Semestertider är hektiska tider för sjukhusen i länet, men årets sommar har varit lugnare än vanligt – eftersom den ordinarie personalen har arbetat extra.
– Lösningen är ju inte bra, folk måste ju ha sin semester, säger huvudskyddsombudet Maria Lövqvist.
SmF skrev i våras om Landstingets åtgärd för att råda bot på den stora bristen på sjuksköterskor inför sommaren – anställda på de mest drabbade avdelningarna erbjöds att flytta sin semester till hösten för att istället arbeta under sommaren – för 7000 kronor. Men intresset var svalt och fackförbunden sa ifrån. Lösningen blev istället att de anställda kunde ta enskilda extrapass under sommaren och då få extra ersättning – ”en nödlösning”, menade facket.
Nu verkar det dock som att åtgärden har lyckats undanröja krisen. Det menar Lise-Lotte Lagerqvist, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Jönköping.
– Vi har inte fått några signaler under sommaren på att det ska ha varit något katastrofläge. Det har verkat vara en ganska bra sommar. Man upplever att bemanningen på de flesta ställen har varit tillräcklig. Sommaren i stort har varit bra, både ur arbetsmiljösynpunkt och vad det gäller patientflödet, säger hon.
Helt utan problem har det dock inte varit:
– Ryhov har upplevt att läget har varit bra, men på kirurgklinikerna i Eksjö har det varit en del överbeläggningar, säger Lise-Lotte Lagerqvist.
Svårt få fram korttidsplatser
Trots att sommaren har varit relativt lugn, har det alltså funnits mer hektiska perioder då patientflödet har varit större. Det har också varit svårt att få fram korttidsplatser till patienterna i deras hemkommuner. Och avdelningar som normalt är tunga, som medicin- och geriatrikavdelningarna på Värnamo sjukhus, har varit tunga även i år.
– Det finns alltid toppar, men de har man upplevt att man har rett ut, säger Lise-Lotte Lagerqvist på Vårdförbundet.
Hon menar att patientflödet och hur sjuka patienterna är spelar en viktig roll för att sommaren i år har varit bättre än på flera år, en bild som delas av huvudskyddsombudet på Höglandssjukhuset i Eksjö, Maria Lövqvist, som har arbetat på ortopedavdelningen i sommar.
– Det har väl varit hyfsad, men vissa kliniker har haft mer än vanligt, med mycket inläggningar. Personalsituationen har ju varit godtagbar men det har ju inte funnits någon extrapersonal att ta in.
Men med tanke på att sommaren har varit ganska varm, har medicinavdelningen haft det relativt lugnt:
– En vanlig sommar som är så här varm så brukar medicin få många patienter, men de har inte haft så mycket jämförelsevis, menar Maria Lövqvist.
Däremot har kvinnokliniken haft hektiska perioder, något som är svårt att veta i förväg eftersom det varierar hur många barn som föds – men just juli månad är en månad som brukar kännetecknas av många födslar.
Behöver ledighet
Även om huvudskyddsombud Maria Lövqvist beskriver sommaren som ”efter omständigheterna rätt hyfsad” är hon försiktigt kritisk till de åtgärder som har krävts:
– Det är en svår fråga, för det måste ju finnas folk – en nödvändig lösning har det nog varit. Men lösningen är ju inte bra – har man semester så ska man ju ha semester, ur arbetsmiljösynpunkt. Många tar ju extrapass och så får man lite extrapengar. Det kanske överväger för stunden, men ledighet behöver man ändå.
Också avdelningsordförande Lise-Lotte Lagerqvist är kritisk:
– Den optimala lösningen är ju att man har den bemanning som motsvarar det behovet som finns. Men detta har löst sommaren det här året. Men det är väl ingen lösning som man tycker ska behövas för att rädda sommaren.