Men nu har verkligheten krupit sig på. Enligt enkäten erbjuder exempelvis Region Norrbotten alla medarbetare som vill fyra veckors semester, och besked utlovades två månader i förväg.
Men det stämmer inte, enligt Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.
– Det har redan fallit. En del medlemmar som ska gå på semester runt midsommar väntar fortfarande på besked, säger hon.
Samtidigt är krislägesavtalet aktiverat och vecka för vecka ökar antalet i personalen som tas ut i avtalet, så semestrarna känns allt annat än säkrade, enligt Camilla Eriksson Sundberg.
– Vi får se var det slutar. Vi får ingen bukt med coronan här uppe, det är lite väl osäkert just nu, säger hon.
Daniel Nilsson, HR-direktör för Region Norrbotten, säger att man i dag inte kan garantera att alla får fyra veckors semester.
– Planen har varit att erbjuda alla det. Jag tror att man går iland med det på flera ställen, men vi har en levande dialog, säger han.
Semestergaranti
Så sent som förra veckan gick Region Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) ut med att regionen ger semestergaranti för omkring 26 000 medarbetare på Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus och Norrtälje sjukhus.
Men Vårdförbundet i Stockholm är redan tveksamma till att det kommer att gå. Vice ordförande Emma Johansson skriver i ett sms till Dagens ETC att mycket beror på hur pandemin utvecklas. Många har delat upp sin semester för att få tid tillsammans med familjen, fast man egentligen hade velat ha fyra sammanhängande veckor.
– Det vi också ser är att fyra veckors semester villkoras av att man måste jobba fler helgpass, att intjänad tid enligt vårt lokala arbetstidsavtal nekas att tas ut under sommarperioden och att det finns mängder med pass som inte är bemannade och som kommer att behöva bemannas med övertid, alltså medarbetare som arbetar utöver sin ordinarie arbetstid. Vi vet också att medlemmar som är delvis tjänstlediga inte beviljas tjänstledighet under sommaren. Flera av dem är tjänstlediga för att orka med men behöver alltså jobba mer än vad de bedömer att de orkar, skriver hon.
”Dubbel oro”
Även på Iva på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är semestrarna i fara. Det fick sjukhuset att i förra veckan gå ut och vädja till utbildade Iva-sköterskor som lämnat yrket att komma in och jobba under sommaren, för att den ordinarie personalen skulle få sin ledighet.
Matilda Eriksson, sjuksköterska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska säger att det råder en allmän oro bland medlemmarna inför sommaren. Många har inte fått besked om sina semestrar ännu.
– Det blir en dubbel oro. Dels är det stressen och frustrationen att inte kunna planera sitt liv. Sedan är det oro för de veckorna man inte har semester. Om man är erfaren undrar man om man kommer att vara den enda erfarna sjuksköterskan. Är det jag som ska stå för allt stöd? Inte som gör allt jobb, men som tar alla frågor och behöver bära det där lilla sista. Om man är oerfaren är tanken ”tänk om vi bara är oerfarna på plats”, säger hon.
Men det är inte bara på Iva som läget ser ut att bli tufft i sommar. På förlossningen har man så många obemannade pass att de motsvarar halva avdelningen under i princip hela sommaren, enligt Vårdförbundets uppgifter. Ändå har personalen fått besked om att områdeschefen inte anser att man behöver erbjuda särskild ersättning för att täppa till luckorna.
– Sanningen är att vi kommer inte att ta oss igenom den här sommaren utan att de som orkar arbeta avstår sin semester. Då får man betala vad det är värt. Jag skulle vilja veta vad våra regionpolitiker är beredda att offra för att flytta semestern med familjen, säger Matilda Eriksson.
Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, säger att arbetet med sommarschemat på förlossningen pågår, och man kommer att återkomma när det gäller särskilda ersättningar.
Inte heller när det gäller bemanningen på Iva är läget helt klart.
– Arbetet pågår med semesterplaneringen, och en av de viktiga saker som påverkar handlar om hur många covid-platser vi måste ta höjd för på Iva. Det har bestämts en gång, men sedan har man sett att behovet inte har gått ner som man hoppats. Det är en stor utmaning och vi gör vårt yttersta för att alla medarbetare ska få den vila de behöver, samtidigt som vi säkerställer vården för patienterna, säger Anders Goliger.