Så är det att jobba på samma pr-byrå som Löfven: ”Funkar inte med familj”
I ett inlägg riktar Stefan Löfven kritik mot Tesla – trots att pr-byrån Rud Pedersen där han arbetar också saknar kollektivavtal.
Bild: Skärmdump från Facebook / Mats Andersson/TT
Dagens ETC
Stefan Löfven tog jobb som lobbyist på byrån Rud Pedersen efter sin tid som statsminister. Nu går han ut och kritiserar Tesla för bristen på kollektivavtal. ”Skäms”, skriver han på Facebook och uppmanar till bojkott.
Samtidigt har hans nuvarande uppdragsgivare inte heller kollektivavtal. Dagens ETC kan nu avslöja tuffa arbetsvillkor för många som jobbar på lobbybyrån.
– Man jobbade väldigt mycket och väldigt sent. Det funkade inte för personer med familj, säger en tidigare anställd.
”En länk mellan den politiska arenan och näringslivet.” ”Enorma möjligheter.” Och ”kan jag göra något, så vill jag göra något”. Det sade Stefan Löfven när han i en intervju i Dagens Industri avslöjade att han värvats av pr-byrån Rud Pedersen, ett och ett halv år efter att han avgått som statsminister och partiledare för Socialdemokraterna.
Stefan Löfven flankerades under intervjun av Kristina Lindahl von Sydow, vd, och Morten Rud Pedersen, grundare och koncernchef. ”Vi har folk från den röda sidan och folk från den blåa sidan. Nu har vi Stefan Löfven och Anders Borg i samma företag. Det ger en möjlighet att analysera dagsaktuella politiska frågor utifrån en lång kännedom om hur Sverige fungerar”, sade Morten Rud Pedersen till DI-journalisten.
Men den tidigare statsministerns beslut att ansluta sig till Rud Pedersens blåröda lag är långt ifrån okontroversiellt. Kritiken lät inte vänta på sig.
– Problemet är att han använder sin politiska kompetens, sitt förtroendekapital och sin telefonbok som han har skaffat sig som socialdemokrat, fackordförande och statsminister. Det är ett arbetarrörelsekapital som nu ska tjäna andra kapital – kapitalet, sade Daniel Suhonen, socialdemokrat på tankesmedjan Katalys till Dagens ETC då.
”Säljer sin kunskap till näringslivet”
Eira Arb Zackrisson, som sitter i styrelsen för S-föreningen Reformisterna, var kritisk då och är kritisk nu.
– Jag tycker det är djupt problematiskt att en socialdemokratisk tidigare partiledare använder den kunskap och den långa erfarenhet han har av arbetarrörelsen och säljer ut den till näringslivet. Jag tycker också att det är djupt problematiskt att ledaren för det Europeiska socialistpartiet samtidigt arbetar för en lobbyfirma som representerar kapitalets intressen. Vi i arbetarrörelsen behöver fundera på vilka regler vi ska sätta upp men också vilka förväntningar vi har på våra ledare, säger hon till Dagens ETC.
Innan Stefan Löfven blev partiledare i Socialdemokraterna var han förbundsordförande i IF Metall och en av socialdemokratins främsta fackliga profiler. Därför var det inte särskilt förvånande att den tidigare statsministern i veckan valde att visa sitt stöd till just IF Metall som inlett en strejk för att förmå det multinationella företaget Tesla att teckna kollektivavtal.
”Så får vi veta att Tesla inte tänker teckna kollektivavtal här i Sverige. Det är en unken, förlegad syn på sina anställda”, skriver Stefan Löfven på Facebook. ”Det borde vara självklart för ett företag att följa dom seder som finns i de länder man verkar men det ser ut som att Tesla har tänkt strunta i svensk arbetsmarknadsmodell. Det ser riktigt illa ut och företagets agerande måste naturligtvis både påtalas och motarbetas!” fortsätter han.
