Tysklands förbundskansler Angela Merkel förklarade under en middag med EU:s övriga ledare, att ett patentundantag mest av allt skulle gagna Kina i det geopolitiska maktspelet som vacciner har blivit en del av. Dessutom, tillade hon och kopierade läkemedelsindustrins argument, skulle hävda patenträttigheter minska de stora vaccintillverkarnas kreativitet och innovation.
Frankrikes president Emmanuel Macron menade att USA tar bort fokus från det som egentligen behövs: att släppa exportförbud på varor som behövs för vaccintillverkning, och att exportera sina egna vaccindoser. Stefan Löfven stämde in i kritiken av Bidens ställningstagande.
– Det viktiga är att här och nu komma överens om vilket behov vi har av global produktion och distribution och det kan vi åstadkomma inom ramen för det befintliga, sade han på en pressträff i Porto.
Är ni inte rädda för att det ska uppfattas som att EU står på de stora läkemedelsbolagens sida och är mer intresserade av vinsterna där än att hjälpa folk i tredje världen?, frågade TT:s reporter.
– Nej. Om det skulle fattas ett sådant beslut om patenten så skulle det inte hända någonting med tillgång på vaccin. Att tro att det beslutet i sig skulle förändra tillgång på vaccin är naivt, sade Löfven – och tillade att han är beredd att diskutera frågan längre fram.
Medicinpatentforskaren och aktivisten Achal Prabhala kallar det uppblossade ordkriget för ”perverst”:
– Det är oärligt och vilseledande att säga att hävda patent i sig självt inte kommer att ge en utlokaliserad massproduktion av vaccin. Det här vet alla insatta. Det är befängt att låtsas som att man inte vet det, säger han till ETC på telefon från sitt kontor i Bangalore, Indien.
Det förslag som Indien och Sydafrika lade fram till Värdshälsoorganisationen för över sju månader sedan om att häva patenträttigheter är det ena steget som behöver tas, säger Prabhala, och det är ett beslut som kan tas på global nivå.
Det måste sedan åtföljas av att företagen som tagit fram vaccinerna delar med sig av en guide för hur vaccinerna ska tillverkas. Detta kan ske genom att stater som USA, Frankrike och Tyskland, som finansierade företagen som tog fram vaccinerna, pressar dessa företag att dela med sig av guiden och den tekniska kompetensen. Om detta gjordes idag, menar Prabhala, skulle en utlokaliserad massproduktion av vacciner kunna sätta igång om tre-fyra månader. Den fattiga delen av världen skulle kunna vaccineras mycket snabbt. Den bilden delas mer eller mindre av en rad andra experter samt Världshälsoorganisationen och stater som Indien och Sydafrika – det är därför de vill att patenten hävs.
Om Stefan Löfven och de andra EU-ledarna vill rädda tiotusentals eller hundratusentals liv – samt göra det möjligt för miljoner eller miljarder människor att kunna öppna upp sina samhällen – behöver de alltså sluta käbbla och göra vad som krävs, menar Prabhala.
– Det är absurt att se en grupp länder som har det relativt bra ha den här typen av bråk – ”du borde göra det först”, ”nej, du borde göra det” – när denna debatt står i vägen för det som behöver göras. Jag finner det perverst.
Varje dag dör nu tusentals personer i Indien, och varje dag smittas hundratusentals. Precis som i nästan hela den fattigaste tredjedelen av världen är bara ett fåtal procent av befolkningen vaccinerad, och landet lider brist på vaccin.
– Varje dag här är rätt så traumatisk. Vi har en nedstängning som implementeras av militärpolis, och jag nås av en eller annan dålig nyhet varje dag, säger Achal Prabhala.
– Indien fortsätter att brinna, och så länge vi inte har vaccinerade samhällen finns risken att samma sak kan hända i Nigeria eller något annat land.