkit drastiskt och under förra året kom det in endast 82 miljoner kronor.
Inget tyder däremot på att skatteflykten har upphört. Tvärtom verkar de rika endast bytt taktik.
Glimt in i offshorevärlden
Dagens ETC:s granskning ger en liten glimt in i den dolda offshorevärlden där de med mycket pengar kan köpa sig insynsskydd från skilsmässoadvokater och Skatteverkets utredare. Dagens ETC har gått igenom hundratals dokument från Skatteverket med uppgifter om 161 svenskar som lämnat in självrättelse eller tillhör den lilla gruppen som avslöjats i utredningar och läckor.
Dokumenten visar hur affärsjurister och revisorer använder sina magiska trick för att gömma pengar och anonymisera bolagsägare. De använder banker som ser mellan fingrarna och söker sig till nya jurisdiktioner som inte lämnar ut uppgifter till svenska myndigheter.
I dokumenten finns mycket förmögna svenskar som i årtionden hållit delar av sina tillgångar dolda och oskattade utomlands men som på ålderns höst kan göra svarta pengar vita genom att skatta mindre summor för de senaste fem åren.
I denna grupp är Harry Bouveng inte den enda politikern.
Pensionspengarna till Cypern
Nära Kungsträdgården i Stockholm, ett stenkast från Investors och SEB:s huvudkontor, ligger en anrik byggnad med en diskret portier. Där ligger den exklusiva klubben Nya sällskapet och en av dess medlemmar är Gerard de Geer. Han är en tungviktare i den svenska finansbranschen, men har också på uppdrag av Kristdemokraterna posten som vice ordförande för det kommunägda bolaget Sevab Strängnäs Energi. Men så sent som i december förra året förlorade han en lång tvist med Skatteverket. Dokumenten avslöjar att han äger ett cypriotiskt bolag registrerat på samma adress som ett antal andra brevlådeföretag i Paradise papers-läckan.
Gerard de Geer var en av grundarna till riskkapitalbolaget IK invest som i årtionden utnyttjat avancerade skatteupplägg via kanalön Jersey. När han pensionerade sig från IK invest mottog han 6,5 miljoner kronor till sitt cypriotiska bolag. Det är dessa pengar som han kämpat för att endast beskatta med 20 procent. Men nyligen förlorade han och måste betala närmare hälften till statskassan.
Gerard de Geer har inte velat ställa upp på en intervju.
Köpte ett pass
Skatteparadisens främsta valuta är diskretion. Detta utnyttjades till fullo av rikemanssonen Preston Haskell, ursprungligen amerikan men också svensk medborgare och styrelseledamot för det svenska gruvbolaget Auriant mining. Dessutom har han köpt sig ett pass i skatteparadiset Saint kitts, de kostar 100 000 dollar styck. Han brukade flyga privatjet från guldgruvorna i Sibirien till lyxvillan vid Medelhavet. Där kunde han ofta spendera en miljon dollar på en festkväll.
Preston Haskells förmögenhet uppskattades till drygt en miljard och mycket av tillgångarna var undanstoppade via brevlådeföretag i Panama. Men även de rikaste och mäktigaste kan falla. Först fastnade han i Panama-läckan och svenska Skatteverket jagar honom nu för en skatteskuld på 310 miljoner kronor.
Möjligheten för staten att få in pengarna är dock mycket begränsade. Haskell hävdar dessutom att han nu är utblottad. Detta är i alla fall hans linje i en infekterad skilsmässotvist som just nu pågår i London. Han har vräkt exfrun, en före detta toppmodell, från deras bostad på en av Londons absolut finaste adresser. Och säger sig nu leva på allmosor från sin far.
Ingen personifierar det hemliga offshore-lyxlivet som Preston Haskell. Han hade oturen att åka fast, de flesta kommer undan.
Jagas av fogden
Den som inte betalar skatt får pengar över till annat. Detta blev tydligt när Handelshögskolan förra året firade sitt 100-årsjubileum genom att instifta en professur i riskkapitalforskning. För att finansiera det hela samlade skolan in 42 miljoner kronor från privata donatorer. Men det visar sig att pengarna kom från de största riskkapitalbolagen som de Geers IK och Altor. Det är bolag som storskaligt och systematiskt undanhållit skatt i åratal.
Bland donatorerna fanns också en i finanskretsar välkänd och mycket förmögen privatperson, Gunnar Walstam. Som tack för donationen tilldelade högskolan honom en fin utmärkelse och bjöd in honom som talare på ett av skolans event i London.
Gunnar Walstam kallar sig själv filantrop men har samtidigt en skatteskuld på 210 miljoner kronor. Han gömmer sig i Bryssel eftersom att han jagas av Kronofogden. Belgiska myndigheter har på uppdrag av Sverige sedan 2017 försökt driva in skulden genom en utmätning men den processen har överklagats. Ännu så länge har inte en enda krona kommit in till svenska staten. Gunnar Walstam är en av flera finansmän som gömmer sig utanför Sveriges gränser i hopp om att få skulden avskriven.
Huggsexa om apoteken
Staten blir inte bara snuvad på potentiella skatteintäkter utan även direkta bidrag trollas bort av offshore-illusionisterna. När alliansen avreglerade Apoteket blev det huggsexa om licenserna och en expansiv spelare i början var riskkapitalbolaget Segulah som ägde apotekskedjan Medstop. Genom så kallade räntesnurror smet de undan bolagsskatten och slussade vinsterna till sina konton på Jersey.
– Vi menar att vi håller oss till de regler som finns, sa Medstops ordförande Peter Elving till Svenska Dagbladet för tio år sedan.
