Som ny partiledare förväntas det att man ska komma med någon form av förändring, men Anna Kinberg Batra var med och skapade de ”Nya Moderaterna” så att förändras igen är knepigt, enligt Tommy Möller som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
– De befinner sig ett övergångsskede mellan det nya och det nynya. Anna Kinberg Batra är inne i en process där hon steg för steg kan börja ta ut svängarna och skapa sin egen stil. Hon har tidigare varit uppstyrd av det arv som finns från Fredrik Reinfeldt, säger han.
Förutom den begynnande identitetskrisen, som du kan läsa mer om här nedanför, har Kinberg Batra en rad andra problem som hon måste ta itu med.
Decemberöverenskommelsen
Ett bekymmer som alla allianspartier har, men kritiken har hittills varit starkast inom Moderaterna. Inför partistämman i höst har Skånedistriktet lämnat en motion om att avbryta överenskommelsen. Inför partidagarna i april gjorde Östergötlands moderater detsamma.
– Hon kommer inte att prata om decemberöverenskommelsen i sitt tal i alla fall. Det är ett ämne som man vill tala tyst om så långt det är möjligt och det har varit en sten i skon för den nya partiledningen med en intern kritik som dessutom har vuxit under våren och som man inte har lyckats tysta. Det finns en stark opposition inom partiet mot överenskommelsen och det är ett känsligt område, säger Tommy Möller.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, håller med:
– Det blev visserligen inget jätteuppror mot decemberöverenskommelsen vid budgetomröstningen senast och man har varit ute i Skånedistriktet och talat och börjat ro hem partilinjen, men det är fortfarande en känslig fråga.
Annie Lööfs positionering
När Centerledaren talade i Almedalen under söndagen så sa hon bland annat att hon hellre är statsminister än näringslivsminister. Samtidigt pratade hon inte om alliansen, utan ”borgerligheten”.
Även om Moderaterna är nästan fyra gånger så stora som Centern börjar röster lyftas om att Annie Lööf är den färgstarkaste alliansledaren efter att Fredrik Reinfeldt avgått.
– Jag tror att man tar Annie Lööfs statsministerambitioner med en klackspark. Det är klart att hon vill flytta fram Centerns ambitioner. Men det som ligger bakom det är att Centern nu känner att man måste profilera sig och det kan oroa Moderaterna, hur långt från den moderata linjen kan Centern tänkas ta sig? säger Jonas Hinnfors.
Alliansens misslyckande
Hur man än vrider och vänder på det förlorade alliansen det senaste valet och sitter inte längre i regering. Allianspartierna lägger för första gången sedan 2006 förslag på egna budgetar och trots arbetslinjen minskade inte arbetslösheten under deras åtta år vid makten.
– Den stora surdegen och akilleshälen för alliansen var arbetslösheten, där har det varit lätt att med siffror visa att det inte har fungerat. De skapade fler jobb, men samtidigt ökade befolkningen, så arbetslösheten har legat på samma nivå. Trots det vill Anna Kinberg Batra inte vidgå att det har varit ett misslyckande, säger Jonas Hinnfors.
Identitetskrisen
Moderaterna går igenom en tuff tid nu som har gjort politiken otydligare, enligt Jonas Hinnfors. Att gå från regeringsparti till valnederlag, och ny partiledare bäddar för en identitetskris.
– Det finns en hel del forskning kring när partier byter ideologi och det är efter en valförlust i kombination med att man byter partiledare, och det är ju precis det som har hänt här. Det måste inte leda till en identitetskris, men att det kommer upp på bordet är naturligt, säger han.
En av huvudfrågorna är hur de liberala och allmänkonservativa inom partiet kommer kunna samarbeta när den politiska dagordningen förändras.
– På en punkt lider Moderaterna av en identitetskris – det rör sig om en annan agenda i politiken i dag mot vad som gällde för tio år sedan. Nu pratar man identitetspolitik och integration, tidigare i skattefrågan och så vidare var konservativa och liberaler överens. När det nu pratas om livsstil är man inte det. Då kommer frågan hur mycket liberalism de allmänkonservativa moderaterna tål, säger Tommy Möller.
Migrationspolitiken
Anna Kinberg Batra står bakom Fredrik Reinfeldts öppna hjärtan och en human migrationspolitik, men det blir allt svårare att hålla den linjen som ledare för ett parti där 55 procent av väljarna vill att man ska samarbeta med Sverigedemokraterna, enligt en undersökning som företaget Ipsos gjorde i maj i år. Dessutom kunde SVT efter valet 2014 berätta att var tredje SD-väljare röstade på Moderaterna 2010.
– Inom migrationspolitiken finns en spänning. Anna Kinberg Batra är inte bekväm med migrationsfrågorna, hon står för Fredrik Reinfeldts linje och hon vill undvika att låta som att det finns ett hot mot Sverige. Hon vill inte verka invandringskritisk, men hon vill nog anpassa sig till kritiken som finns inom partiet. Egentligen vill hon nog inte tala om invandring över huvud taget, men hon kommer behöva göra det, säger Jonas Hinnfors.