– Vi vet hur många lodjur det finns minst i länet via våra inventeringar, sen hittar vi inte alla, det vet vi också, men det finns en miniminivå som vi inte får komma under. Sen är det ganska mycket skador som djuren åstadkommer, så det finns ett ganska stort tryck på att det ska finnas någon typ av jakt, säger Anita Bergstedt, naturvårdshandläggare på Länstyrelsen i Västra Götalands län.
Det är redan jaktförbud när det gäller lodjur och en del län har inte heller tillåtit licensjakt, då ett bestämt antal djur får skjutas. Men Västra Götalands beslut att tillåta jakt på de fridlysta djuren har väckt motstånd. Det överklagades till både förvaltningsrätten och kammarrätten, men den förstnämnda gick på länsstyrelsens linje.
”Inte förenlig med förbudet”
En av de som överklagat skriver att: ”Jakten är inte förenlig med förbudet att fånga och döda lodjur och störa dem under deras parnings- och uppfödningstid. Jakttiden sammanfaller med lodjurens brunstperiod och en period då lodjursungarna fortfarande är beroende av föräldradjuren.” Ytterligare en person har överklagat och han skriver att ”Jakt efter lodjur får endast ske mycket restriktivt och några skäl för att medge jakt har inte framkommit i beslutet.”
”Bättre med begränsad jakt”
Anita Bergstedt förklarar att det finns en anledning till att de valde att säga ja till årets lodjursjakt.
– Om man inte tillåter någon jakt så tror vi att den illegala jakten kommer att öka. Vi tror att det är bättre att man tillåter en viss begränsad jakt, säger hon.
Handlar de här kvoterna om viltvård eller bara om att undvika illegal jakt?
– Det är huvudsyftet, att stävja den illegala jakten. Och att många laglydiga jägare har möjlighet att jaga under lagliga förhållanden och därmed blir mer negativa till människor som jagar olagligt.
Lodjurspopulationen regleras naturligt efter hur stor tillgång på, i huvudsak, rådjur det finns i ett område, men de kan orsaka skador på tamdjur. I norra Sverige handlar det om att de påverkar rennäringen, men här i Västra Götalands län handlar det snarare om att lodjuren inser att inhägnade får är lättare att jaga än deras vanliga byte: rådjur och småvilt.
– Då blir det besvärligt, då ställer de till mycket problem för människor. Av den anledningen kan det vara bra kanske att ta bort en del lodjur i ett område där man har mycket skador på får för de är väldigt svåra att stänga ute, de hoppar väldigt högt, om de bestämmer sig för att ta sig in, säger Anita Bergstedt.
Hon förklarar att de lodjur som nu tilläts skjutas fanns främst i de områden där flest skador rapporterats in.