När branschen lyckades tjata till sig extra statliga subventioner för att öka lönsamheten för de nya privata apoteken åkte även dessa miljontals skattepengar ner i trollerihatten och försvann. Men nu vet vi vart pengarna hamnade.
Segulahs toppskikt har nyligen åkt på en rejäl skattesmäll. Och i vår granskning hittade vi Peter Elving som var ledamot i styrelsen för Segulah Advisor AB samt aktieägare i två dotterbolag registrerade i skatteparadis. Skatteverkets dokument visar att han tjänade 2,5 miljoner under ett enda år (2015) och fick långt senare en skattsmäll på 400 000 kronor som han har betalat in. ”All avkastning från mitt bolag deklarerar jag för i Sverige enligt skatteverkets regler”, skriver Peter Elving i ett sms till Dagens ETC.
Hade bonus på Jersey
En annan av Jerseys kunder är finansmannen Jonas Ahlén. Han hade 1,7 miljoner placerade i en trust, som är en slags stiftelse, i samma skatteparadis. Pengarna var en bonus från hans dåvarande arbetsgivare, JP Morgan i London.
– Valet stod mellan att ta det som lön eller växla det till en pensionslösning som beskattas när man tar ut den i framtiden, säger Jonas Ahlén.
Varför placerade JP Morgan pensionspengarna på Jersey? Det är väl uppenbart att det är ett skatteparadis?
– Jag har ingen kommentar på varför de gjorde det. Det var för 16 år sedan i början på min karriär. Jag bodde och arbetade då i Storbritannien.
Jonas Ahlén har betalat in skatten och är idag partner på Bonit capital som ägs av finansmannen och kungavännen Laurent Leksell. Även han har placerat tillgångar i skatteparadis som exponerades i Panama-läckan. SVT avslöjade 2017 att han genom ett avancerat upplägg köpt en lyxyacht, en 32 meter lång Benetti för 65 miljoner kronor, via sitt bolag på Malta. Skatteverket har krävt honom på sammanlagt 3 miljoner i skatt eftersom de anser att båten utgör en beskattningsbar förmån. Han har, vad vi kan se, betalat sina skulder.
Sveriges värsta skattesmitare
I Uppsala, en vinterdag 2013, lät Bengt Ågerup sig intervjuas i Dagens ETC. Han var då en riskkapitalist, god för flera miljarder, verksam i Sverige men deltidsboende i Schweiz. Han har gjort sig en förmögenhet på tuppkammar och bröstförstoringar men hade inte släppt drömmen om det klasslösa samhället. Han har en bakgrund i vänsterkretsar och kallade sig själv fortfarande socialist.
– Jag försöker göra ordet socialist rumsrent. Det som är svära i kyrkan när man talar med kapitalister, sa Bengt Ågerup under intervjun.
Tre år senare exponerades han i Panama-läckan och nu har han Sveriges största obetalda skatteskuld på 1,5 miljarder kronor. Han har ännu inte betalat in en enda krona.
Dagens ETC har sökt alla namngivna personer i artikeln.
Kristdemokraten Gerard de Geer slussade miljoner till Cypern
Han är en av grundarna av riskkapitalbolaget IK invest som i årtionden utnyttjat avancerade skatteupplägg via kanalön Jersey. När Gerard de Geer pensionerade sig mottog han 6,5 miljoner kronor till sitt privata cypriotiska bolag. Han har processat med Skatteverket för att endast beskatta pengarna med 20 procent men nyligen förlorade han och måste betala närmare hälften till statskassan.
M-politikern Harry Bouveng har 78 miljoner i Panama
Han är kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn för Moderaterna. Samtidigt har han placerat ett stort arv i en stiftelse registrerad i skatteparadiset Panama. Fortfarande har Harry Bouveng minst 78 miljoner kvar i stiftelsen.
SD-ledamoten gömde miljoner i Panama
Tack vare Panama-läckan 2016 kom Skatteverket SD-politikern David Perez på spåren. När Skatteverket börjar granska hans olika bolag i skatteparadiset slussas miljonbelopp utomlands. David Perez försöker också göra sig av med bolagen. Enligt Expressen har ökända ekobrottslingar agerat målvakter i Perez bolag. Trots att han jagas för en skatteskuld på tio miljoner har David Perez tillåtits att återvända till sitt uppdrag som riksdagsledamot.
Kallar sig socialist – skyldig staten 1,5 miljarder
Sveriges största skatteskuld är på 1,5 miljarder och den som ska betala är entreprenören och riskkapitalisten Bengt Ågerup. Han fastnade i Panama-läckan 2016, blev upptaxerad och har ägnat åratal till att processa med Skatteverket. Han gömmer sig utomlands och har ännu inte betalat en krona.
Oriflame-chef gömde 8,3 miljoner i Belize
Den nu 71-årige mannen var en högt uppsatt chef på det internationella kosmetikaföretaget Oriflame som grundades i Sverige men har sitt huvudkontor i Schweiz. Toppchefen hade minst 8,3 miljoner gömda på bankkonton i Schweiz och Lichtenstein. För att försvåra beskattning hanterades pengarna via ett bolag registrerat i centralamerikanska Belize. Hur länge kapitalet hållits utanför Sverige eller hur mycket skatt som undanhållits framgår inte av Skatteverkets undersökning. Mannen fick en skattesmäll på 2,9 miljoner.
Startade ett Blocket för lyxyachter – jagas nu av Skatteverket
Svensken har drivit ett antal bolag, däribland ett slags Blocket för lyxyachter och andra exklusiva varor. Han ägde tillgångar på schweiziska bankkonton som formellt ägs av stiftelser registrerade i Panama. Han förde hem totat 20 miljoner kronor till Sverige, som han sedan blev upptaxerad för. Mannen är tidigare dömd för bokföringsbrott.