Förra veckan öppnade Anna Kinberg Batra för att fälla regeringen genom att lägga fram en gemensam budget med Sverigedemokraterna redan i höst. Efter det har allianskollegorna i Liberalerna och Centern tydligt tagit avstånd från utspelet. På tisdagen tolkades Annie Lööfs tvärnobb av Moderaternas linje som att hon ställde ett ultimatum på Anna Kinberg Batra.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är ett missförstånd. Annie Lööf dementerar Ekots uppgifter. Centerpartiet ställer inte något ultimatum mot Moderaterna, säger partiets pressekreterare Michael Arthusson till Dagens ETC.
– Vi kan inte förhindra att M och SD talar med varandra, men de förhandlar inte för Alliansens del. Inte heller indirekt, fortsätter han.
Även Liberalerna upprepade under gårdagen att både utskott- och regeringssamarbeten med SD är uteslutet och att ett samarbete över blockgränsen är att föredra framför en sådan lösning. Han betonade dock att han fortsätter att värna om Alliansen.
Även regeringen öppnar sig
Cirkusen i Alliansen har de senaste dagarna även fått regeringen att prata om nya samarbeten. Senast i söndags sträckte finansminister Magdalena Andersson ut handen till C och L. En rundringning som Dagens ETC gjort visar att flera tunga, lokala S-toppar är positiva till ett blocköverskridande regeringssamarbete. I Östergötland har Socialdemokraterna och Miljöpartiet styrt med hjälp av C och L sedan valet 2014.
– Det har fungerat väldigt bra, så jag tycker absolut att vi ska bjuda in dem till samtal om regeringsbildning, säger Christoffer Bernsköld, ledamot i regionfullmäktige och ordförande för Östergötlands S-distrikt.
Han tror att en regering med C och L hade varit bättre än att ta in Vänsterpartiet.
– V har oftast en väldigt dogmatisk inställning där man behöver vara mer pragmatisk för att få resultat.
Hellre C och L än V
Sedan 2010 styrs region Gotland av en rödgrön koalition med S, V och MP. Trots det hade regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) hellre sett ett regeringssamarbete med C och L än med V.
– Just nu tror jag inte man ska göra det. men vi får se efter nästa val. Jag tror att SD fortfarande kommer att ha en stark position. och då skulle det vara bra med något blocköverskridande. Det är det oftast när landet är i besvärliga lägen, säger Björn Jansson.
Joakim Järrebring är oppositionskommunalråd i Alingsås och ledamot i styrelsen i Norra Älvsborgs S-distrikt. Han är positiv till blocköverskridande samarbete men vill inte uttala sig om det ska ske i en koalitionsregering eller genom att söka stöd i riksdagen. Däremot tror han inte att det kommer att bli aktuellt att bjuda in Vänsterpartiet i en regering.
– Jag tror kanske inte riktigt det finns något stöd i Socialdemokraterna för det. Där känns både Centern och Liberalerna som mer troliga partners.
Tveksamma tongångar
I flera tunga S-distrikt som Skåne, Göteborg och Stockholm är tongångarna mer försiktiga.
– Jag anser att vi ska vara beredda att samarbeta brett, det tycker jag är rimligt. Det är heller inget konstigt att vi har en minoritetsregering och jag tycker naturligtvis att man ska prata med övriga partier som kan vara intresserade av ett block-överskridande samarbete, om de leder fram till regering eller inte beror på valresultatet 2018, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.