I våras infördes rapporteringssystemet Paragå för alla som jobbar inom hemtjänsten i Stockholm. Systemet laddas ner i mobiler och handdatorer, och personalen ska knappa in när de kommer till en brukare och när de lämnar densamma. Men nu har syndikalistiska Södermalms Hemtjänstarbetares Driftssektion fått nog. I lördags gick de ut i blockad och slutade använda systemet.
– Droppen var när en av oss stressad gick rätt ut i gatan och höll på att bli påkörd, eftersom hon gick och knappade in uppgifter i Paragå. Vi kände att det var nog och ringde vårt regionala skyddsombud som tyckte att vi skulle sluta använda Paragå. Nu har vi gjort det, säger Dennis Jörnesten, en av driftssektionens medlemmar.
Svaret från arbetsgivaren kom i måndags – en lockout. Det innebär att Dennis Jörnsten och de andra medlemmarna inte är välkomna till sin arbetsplats. Och de blir utan lön.
– Lockout är en väldigt stark reaktion, det hade vi inte räknat med, säger han.
"Finns risk att pensionärer drabbas"
Arbetsgivaren Aleris menar dock att en lockout är nödvändig.
– Vi gjorde en riskanalys och kom fram till att eftersom syndikalisterna har valt att inte använda systemet finns en risk att våra pensionärer drabbas. Personalen är enligt lagstifning skyldiga att dokumentera, och det görs i Paragå. Om några inte använder Paragå ser vi en risk att viktig information inte förs över. Det kan handla om medicinering till exempel, säger Dennis Selsborg, affärsområdeschef på Aleris.
Men borde de inte kunna dokumentera fast på papper istället?
– Vi bedömde att om bara ett fåtal skulle göra det finns det en risk att de som använder det vanliga systemet missar det här tillfälliga. Det blir lättare att missa något om man måste leta efter information i flera källor.
Aleris menar att de i morgon eller på måndag kommer försöka ha en dialog med fackklubben. Klubben själva har inga planer på att ge efter. De menar att Paragå är ett orimligt system, som går ut både över de anställda och brukarna.
– Det blir ett himla massa knappande på telefonen som både är krångligt och skapar stress. Vi var skeptiska från början men tänkte ändå att vi får ge det en chans. Men nu vet vi att det inte finns någon anledning att använda systemet, säger han.
Han menar att Paragå gör att all flexibilitet försvinner. I systemet finns exakta scheman som ska följas. Hur lång tid varje besök ska ta och hur många minuter man har för att förflytta sig mellan de olika brukarna.
– Någon kanske är ledsen och sitter och gråter, men då kan vi inte välja att stanna där 15 minuter extra för att sedan jobba ikapp det, eftersom vi hela tiden loggas. Vi fråntas både flexibilitet och ansvar. Vi känner oss övervakade och att man inte litar på oss, säger Dennis Jörnesten.