– Det är det mest drastiska tappet hos etablerade partier jag har sett de senaste 20 åren, säger statsvetaren Niklas Bolin till SVT.
Den här artikeln kommer från Fria Tidningen.
Prenumerera nu för 86 kr/mån så får du tidningen två ggr/vecka.
I västgötska Hjo får medlemsraset drastiska konsekvenser. Där blir det ingen lista alls från Miljöpartiet de gröna till kommunvalet i september. Beslutet togs på det lokala årsmötet i början av mars men har vuxit fram under lång tid, berättar Christer Haagman, nyvald ordförande för miljöpartisterna i Hjo.
– Ingen är kvar som har lust att försvara Miljöpartiets politik i ett val, berättar han.
Att partiet inte ställer upp i höstens kommunval är delvis av praktiska skäl – det finns helt enkelt inte längre tillräckligt många namn till en lista. Men medlemmarna vill också sända en signal till Miljöpartiets kommande kongress.
– Om inte Miljöpartiet ändrar politisk riktning kommer partiet att dö ut. Vi behöver en ny ledning som också deklarerar att den inte ska göra om de misstag som gjorts under den här mandatperioden, utan driva politik på ett annat sätt, säger Christer Haagman.
Han poängterar att de lokala miljöpartisterna har full förståelse för att partiet nationellt tvingats acceptera en del beslut mot sin vilja, i egenskap av ett litet parti i en minoritetsregering. Däremot borde rikspolitikerna ha varit tydligare med att besluten stred mot exempelvis partiprogram och kongressbeslut.
– Det är inte kompromisserna i sig vi reagerar på, utan att man har försvarat en del riktigt dåliga kompromisser som om de vore Miljöpartiets egen politik.
Några exempel som Christer Haagman tar upp är försäljningen av Vattenfalls brunkol, värdlandsavtalet med Nato, militär upprustning generellt samt frihandelsavtalet Ceta med Kanada. Det handlar däremot inte om regeringens skärpta flyktingpolitik. Där var det tydligt att beslutet gick emot partiets linje, menar medlemmarna i Hjo.
– Det är viktigt att Miljöpartiet höjer sin röst. Även om man inte får igenom ska man klara av att förklara vad man tycker och vad vår politik är. Miljöpartiet har inte heller lyckats hålla klimat- och miljöfrågorna tillräckligt levande, det är också ett misslyckande, menar Haagman.
Fram till valet kommer partimedlemmarna i Hjo att fullfölja sina uppdrag i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och byggnadsnämnd. I valrörelsen hoppas de arrangera evenemang som debatter eller filmvisningar. Efter det är tanken att fortsätta att arbeta med partiets frågor utanför kommunfullmäktige, men exakt hur det ska gå till är inte bestämt ännu.
Att partiet försvinner från kommunpolitiken kommer att märkas, befarar Christer Haagman.
– De senaste tolv åren har Miljöpartiet i praktiken varit det enda oppositionspartiet i kommunfullmäktige. Vi har hjälpt till att skärpa diskussionen. De förslag vi lagt lokalt går aldrig igenom första vändan men de kommer igen efter några år.
Enligt Miljöpartiet i Västra Götaland kan det dock ändå bli en kommunal lista i Hjo i höst. Distriktets ordförande Emma Nohrén säger att målet är att få ihop en lista med hjälp av nya medlemmar i kommunen och att MP fortfarande är anmält till höstens val.
– Det är klart att det är tråkigt om våra egna företrädare inte känner förtroende för det arbete som pågår, men vi får respektera deras beslut och arbeta vidare ännu hårdare, säger hon.
Hur svarar du på kritiken från medlemmarna i Hjo?
– Vi är många som är stolta över den politik som förs. Det betyder inte att vi ska försvara kompromisser som om de vore vår egen politik, men vi vet att situationen när det gäller exempelvis flyktingfrågan hade vart mycket värre om MP inte deltagit i förhandlingarna. Det gäller även många av de andra frågor som medlemmarna i Hjo lyfter.