Frågan om att avskaffa statsbidragen till etniska föreningar har länge bedrivits som ett enpartiprojekt från Sverigedemokraterna i riksdagen. Redan i oktober 2012 motionerade Mattias Karlsson och Sven-Olof Sällström (SD) om att avveckla statsbidraget. De hävdade att bidragets utformning innebar en ”diskriminering av infödda svenskar”. Under de kommande åren har frågan sedan kontinuerligt tagits upp i riksdagen av SD-ledamöter som Paula Bieler, Anders Forsberg och Jonas Andersson.
Men det dröjde till hösten 2023 innan förslaget plötsligt var borgerligt allmängods och presenterades av regeringen genom Liberalernas partiledare, integrations- och arbetsmarknadsminister, Johan Pehrson.
– Det känns lite overkligt. Det är ett mycket märkligt förslag och det är en oerhört liten besparing man gör, mot att man helt slår undan fötterna på en massa organisationer som under decennier har byggt upp sin verksamhet, säger Taave Vahermägi på föreningen Sverigeesternas förbund till Dagens ETC.
Sverigeesternas förbund, som funnits sedan 1956, kommer nu att tvingas stänga sina lokaler och lägga ner sin tidskrift som följd av det indragna stödet.
Mötesplats för ukrainare drabbas
Totalt har nära 50 etniska föreningar i Sverige tagit emot statligt stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Där finns exempelvis Serbiska riksförbudet, Somaliska riksförbundet, Djibouti kvinnor riksförbund och Finlandssvenskarnas riksförbund, som alla tagit emot bidrag på några hundra tusen vardera per år.
Tetyana Rep, ordförande för Ukrainska alliansen i Sverige, förklarar att stödet har varit avgörande för att hjälpa till att integrera alla tusentals ukrainare som flytt hit från det ryska invasionskriget.
– Det statliga bidraget har spelat en otroligt stor roll för vår verksamhet. Framförallt kunde man omfatta en mycket större grupp ukrainska flyktingar i våra aktiviteter och bjuda in rådgivare, psykologer, språklärare och andra experter som behövdes. Vi fick möjligheter att organisera kulturaktiviteter för betydligt fler ukrainska nyinflyttade barn och vuxna i olika delar av Sverige och utveckla våra mötesplatser för ukrainare, säger hon.
Föreningen Iranska flyktingars riksförbund, IFRS, har sedan 1990 arbetat aktivt med spridning av information och kultur för alla i den iranska diasporan i Sverige, med allt från seminarier, tidskrifter och utbildningar till fester och konstutställningar. För dem innebär det indragna statsbidraget en katastrof.
– Det blir väldigt, väldigt svårt att fortsätta bedriva våra verksamheter, säger talespersonen Oldin Twistman.
Av föreningens bidrag på drygt en halv miljon kronor årligen går majoriteten, ”runt 80-90 procent”, till lokalhyror, enligt Oldin Twistman.
– VI har 14 stycken lokalföreningar ute i landet, och lokalerna i de tre storstäderna är bemannade varje dag från morgon till kväll.
”Inte fokusera på etnicitet”
Regeringen motiverar det indragna statsbidraget med att man inte ser några skäl till varför medel ska fördelas till organisationer utifrån medlemmarnas etnicitet.
– Integrationssatsningar ska fokusera på verksamheten, inte etniciteten. Det handlar om pengar som kan användas på ett bättre sätt för att bryta utanförskap och främja integration, säger Johan Pehrson (L), i ett pressmeddelande.
Motiveringen är direkt kontraproduktiv, menar Oldin Twistman från Iranska flyktingars riksförbund. – Våra viktigaste verksamheter handlar om integration, om att jobba mot hedersrelaterat våld och att stötta våldsutsatta mammor och barn. Det vi gör är värdefulla aktiviteter. Tack vare det här bidraget så har föreningar som vår kunnat påverka samhället åt rätt håll, så att många iranska flyktingar har blivit mer sekulära, klarat sig bättre i samhället, fått bättre utbildningar, startat företag och blivit en del av det svenska samhället, säger han.
Tetyana Rep från Ukrainska alliansen lyfter också fram hur arbetet med integrationen varit central för föreningen.
– Det långsiktiga målet med all vår verksamhet är att komma in i det svenska samhället med dess demokratiska värderingar, säger hon.
Fotbollslag mot kriminalitet
För Iranska flyktingars riksförbund kommer mycket av den dagliga verksamheten bli omöjlig att fortsätta med nu.
– Det kommer knappt finnas några lokalföreningar kvar. Det blir väldigt svårt att fortsätta med vårt arbete mot hedersvåld. Vi kommer inte ha råd att trycka affischer eller nå ut med information till våra medlemmar. Vi har fotbollslag i flera städer idag, och massa andra aktiviteter där många ungdomar är aktiva, istället för att gå ut och hamna i kriminalitet. Vi påverkar saker positivt för många av de ungdomarna. Om staten skulle göra det här jobbet som vi gör så skulle det kosta dem hundratals miljoner, men vi gör det nästan gratis, säger Oliver Twistman.
Föreningen har varit en av de mest drivande i att informera om och organisera manifestationer till stöd för den kvinnliga revolutionen i Iran, där mordet på Jina Amini för ett år sedan blev enormt uppmärksammat.
– Vi var en av huvudarrangörerna som organiserade stora protester och manifestationer, med riksdagsledamöter från flera partier som hållit tal. Och vi har spridit massa information till hela svenska folket om att stödja den här kvinnliga revolutionen i Iran.
Oldin Twistman kallar regeringens beslut skrämmande och rasistiskt och menar att den summa de sparar är en droppe i havet i statsbudgeten.
– Föreningslivet spelar en jättestor roll för att komma in i det svenska samhället, det ger våra medlemmar en möjlighet att lära sig hur demokrati fungerar. När man kollar på budgeten, det är skrämmande. Varför kan de inte bara höja skatten litegrann för de rikaste? Det finns pengar att ta av, men de rika blir rikare samtidigt som de slaktar stödet till de svagaste och de etniska grupperna. Den här politiken luktar rasism i högsta grad.
Dagens ETC har sökt integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson men inte fått svar.