– Men då kanske man inte ska verka i Sverige. Ställer du inte upp på skattesystemet, då bör du flytta din verksamhet eller bosätta dig någon annanstans, istället för att försöka hitta kryphål, om du moraliskt ska kunna försvara dig eller ditt företag, säger han.
”Blir en frestelse”
Att de som redan har mycket pengar går långt för att få ännu mer har flera orsaker, menar han.
En är att den som har stora tillgångar är mer van att hantera dem än den vanliga löntagaren.
– Har du det väldigt gott ställt fäster du ofta större vikt vid det du äger. Pengar och egendom blir extra viktigt. Då blir man också mer mån om sitt ägande, och om att utöka det, till exempel genom att försöka få ned sin skatt, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En förmögen person har också, precis som många storföretag, ekonomiska rådgivare runt sig som kan erbjuda smarta skatteupplägg. Eller banker, för den delen.
– Att bli erbjuden skattetjänster hör då till det normala. Det blir en frestelse som många säkert faller för, säger Peter Norberg.
Är inte nöjda
En känsla av att ”så gör alla andra” spelar också in, tror han. Att det ofta, som i fallet med dem som har gjort självrättelser, handlar om några av samhällets allra rikaste, spelar ingen roll.
– Få är nöjda med sin materiella nivå. De flesta vill ha mer. Det gäller den som har det kärvt såväl som den som har det väldigt bra ställt. Även om du är mångmiljonär är du inte riktigt nöjd, säger Peter Norberg.
De det handlar om skulle antagligen inte hålla med om det. När Uppdrag granskning försökte få de rika grevarna och godsägarna att svara på varför de har haft oskattade tillgångar på tiotals miljoner kronor utomlands, blir svaren oftast att det handlar om gamla arv, att de inte var medvetna om tillgångarna. Ett svar som också godsägaren Otto von Arnold ger:
– Ja, det var ju mina föräldrar som hade pengar utomlands. När de avled ärvde jag tillgångarna. Så fort jag fick disponera över dem gjorde jag en självrättelse. Så det här är inget som legat och skvalpat länge.
Var kommer pengarna ifrån från början?
– Min pappas morfar som var affärsman utomlands, han arbetade i Tyskland i början av 1900-talet.
Men då har pengarna alltså funnits utomlands länge?
– Ja, mina föräldrar lät pengarna vara kvar där. Jag vet ju inte deras bevekelsegrunder, men jag kan spekulera i att det var på grund av skattesynen. Då fanns ju både arvsskatt, förmögenhetsskatt och en hög marginalskatt, så det gjorde nog att många hade kvar sina pengar utomlands.
Varför valde du att göra en självrättelse?
– Dels tycker jag att det är fel att inte vara ärlig med sina skatter. Och dels hade det varit oklokt att inte göra det, som en mer eller mindre offentlig person. Jag satt dessutom i riksdagen då.
Stort moraliskt ansvar
Den som inte på eget initiativ redovisar för sina tillgångar utomlands, alltså gör en självrättelse, riskerar att åtalas för skattebrott. För företag som skatteplanerar är lagstiftningen mer otydlig. Peter Norberg menar ändå att deras moraliska ansvar är stort – alla vet att den som har verksamhet i ett visst land också ska betala skatt i det landet. Likaså är det moraliskt tveksamt att göra som flera politiker har gjort – ta ut statsrådspension eller omställningsbidrag trots att de har andra inkomster.
En av dem som har fått ut allra mest pengar är förre S-ministern Ulrica Messing. Hur hon har resonerat får vi inte veta.
– Jag är på väg till ett möte så jag har inte tid att prata nu. Dessutom var det flera år sedan. Du får mejla mig så bokar vi en tid.
Men något svar kommer inte. Inte heller den före detta KD-statssekreteraren Dan Ericsson vill svara på varför han fick avgångsvederlag samtidigt som hans företag omsatte miljoner.
– Det är så mycket i detta, det går inte att reda ut på kort tid så då avstår jag hellre, säger han.