I december, när förhandlingarna mellan S och C sprack, var det just frågan om arbetsrätten som stod i fokus. Framförallt har partierna haft svårt att komma överens om förändringar i LAS, lagen om anställningsskydd.
Centerpartiet vill ha en mycket mer flexibel arbetsrätt och menar till exempel att företag med färre än 50 anställda ska undantas från turordningsreglerna vid uppsägning. Löfven var inte beredd att kompromissa då, varpå Centern bröt förhandlingarna. Senare har dock S-ledaren gett nya besked, där han öppnat upp för förändringar.
– Jag delar Centerns uppfattning om att vi behöver göra något åt arbetsrätten, sade Löfven i en intervju med DN strax före jul.
Och i förra veckan gick S ut med ett pressmeddelande om läget i regeringsförhandlingarna som sade att de ”är fortsatt beredda att kompromissa för att bilda en regering i mitten av svensk politik”.
Men hur långt är Socialdemokraterna beredda att gå när det handlar om att förändra arbetsrätten? Och när riskerar S att förlora stödet från fackföreningsrörelsen?
När Dagens ETC ringer runt till LO:s medlemsförbund visar det sig att samtliga vi talat med hävdar att politikerna ska hålla sig borta från sådant som parterna kan förhandla om. De är djupt oroade över att Löfven öppnar för kompromisser med C om att försämra anställningstryggheten.
Vill stärka trygghet
Fackförbunden tycker snarare att anställningstryggheten bör stärkas.
– De utmaningar som finns på dagens arbetsmarknad handlar om arbetsmiljö, kompetensbehov och otrygga anställningar. Att då föra politiska diskussioner om att göra otrygga anställningar ännu mer otrygga är helt obegripligt, säger Sekos förbundsordförande Valle Karlsson.
Han får medhåll från Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund:
– De behov som vi ser bland medlemmarna är att det måste bli ett slut på hyvling av arbetstider och att vi måste avskaffa allmän visstid som anställningsform, säger han.
Stödet för S står på spel
Enligt flera av fackförbunden är kompromisser i arbetsrätten liktydigt med att Socialdemo-kraterna förlorar sitt stöd från dem.
– Jag vill vara tydlig med att Socialdemokraterna inte har fått något mandat att förhandla bort vår arbetsrätt och man inte kommer inte att få det heller. Löntagarnas rättigheter och trygghet är inte till salu vid förhandlingarna med ett nyliberalt och löntagarfientligt Centerparti, säger Johan Lindholm på Byggnads.
Samtidigt håller vissa facktoppar med om att det svåra politiska läget gör att vissa kompromisser kan bli oundvikliga.
– Självklart måste det kompromissas. Man måste ju hela tiden ha i åtanke att en M+KD-regering med stöd av SD skulle vara en katastrof för Sveriges löntagare, säger Per-Olof Sjöö på GS-Facket.
– Det är svårt att få ihop det med två ytterligheter och för att undvika nyval krävs vissa eftergifter. Men om man skulle göra eftergifter på vitala delar så befarar jag att vi skulle få en medlemsstorm. Och vi står såklart alltid på medlemmarnas sida, säger Jonas Wallin på Elektrikerförbundet.
Extraval rycker närmare
I morgon torsdag ska talmannen åter träffa Stefan Löfven och Ulf Kristersson, för att sedan ta ställning till vem av dem som först ska ställas inför en ny riksdagsomröstning om att bli statsminister. Om ingen statsministerkandidat tolereras av riksdagen efter att ytterligare två omröstningar ägt rum blir det extraval.
I fredags gjorde Stefan Löfven sitt senaste mediala utspel, ett skriftligt uttalande efter ett samtal med talmannen Andreas Norlén:
– Den kommande veckan måste alla partier anstränga sig till det yttersta för att Sverige så snart som möjligt ska få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna.
Marie Nilsson
Förbundsordförande på IF Metall
”Arbetsrätten ska förhandlas av parterna. Annars riskerar vi att få en ping-ponglagstiftning om anställningstryggheten som förändras med varje ny politisk majoritet i riksdagen. Om arbetsrätten ska förändras ska det ske på ett sätt som inte rubbar maktbalansen mellan anställda och arbetsgivare”
Johan Lindholm
Byggnads förbundsordförande
”Det är förvånande att Socialdemokraterna är beredda att slänga löntagarnas trygghet överbord och kompromissa om fackliga rättigheter”
Per-Olof Sjöö
Förbundsordförande på GS-facket
”Vi är oroliga för arbetsrätten. Vår grundläggande inställning är att spelreglerna på arbetsmarknaden bäst sköts av parterna”
Jonas Wallin
Elektrikerförbundets ordförande
”De ska ge fan i anställningstryggheten. Den är en fråga för parterna att lösa. De ska inte peta i detta”
Tobias Baudin
Kommunals ordförande
”Det finns absolut ingen anledning för politiker att gå in och mixtra med arbetsrätten. Politikerna kan inte i förväg bestämma vad vi ska förhandla fram”
Magnus Pettersson
Fastighets förbundsordförande
”Arbetsrätten är jätteviktig, den ska vara orörd och det är arbetsmarknadens parter som ska förfoga över den. Men vi vill inte lägga oss i regeringsbildningen”
Jan Granvik
Förbundsordförande för Musikerförbundet
”Vi kan inte ta ställning så länge det inte finns några konkreta förslag. Det är ett svårt politiskt läge där alla frågor ligger på bordet. Men vår utgångspunkt är ju att man vill ha en stark och rimlig arbetsrätt”