Stefan Löfven berättar också att när han åker taxi med Taxi Stockholm, som han väljer för att de har kollektivavtal, kommer han att kräva att de skickar en annan bil än en Tesla. Han uppmanar andra att göra samma sak och pekar på att de anställda på Tesla, på grund av bristen på kollektivavtal, saknar försäkringar och omställningsstöd, har lägre löner, inte kan välja deltidspension och inte heller har arbetstidsförkortning. ”Skäms Tesla, skäms!”, avslutar han sitt inlägg.
Glamour men inget avtal
En tydlig markering från en tidigare socialdemokratisk statsminister och ordförande i IF Metall. Men hur ser det egentligen ut hos Stefan Löfvens egen uppdragsgivare?
För en tid sedan avslöjade Aftonbladets Eric Rosén att Rud Pedersen inte har något kollektivavtal, och inte heller har för avsikt att teckna något. I pr-branschen är Rud Pedersen visserligen inte ensamma om att sakna kollektivavtal. De byråer som har det tillhör fortfarande undantagen, men de finns.
– PR-branschen har inte är samma organisationsfackliga historia som andra branscher eftersom branschen är ganska ny och har växt enormt med många nya företag. Det finns också en viss glamour kring en sån här bransch. Man vill gärna jobba där, jobben kan vara välbetalda och därför finner man sig i lite vad som helst, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi på Lunds universitet som forskat om facklig organisering.
Enligt en undersökning från 2018 saknade åtta av tio anställda i PR-branschen kollektivavtal. Men sedan dess har det börjat röra på sig. Ett antal byråer profilerar sig med att ha kollektivavtal, bland annat Westander, och använder det som en kvalitetsstämpel för att lättare kunna rekrytera nya medarbetare.
– De anställda ser fördelar som att slippa att bli fattigpensionärer eller att nästan jobba ihjäl sig, säger Anders Kjellberg.
För anställda i pr-branchen på byråer utan kollektivavtal är det vanligt att gränserna mellan jobb och fritid är luddiga eller obefintliga. Anställda får ofta jobba övertid utan ersättning och på obekväma arbetstider, man förväntas ställa upp, alltid svara om kunden ringer och det kan komma som en obehaglig överraskning att företaget inte betalat in tjänstepensioner.
Kändisprofiler ger byrån glans
Den här bilden av det kollektivavtalslösa arbetet på Rud Pedersen bekräftas av flera tidigare anställda på byrån som Dagens ETC har talat med. De ger en samstämmig bild av en arbetsplats som ser sig som den allra bästa – en elitbyrå över de andra i landet. När ett projekt går i lås slår man på stort med fester, alkohol, cigarrer och middagar. Men konsulter förväntas och uppmuntras samtidigt att jobba över och alltid vara tillgängliga.
– Det finns en bild av det bara hör till. Men det är inte sant. Du kan välja hur du leder och fördelar arbetet, säger en tidigare medarbetare.
Lönerna är höga och förmånerna är fina. Det bjuds på luncher och resor. Konsulter på rätt nivå får fria bankkort för representation. Korten är guldfärgade och fylls varje månad på med 50 000 kronor. Men det går också snabbt att åka ut om ledningen inte är nöjd. Anställda vittnar om att ha fått snabba besked om att inte få fortsätta, från en dag till en annan.
En tidigare konsult uppger att de som anställs på Rud Pedersen tillhör två kategorier. I den första kategorin finns flitiga tjänstemän som har stenkoll på byråkratiska processer och lagrum. I den andra namnkunniga politiker och profiler som lockar till sig kunder och gör befintliga kunder nöjda. Den senare gruppen kan sitta med på möten bara för att, utan att egentligen vara inblandad i den specifika kundens projekt. Det är kändisprofiler allra högst upp i organisationen – seniora rådgivare och förtidspensionerade politikproffs. Till den här senare kategorin hör Stefan Löfven.
Tidigare anställda som Dagens ETC har pratat med säger att rekryteringen av Stefan Löfven, med tanke på hans fackliga bakgrund, väckte förväntningar på att byrån ändå öppnat för att teckna kollektivavtal.
