Sverige är ett steg närmare en regering. På fredagsförmiddagen meddelade Moderatledaren Ulf Kristersson att han nu har ett regeringsunderlag.
– Våra fyra partier är nu beredda att gå till omröstning på måndag, inledde Ulf Kristersson med och fortsatte med att räkna upp alla problem som Sverige brottas med och som hans kommande regering vill lösa.
– Den som tror att man enkelt löser så stora frågor har fel. Vi pratar om ett arbete som spänner över två, tre mandatperioder, lade han till och underströk vikten av ödmjukhet inför arbetet som väntar.
– Vi vill ena, inte dela. Det behövs en ny anda i svensk politik, sade han innan han till slut gick in på de diskussioner han fört med övriga partier på högerkanten.
Och beskedet han gav var att det kommer att bli en trepartiregering som också kommer att ha ett nära samarbete med Sverigedemokraterna.
Därefter passades mikrofonen över till Jimmie Åkesson (SD) som erkände att han helst velat sitta med i regeringen, men att det viktiga för honom är att de reformer SD gått till val på blir verklighet.
– För mig är det ingen tvekan om att den här uppgörelsen innebär ett paradigmskifte, sade Åkesson och började rabbla upp partiets framgångar vid förhandlingsbordet:
Visitationszoner, möjlighet att låta folk tjäna av straff i andra länder, en skärpning av regelverket kring utvisning på grund av brott, återvandring med fokus på dem som inte integrerats.
Det är svårt att se några tydliga segrar för Liberalerna i det avtal som nu presenteras. Liberalernas partiledare Johan Pehrson fick frågan vad hans parti nu säger om att L har fått vika sig i frågor som visitationszoner och åtstramad migrationspolitik.
– I det demokratiska spelutrymmet måste man kompromissa och ge och ta. Det har vi gjort nu och det är både sött och salt, svarade han och
”Överträffat våra förväntningar”
I det sverigedemokratiska lägret lyste man av glädje på fredagsförmiddagen.
– Vi har överträffat våra förväntningar, säger gruppledaren Henrik Vinge till Dagens ETC.
Överenskommelsen om migrationspolitiken beskriver han som ett ”paradgimskifte”.
– Tidigare har asyl- och invandring gått ut på att människor ska komma till Sverige och bo här i resten av sina liv. Nu säger vi att de som behöver fly från vårt närområde får komma hit tillfälligt. Människor som flyr från andra delar av världen ska i första hand söka asyl där, säger Henrik Vinge.
Inga kompromisser för SD
Johan Hellström, statsvetare vid Umeå universitet, säger att den enda som inte verkar ha behövt kompromissa är just Sverigedemokraterna.
– En spontan tanke om pressträffen är att samtliga partiledare utom Jimmie Åkesson fick ursäkta sig och förklara de kompromisser som gjorts. Åkesson fick också förklara sig, men där handlade frågan om att de fick ge upp tanken på regeringssamverkan och mindre om sakpolitiska eftergifter, säger Johan Hellström.
Var det något som överraskade dig?
– Framför allt att de presenterade ett så omfattande avtal. Januariavtalet var på 16 sidor, det här på 60. Det skulle inte behöva vara så långt om partierna tyckte mer lika och är en indikation på att partierna inte är så eniga som Ulf Kristersson gjort gällande.
Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, har när Dagens ETC når honom inte hunnit titta så noggrant på avtalet, men plockar ändå ut ett par punkter som han reagerar på.
– Public service verkar ha klarat sig helskinnade. Vad gäller biståndet handlar det om en historisk förändring som också är symbolisk, säger han.
– Och vad gäller Liberalerna och eftergifter visste vi ju att det skulle bli tufft oavsett regeringsunderlag. I ett parallellt universum presenterar Magdalena Andersson sin regering – med eftergifter till Vänsterpartiet. Det är en naturlig del av den typen av koalitionsavtal. L har ju haft en osedvanligt svag förhandlingsposition, dels för att de är minsta parti, dels på grund av inre stridigheter i partiet.
”Sitter med tårarna rinnande”
De riktigt starka reaktionerna kommer dock från andra håll än universitetsvärlden. När Dagens ETC ringer Maria Leissner, före detta partiledare för dåvarande Folkpartiet, är hon så uppriven att hon knappt kan prata.
– Jag är helt chockad och sitter med tårarna rinnande. Jag vill inte kommentera i det skick jag är nu. Det kan du få skriva.
Erik Lysen, chef för Act Svenska kyrkan tillika ordförande för ACT-alliansen, en av världens största biståndsallianser, är om inte lika chockad så uppenbart orolig av Ulf Kristerssons besked.
– Jag är just nu på resa med generalsekreterarna för Kvinna till kvinna, Amnesty, Olof Palmes International Center och We effect, så jag talar för oss alla. Vi noterar samfällt att i en tid med större globala utmaningar än någonsin så är det helt fel signal att sänka biståndet. Vi är också väldigt förvånade över att Sverige ska överge 1-procentsmålet, säger han.
Ytterligare ett problem han noterar med den politik som Ulf Kristersson aviserade idag är att bistånd ska villkoras.
– Risken finns att man sänker biståndet till ett land om det till exempel inte tar emot asylsökande som fått avslag. Men det viktigaste biståndet går till organisationer, inte till stater, och till saker som klimat- och miljöarbete. Ska det straffas bara för att en auktoritär regim inte vill ta emot dessa människor?
Här är några av SD:s framgångar
– Det är på migrationspolitiken och den mycket gemensamma synen på brottspolitiken.
Så löd Ulf Kristerssons svar på Ekots fråga under fredagens pressträff om vilket avtryck SD satt på regeringsförhandlingarna.
Exakt vad det kommer att innebära i praktiken är ännu oklart. Främst eftersom budgeten ännu inte satts. Men av de besked som gavs på fredagsförmiddagen går det att ringa in de frågor där SD av allt att döma kommer att ha en hel del att säga till om.
Till exempel ska asylrätten visserligen behållas, men med ett regelverk som lägger sig vid EU:s miniminivå.
Arbetskraftsinvandringen ska minskas, liksom antalet kvotflyktingar.
Det kommer att bli ökade krav för medborgarskap och incitamenten för återvandring ska ses över.
Permanenta uppehållstillstånd slopas och tillfälliga blir istället norm.
När det gäller kampen mot kriminaliteten tycks SD ha fått igenom ökat föräldraansvar, ökad kameratillsyn, fokus på unga brottslingar och så ska ett nationellt tiggeriförbud utredas. Det talades också om möjligheten att låta dömda tjäna av sina straff i andra länder.
SD tycks också ha vunnit dragkampen om nivån på a-kassan, som alltså bibehålls på nuvarande nivå, tvärtemot vad M önskade.
Texten uppdateras.