BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag vill inte leva på bidrag och tar vilket jobb som helst, säger Alan Eddin Alattar.
Han har redan haft ett jobb som tandsköterska i Stockholm, men tvingades lämna det efter ett halvår eftersom han inte kunde hitta en bostad. Nu är han i Malmö, där flickvännen hade bostad, och söker arbete på nytt.
– Arbetsförmedlingen i Stockholm ger bostäder åt folk som inte jobbar, medan andra som har arbete får flytta därifrån för att inte hamna på gatan som hemlösa. Det hade varit bättre ekonomi i att se till så att de som har jobb också kan hitta någonstans att bo, säger han.
”En del backar när jag nämner Gotland”
På mässan fanns olika typer av jobb att söka. Angelica Goude som var på plats för att rekrytera lokalvårdare till företaget Coor hade en tjock lunta av cv som besökare hade gett henne. För Kadri Cimili i montern bredvid var det inte riktigt lika enkelt. Han sökte unga med egen erfarenhet av utanförskapsområden som var villiga att komma och jobba på ett ungdomshem på Gotland. De som sökte skulle helst, som han själv, ha ett stökigt förflutet som de hade valt att lämna.
– En del backar när jag nämner Gotland, säger han.
Många håller sig på ett ställe
Initiativet till att ordna mässan kom från Bratislav Popovic, företagare och entreprenör som växte upp på Rosengård. Jobbmässan i Sofielund var den andra som han har ordnat enligt mottot att låta arbetsgivarna komma dit där de unga är.
– Jag hade jobbat i många år i restaurang- och fastighetsbranschen och kände att jag ville göra något som gav mer än pengar, säger han.
Den första jobbmässan hölls på Rosengård i våras. Ett 20-tal företag var på plats och det kom över 750 besökare. De som hade sökt fem jobb på mässan fick som belöning en hamburgare och en dricka.
– Det var succé. Vi delade ut 400 hamburgare och jag vet 10, 15 unga som fick jobb direkt, säger Bratislav Popovic.
Bratislav Popovic säger att han själv höll sig mest på Rosengård när han växte upp. Ett beteende som han känner igen hos många av dagens unga. Men genom att han hade föräldrar som drev restaurang var Bratislav Popolic en av dem som alltid jobbade.
– Jag började jobba när jag gick i sjuan, säger han.
Som vuxen har han drivit företag sedan han var 18 år. De senaste åren har hans arbete varit inriktat på att hjälpa andra ut i arbetslivet, där han genom företaget Jobstep samarbetar med Arbetsförmedlingen.
”Ett viktigt steg”
Jobbmässor i liten skala ute i bostadsområden var en idé han fick, och som nu drivs som ett pilotprojekt. Tanken är att sänka tröskeln för unga som aldrig har varit ute i arbetslivet.
– Bara att de får träffa en arbetsgivare, se dem i ögonen och lämna över sin cv är ett viktigt steg, säger Bratislav Popolic.
Den första mässan på Rosengård ska följas av mässor i flera områden, där Sofielund blev nummer två i raden. Utöver arbetsgivare finns också organisationer som kan hjälpa till med utbildnings- och praktikplatser på plats.
Jobbmässan var i huvudsak tänkt för unga i åldern 16 till 30 år. Men bland mässbesökarna fanns både de som var äldre och yngre än så.
– Jag söker i första hand unga, runt 25 år, men många här är äldre, säger Kadri Cimili.