Men än har ingenting hänt. Nu tror dock forskare på Washington School of Medicine att genombrottet är nära. De har tagit fram ett piller som på många sätt liknar de konventionella p-pillren – de ska tas dagligen och består av en kombination av manliga och kvinnliga könshormon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Efter att 100 män, varav 83 fullföljde, fått äta pillret under en månads tid, är slutsatsen att läkemedlet hämmar produktionen av testosteron samt två andra hormoner som krävs för att spermier ska produceras.
Studien visar också att pillret inte ger några större biverkningar. Varken leverfunktioner eller sexlusten påverkas. Stephanie Page, en av dem som har lett studien, ser resultatet som en stor framgång.
– Det är lovande resultat som är oöverträffade när det gäller utvecklingen av en prototyp för manliga p-piller, säger hon under en presskonferens enligt NBC.
Hon menar att det så kallade DMAU-pillret (DMAU är det medel som används i pillret) är ett stort kliv framåt för utvecklingen av ett manligt preventivmedel.
– Vår senaste framgång av liknande storlek var för 300 år sedan när kondomen utvecklades, säger Stephanie Page.
Mer forskning krävs
Men studien har dock fått kritik för att omfatta ett litet antal personer, för att den bara pågick under en månad, och för att det inte testats tillräckligt. Stephanie Page håller med om att det krävs ytterligare tester och forskning kring pillret innan det kan lanseras.
– Långtidsstudier är på gång för att bekräfta att en daglig dos DMAU blockerar spermaproduktionen, säger hon.
Även i Sverige har flera forskningsprojekt genomförts för att få fram manliga p-piller. Senast i december berättade forskare vid Karolinska Institutet att de fått pengar för en ny studie där män ska testa en hormonsalva. Salvan smörjs in på axlarna varje dag, och ska på så sätt minska spermieproduktionen.
Ingen spermie får slinka igenom
Tanja Tyden, barnmorska och professor i reproduktiv hälsa på Uppsala universitet, menar att utmaningen egentligen är den samma för alla utvecklare av p-piller för män.
– Det handlar om att trycka ned hela spermieproduktionen, och det är inte så lätt. Inte en enda spermie får slinka igenom. Och dessutom behövs massvis av pengar för att kunna genomföra tillräcklig forskning och sedan få ut pillret på marknaden.
Samtidigt menar hon att tiden borde vara inne för ett manligt p-piller. Men om det blir Stephanie Page och hennes kollegor som lyckas är svårt att säga.
– Det är en intressant studie och en bra början, men som de skriver själva är det fortfarande lång väg att gå. De har sett att det går att trycka ned spermieproduktionen utan att det blir allvarliga biverkningar, men de har ännu inte räknat spermier, hur mycket produktionen verkligen minskar. Nu krävs det att det finns en kommersiell partner som vill fortsätta utveckla denna substans.
1964 tilläts p-piller i Sverige för första gången
För män finns inga andra preventivmedel än kondom och sterilisering. Att utveckla preventivmedel för män anses mer komplicerat eftersom det inte, som hos kvinnor, handlar om att hindra ett enda ägg från att befruktas, utan i stället ska flera miljoner spermier stoppas.
Brittiska forskare har hittat ett ämne som tar sig in i spermiens svans och gör att spermien inte rör sig, och därmed når den inte fram till äggcellen. Studien har dock bara gjorts i provrör på spermier från möss.
I Sverige och flera andra länder pågår en studie med en p-salva som utvecklats av en internationell forskargrupp. Salvan innehåller en kombination av hormonerna gestagen och testosteron, som gör att spermieproduktionen minskar. Studien ska pågå i ungefär två år och omfatta 350 par.
Det pågår också forskning om en p-stav för män (något som var på gång redan för 15 år sedan). P-staven hämmar spermieproduktionen. Även hormoninjektioner har testats – i en studie från USA där 270 män deltog förhindrades graviditet i 96 procent av fallen. Dock rapporterade många av dem om biverkningar som depressioner, acne och muskelsmärtor.