– Lokalnyheterna är viktiga för att människor ska få reda på vad som händer där de bor. Att färre frågor når offentligheten är farligt för demokratin. När konkurrensen om nyheterna försvinner får de som är kvar mindre tryck på sig att ta fram egna nyheter, att granska, undersöka och berätta.
Det säger Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola som tillsammans med Kajsa Althén nyss har publicerat rapporten ”Landsbygd i medieskugga”.
”Jättejobbig situation”
Många medier i Göteborg har det senaste året aviserat nedskärningar, inte minst Göteborgs-Posten där 40 journalister nyss har fått gå. På 90-talet hade tidningen drygt 250 journalister mot knappa 110 i dag, berättar kulturchefen Gabriel Byström.
Han har varit starkt kritisk mot neddragningarna i den egna tidningen. Aktieutdelningar, bonussystem och options-affärer menar han har förvärrat ekonomin.
– Situationen är jättejobbig för många, det är inget att sticka under stol med. Det har varit ett jobbigt år. Men min förhoppning är att det ska vända. Om vi tittar på den påverkan som lobbyister har, så har det aldrig varit så viktigt att det finns journalister som kan filtrera och granska, säger Gabriel Byström.
Dagspressen brottas med vikande annonsintäkter, eftersom läsarna försvinner till nätet där mycket är gratis.
Det finns dock ljuspunkter. Gabriel Byström säger att många läser och kommenterar idéjournalistiken, den som drivs på kultursidan och som tar tydlig ställning.
– Världen är full av åsikter men saknar tankar.
Vid årsskiftet försvinner GT:s lokala ledar- och kulturredaktion. Tidningens chefredaktör Frida Boisen kommer att skriva mer lokalt opinonsmaterial och frilansjournalister ska leverera en del, men till syvende och sist blir det mer riksmaterial från Expressen. Frida Boisen ser ändå positivt på framtiden i de digitala kanalerna där GT går allt bättre.
Vad har ni fått för läsarreaktioner på att ledar- och kulturredaktionen försvinner?
– De kraftigaste reaktionerna kommer märkligt nog från Aftonbladets kulturredaktion. Vilket är lite underligt med tanke på att Aftonbladet lade ner sin redaktion i Göteborg för flera år sedan. Den enda gång jag ser Aftonbladets kulturjournalister i Göteborg är en gång om året, med vinglas i handen, när de är på bokmässan, säger Frida Boisen.
Som många läsare noterar rapporterar olika medier ofta om samma saker. Det beror på nyhetsvärdering men också på hur mycket resurser och tid journalisterna har på sig att leverera. Gunnar Nygren kallar det ett nyhetsekologiskt system, där de mindre medierna vaskar fram nyheter som de stora plockar upp. I rapporten refereras till tidigare studier som visar att 80–85 procent av originalnyheter kommer från lokalnyheter. De senaste tio åren har var tredje lokalredaktion försvunnit, och det påverkar även riksmedias bild av Sverige utanför Stockholm. I rapporten från Södertörns högskola beskrivs hur Dagens nyheters rapportering från Göteborg och Malmö till 73 procent består av blåljusjournalistik, alltså nyheter från polis och räddningstjänst. Det är den mest lättproducerade formen av journalistik. Mycket fokus på brott kan göra att människor känner sig otrygga i sin stad, säger Gunnar Nygren.
– Förvåningen över Sverigedemokraternas framgång i valet är ett exempel på att lokala frågor inte har fått genomslag. Det har varit tydligt i de områden där Sverigedemokraterna har varit starka, men det har inte nått fram i journalistiken och därför har det inte tagits på allvar, säger Gunnar Nygren.
”Problem för demokratin”
Både han, Frida Boisen och Gabriel Byström är eniga om att nedskärningar i media är ett problem för demokratin.
– Det här blir en viktig fråga för vår nya demokratiminister Alice Bah Kuhnke att ta i. Att ge förutsättningar för att låta den lokala journalistisken leva vidare, säger Frida Boisen.