Hennes besvikelse grundar sig på att LRF tillsammans med bland annat Rovdjursföreningen, skogsnäringen, jägarintresset och länsstyrelsen ingår i den så kallade viltdelegationen som har samlats för att föreslå för Naturvårdsverket hur vargen ska förvaltas i Sverige. Gudrun Haglund är LRF:s representant i viltdelegationen. Både den och Naturvårdsverket är överens om att det i hela Sverige ska vara 27 föryngringar inom vargreviren. Räknat i vuxna djur skulle det ungefär innebära 270 vargar.
– Där ingick till exempel att Stockholms och Uppsalas län skulle ha en föryngring var. Men nu har Naturvårdsverket bestämt att där ska inga vargar föröka sig. I stället ska vi i Örebro län ta hand om fler föryngringar för att uppnå 27 stycken i hela Sverige. Det är som att Naturvårdsverket gärna vill ha varg, bara inte där myndigheten ligger och personalen bor.
Vargtätast i Sverige
Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren håller inte med. Hon säger till ETC Bergslagen att det inte finns några vargrevir i vare sig Stockholms- eller i Uppsala län.
– Men skulle det etablera sig revir där så välkomnar vi det. Naturvårdsverket vill gärna att reviren sprider sig mer jämt över Sverige från dagens koncentration i Örebro-, Värmlands- och Dalarnas län så länge det blir sammanlagt 27 föryngringar per år i landet, säger Maria Ågren.
Gudrun Haglund kan acceptera tre föryngringar per år i Örebro län som också är viltdelegationens förslag. Nu beslutade Naturvårdsverket om fem föryngringar. Hon hävdar att länet inte har så stor areal att de som brukar och verkar på landsbygden klarar en så stor stam som dagens tio föryngringar innebär. Norra Örebro län är bland de vargtätaste områdena i Sverige.
– Fanns det i hela Sverige lika många vargar som det finns i Örebro län i förhållande till storleken, så skulle det finnas 3 800 vargar i landet. Då skulle det bli fart på jakten, säger Gudrun Haglund.
EU obegripliga
Maria Ågren håller med om att det är tätt med varg i norra Örebro län men att Naturvårdsverket inte kan styra var vargarna väljer att etablera sig. Gudrun Haglund ser vargen som ett potent rovdjur fullt kapabelt att riva fullvuxna älgar och att den därför kan innebära också en risk för oss människor. Det kommer då och då rapporter från till exempel Ryssland om att vargar har dödat människor.
– Vargar med onormalt beteende ska tas bort. Djur som upprepade gånger är närmare bebyggelse än 200 meter har förlorat respekten. Börjar vi att jaga får vargen ett annat beteende och blir skyggare och håller sig undan från människor.
Om det blir någon vargjakt nästa år så ska den inledas den 2 januari och hålla på till och med den 15 februari. De senaste årens beslutade vargjakter har stoppats av överklagande i domstol och även EU har uttalat sig mot jakt på varg i Sverige.
– EU är underliga. Och ena sidan ger de oss bönder bidrag för att vi ska hålla djur som håller landskapet öppet och hagmarker levande, och andra sidan förbjuder de oss från att skydda de djur som betar i samma hagmarker från varg, säger Gudrun Haglund.