Kriminella väljer nya bolagsmålvakter – lurar intellektuellt funktionsnedsatta
Via en vän på ett korttidsboende fick 20-årige Lukas, som har en intellektuell funktionsnedsättning, en ny kompis. Men vännen lurar honom till att bli målvakt för ett bolag, berättar Dagens ETC:s granskning.
Bild: Emanuel Hendal
Dagens ETC
Den klassiska profilen på bolagsmålvakter är en person med missbruk, stora skulder eller kriminalitet i bagaget. Men kriminella har nu även börjat närma sig personer med intellektuell funktionsnedsättning.
– Utsatta människor är guld för den organiserade brottsligheten, säger ekobrottsspecialisten Sara Persson.
Dagens ETC har tagit del av ett tiotal exempel där personer med bolagsengagemang samtidigt som de bor i gruppbostad, har god man, daglig verksamhet eller har gått i särskola. I domar finns flera exempel där personer med olika svårigheter eller utsattheter har lurats att bli bolagsmålvakter av personer de litat på, som exempelvis deras gode män, vänner eller släktingar. Bolagsmålvakter används för att dölja vilka som egentligen företräder verksamheten och för att ta smällen för brott och skulder i bolaget.
”Det är fruktansvärt”
Sara Persson, brottsförebyggande expert på Ekobrottsmyndigheten, berättar för Dagens ETC att myndigheten fått signaler om att det i områden med många LSS-boenden rör det sig personer i syfte att komma i kontakt med de boende.
– Det är en konstant jakt på utsatta människor att utnyttja i sin brottslighet och det är fruktansvärt, säger hon.
– Man lurar dem på pengar och sätter in dem som bolagsmålvakter.
Hon framhåller att det är viktigt att företag, kommuner och myndigheter kontrollerar vilka de gör affärer med, exempelvis genom att kontrollera företagens företrädare samt att det är de som står på pappret som också företräder verksamheten i verkligheten.
– Bor du i en gruppbostad och behöver hjälp för att klara din vardag kanske det inte är rimligt att du också driver ett städbolag.
Ökad risk när LSS urholkas
Anders Lago är förbundsordförande i Riksförbundet FUB, som arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv. Han befarar att det som hände Lukas kan komma att bli allt vanligare.
– Det här är förstås bedrövligt. Det är ett typexempel på hur det kan gå till. Har du en intellektuell funktionsnedsättning ser du ofta inte konsekvenserna av ditt handlande. Du kan inte bedöma vad det är du skriver på om någon ber dig om det. Många har inte förmåga att förstå ekonomi. Det är jättelätt att bli lurad, säger han till Dagens ETC.
Att personer med intellektuell funktionsnedsättning utsätts för bedrägerier och stölder har varit vanligt förekommande länge, men på senare tid har det också dykt upp rapporter om att gruppen utnyttjas av kriminella.
– Man är oftast social, man tror gott om andra människor. Man vill gärna ha kontakt, för många gånger lever man ganska isolerat. Det är ett lätt byte för kriminella.
”Jag ser en stor risk”
Anders Lago ser med oro på utvecklingen. Särskilt när den sammanfaller med kraftiga neddragningar inom LSS-området, där kommuner drar ned på insatser som kontaktpersoner men också boende enligt LSS.
Vi är rädda för att när samhället drar tillbaka sina insatser, ökar risken att bli utnyttjad.
– Jag ser en stor risk. Bor du på en gruppbostad eller bostad med särskild service finns det personal som har uppsyn och tillsyn. Men när du blir hänvisad till en bostad var som helst och kanske har boendestöd några gånger i veckan, då saknas den här tillsynen och då ökar risken att kriminella utnyttjar både ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Vi är rädda för att när samhället drar tillbaka sina insatser, ökar risken att bli utnyttjad.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.