Hur kommer det sig att ni anordnar detta?
– Jag och mina kollegor hoppas att föreläsningarna ska ge nya kunskaper om vart man kan vända sig för hjälp inom olika områden. Alla är välkomna och det är gratis. Föreläsningarna riktar sig inte bara till personer som lider av psykisk ohälsa utan kan vara till stor hjälp även för anhöriga.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Du arbetar som personligt ombud, vad innebär det?
– Jag stöttar personer med psykisk ohälsa som vill förbättra sin situation. Vi arbetar helt fristående från myndigheter och det kostar inget att få hjälp från oss. I nuläget hjälper jag 19 personer, bland annat med olika myndighetsärenden. Vi ger dels individstöd men lyfter också fram brister i myndigheternas system.
Vad är det för brister?
– Myndigheters samarbete, att systemen inte klaffar med varandra vilket gör att sjuka faller mellan stolarna. Försäkringskassans och arbetsförmedlingens regler exempelvis. Det finns ett digitalt utanförskap som myndigheter inte tar hänsyn till. Idag väntas alla ha tillgång till mobilt bank-ID, men många av de som jag stöttar har inte råd med en mobiltelefon. Inom den psykiatriska vården ser jag också stora brister, som dels beror på ständiga omorganisationer och otillräckliga resurser. Primärvården har idag ett stort ansvar när det gäller att behandla psykisk ohälsa men saknar kompetens och resurser för att möta patienternas behov.
Ser du någon skillnad i bemötande när du hjälper till?
– Ja tyvärr. En person jag är ombud för hade ringt massvis av gånger och lämnat meddelande till en handläggare utan att få någon återkoppling. När jag ringde var det en helt annan respons.
Vad tas upp på kvällens föreläsning?
– Ikväll berättar företrädare från kommunens budget- och skuldrådgivning om hur man kan få hjälp med sin ekonomi. Efter det kommer Göteborgs rättighetscenter berätta om sitt arbete med rådgivning, rättigheter och diskriminering.