– Vi slår fast Bostad först som den metod som har evidens och som man ska arbeta efter. Vi avsätter ju 40 miljoner kronor för att se till att den här metoden blir implementerad, säger socialminister Lena Hallengren (S) just efter att hon presenterat strategin i Almedalen tillsammans med bostadsminister Johan Danielsson.
– Man måste förstå att människor inte kan leva i hemlöshet, bo i en trappuppgång och samtidigt vara mottagliga för behandling mot missbruk. Eller om det är så att man inte har ett missbruk, eller har tagit sig ur det, att ta initiativ till att klara sin egen försörjning om man inte ens har en adress att hänvisa till. Vi gör det tydligt hur otroligt betydelsefullt det är att ha en bostad och ett hem och att det är allas rättighet, säger hon.
Mer förebyggande arbete
Det första av strategins mål gäller förebyggande av hemlöshet. En nollvision införs och ”samhällsplaneringens sociala perspektiv ska stärkas”. Socialstyrelsen ges i uppdrag att genomföra en nationell kartläggning av hemlösheten under nästa år och ska också analysera hur akuta boendelösningar används.
I strategin står det: ”Regeringen bedömer att det uppsökande arbetet med fokus på vuxna hemlösa personer som saknar en fungerande kontakt med samhällets stödsystem behöver utvecklas.”. Därtill väntas länsstyrelserna stärka kommunernas arbete med att arbeta förebyggande mot vräkningar.
Strategin var väntad, men att den presenterades just på tisdagsförmiddagen blev en överraskning för de flesta. Sveriges stadsmissioner hade förberett hela sitt program i Almedalen som ett förespråkande av metoden Bostad först, i väntan på strategin. Stadsmissionen har inte bara startat Bostad först själva, utan också bland annat lanserat en hemsida på ämnet.
Läs även:”Vi kan inte bara försvinna från jordens yta”
Den ännu dominerande så kallade trappstegsmodellen lyckas enligt Stadsmissionen nämligen bara i 30 till 40 procent av fallen och är därtill ofta dyr. Boendelösningarna är tillfälliga och personen riskerar att bli vräkt. Den otryggheten blir ännu ett hinder på vägen mot livsstilsförändringar.
Bostad först bygger i stort på att gå ifrån idén om att hemlösa ska kvalificera sig för att få en egen lägenhet. Istället ska det egna hemmets trygghet ses som en grundförutsättning för att förändra allt annat. Med målet att behålla kontraktet tilldelas personer en hyreslägenhet och en särskild stöttande kontakt. Bostad först innebär också ett nytt arbetssätt för socialtjänsten, som ska utgå från vad den boende behöver och därefter sätta in olika insatser.
30 miljoner att söka
Lena Hallengren poängterar att satsningen inte bara rör socialtjänsten, det är ett samhällsgemensamt uppdrag.
– När man gör sin samhällsplanering kan man inte bara bygga x antal bostäder, man måste ta med det här perspektivet så att det också finns bostäder som gör att man kan jobba med den här metoden. Att socialtjänsten kan arbeta uppsökande och att det finns förutsättningar att hjälpa människor som efterfrågar bostäder.
Ett sätt att påvisa för kommuner att de måste kräva det i detaljplaner och så vidare?
– Ja, så kan man absolut säga.
Från och med i år och till och med 2026 avsätter regeringen 40 miljoner kronor årligen för särskilda insatser och Socialstyrelsen får också i uppdrag att fördela 30 sökbara miljoner kronor för de kommuner som inför Bostad först.