Men något sådant kollektivavtal är inte på gång enligt den svenska vd:n Kristina Lindahl von Sydow. ”Branschen präglas av lägre kollektivavtalstäckning än många andra branscher, bland annat då den består av många som arbetar som konsulter i eget bolag istället för att vara anställda. Rud Pedersen har inte svårt att rekrytera personal och vi har en lägre personalomsättning än konsultbranschen i allmänhet. För våra anställda har vi förmåner som motsvarar vad som ofta finns i kollektivavtal som pensionsavsättningar och ersättning vid sjukfrånvaro eller föräldraledighet, utöver vad staten ersätter”, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.
Hon vill inte svara på frågan om Stefan Löfven har tagit upp frågan om kollektivavtal sedan han började jobba för byrån.
Kvällsmingel om läkemedel
Eira Arb Zackrisson och Reformisterna har tagit initiativ till ett eget lobbyregister där man kan se hur pr-byråer och välfärdskoncerner kontaktar ministrarna i Tidöregeringen. Söker man på Rud Pedersen ser man hur byrån flera gånger kontaktat sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och hennes stab på Socialdepartementet.
Rud Pedersen företräder läkemedelsbolaget Novartis och vill träffa ministern för att diskutera ”hur vi kan förbättra tillgången till vård och läkemedel för patienter, diskutera den uppdaterade cancerstrategin, vikten av att ha en samlad hjärt- kärlstrategi och ge inspel till en ny europeisk läkemedelslagstiftningen”. Rud Pedersen bjuder också in politiskt sakkunniga från departementet till ett kvällsmingel men byråns kunder där temat är access till läkemedel och behandling.
– Vi behöver ha ett bindande, officiellt lobbyregister. Det förhindrar inte hopp mellan politiken och lobbybyråerna, men det skulle öka transparensen, vilket vore ett jätteviktigt steg. Sen så tror jag att vi också behöver titta på ökade karensregler. Och ha ett internt arbete i partiet om hur vi ser på det här, säger Eira Arb Zackrisson.
Anna Skarhed är ordförande i den så kallade karensnämnden. Den nämnd under riksdagen som prövar tidigare ministrarnas övergångar till nya uppdrag. Hon prövade bland andra Stefans Löfvens övergång till Rud Pedersen. Och den följer de regler som finns.
– Jag tycker egentligen att det intressanta är att det här är en del i vårt samhälle idag, lobbyverksamhet som fokuserar på pengar och privat ekonomi. Politik handlar också om att övertyga motståndaren eller de som har andra uppfattningar. Men skillnaden är att vid lobbying är det privatkapitalistiska intressen som styr. Det är inte för det allmännas bästa utan för att de med vissa ekonomiska intressen ska bli framgångsrika. Det rimmar ju ganska illa med socialdemokratisk politik, säger Anna Skarhed, tidigare justitiekansler som sedan en tid tillbaka också är medlem i S-föreningen Reformisterna.
När Dagens ETC frågar hur hon ser på att Stefan Löfven dessutom valt att arbeta för en byrå som inte har kollektivavtal säger hon först att det var spännande.
– Men det är inte min sak att ha någon synpunkt om det. Var och en kan ju dra sin egen slutsats utav det. Det talar för sig själv.
Eira Arb Zackrisson vill inte kritisera Stefan Löfven för hans ställningstagande mot Tesla.
– Grundproblemet här är att ett av världens största företag, som ägs av världens rikaste man, är djupt antifackligt. IF Metall för en mycket viktig kamp och jag ser gärna att alla människor stödjer IF Metalls strejk. Oavsett vad de jobbar med och oavsett vilka de är.
Men blir Stefan Löfven trovärdig i den positioneringen?
– Jag tror som sagt att grundproblemet är Tesla som är ett djupt antifackligt företag. Jag tror inte att arbetarrörelsen har något att vinna på att tysta de röster som jobbar på arbetsplatser utan kollektivavtal.
Vad säger Stefan Löfven själv om sina dubbla ställningstaganden här? Har han påtalat behovet av kollektivavtal hos sin nya uppdragsgivare? Anser han att det kan skada hans trovärdighet i frågan om behovet av kollekltivavtal på Tesla att han själv säljer sina tjänster till en byrå utan kollektivavtal? Det hade vi velat fråga. Men vi får svaret att han avböjer den här gången.