– Vi ska bli vårdpartiet i Sverige, sa han då Sverigedemokraterna presenterade sin skuggbudget i våras, med ett tillskott till vården på cirka åtta miljarder kronor.
Men just detta med välfärdsfokus i partiets ekonomiska politik har blivit ifrågasatt. Som när Lena Hallengren (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, och Fredrik Olovsson (S), ordförande i riksdagens finansutskott, i Dagens Samhälle tyckte att det faktiska innehållet i lagda förslag ”borde avskräcka” alliansens kommunpolitiker från varje idé om samarbete med Sverigedemokraterna.
”Sverigedemokraternas budgetförslag skulle lämna ett svart hål i Sveriges kommuner och landstings budgetar”, skrev de i sin debattartikel, och fortsatte:
”Budgetförslaget innehåller bland annat neddragningar på skola och välfärd på över 30 miljarder kronor bara i år. Partiet vill slopa de tio välfärdsmiljarderna, slopa regeringens satsning på att anställa fler lärare, ta tillbaka satsningen på karriärtjänster och lärarnas löner, vilket skulle sänka lönen för tiotusentals lärare.”
”Försöker mörka”
Nu har LO tagit fram en rapport som i detalj presenterar vad Sverigedemokraternas budgetförslag skulle betyda för kommunerna.
– Inte nog med att de är främlingsfientliga, de har nu bestämt sig för att ställa sig långt till höger om Moderaterna. Dessutom försöker de mörka detta varje gång vi påtalar det. Deras väljare känner inte till vilken fruktansvärd högersväng de har gjort, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson
Varför tror du att de tagit den vägen?
– De försöker värva väljare från det sjunkande skeppet Moderaterna. Men det innebär en jätterisk. Deras väljare bland LO-medlemmar är de stora förlorarna på SD:s ekonomiska politik och samtidigt försöker de värva stöd från den yttersta högerkanten. Det ska bli intressant att se hur de löser den gordiska knuten.
Minskar med 58 miljarder
Det är LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström som gjort analysen, med utgångspunkt i material som Sverigedemokraterna själva publicerat. Det handlar om en politik med kraftiga nedskärningar vad gäller statsbidrag till kommunerna, särskilt generella statsbidrag som skulle krympa med 26 miljarder bara i år och sedan successivt utökas till en minskning om 48 miljarder kronor år 2020. Totalt vill Sverigedemokraterna minska anslagen till kommunsektorn – Järliden Bergström räknar anslag där 80 procent eller mer går till kommunerna – med cirka 49 miljarder kronor i år och hela 73 miljarder kronor 2020. Kvittat mot satsningar blir det ändå minus 34 miljarder 2017 och minus 58 miljarder 2020.
– Det här slår direkt mot välfärden, säger Järliden Bergström.
– Det slår dessutom mot omfördelning mellan kommuner, alltså mot de kommuner som har svagare skatteunderlag. Det är en väldigt konstig politik med tanke på Sverigedemokraternas väljarbas. Det är en extrem högerpolitik, som inget annat parti till höger om mitten förespråkar. Sverigedemokraterna vill minska ner på det offentliga åtagandet.
Åkesson talar gärna om att skydda den svenska välfärden, då kopplat till invandringens kostnader. Men nu lägger partiet en budget som ger kommunerna mindre pengar. Vad skulle det betyda för kommunerna?
– De skulle få det väldigt svårt att finansiera många områden, till exempel skolan, vården och äldreomsorgen. Det blir stora luckor.
Sverigedemokraterna vill inte kalla sig borgerliga. Men du menar att det är ett borgerliga parti. Hur motiverar du det?
– Jag är ekonom och tittar på deras ekonomiska politik. Då blir det otroligt enkelt att placera dem i grupperingen borgerliga partier. Inga partier till vänster lägger sådana här förslag. Samtidigt visar bland andra OECD att inkomstskillnaderna ökar kraftigt i Sverige. Sverigedemokraterna har inte fångat upp den debatten alls.
Det här är en ekonomisk politik som skulle få konsekvenser för LO:s medlemmar. Samtidigt har Sverigedemokraterna vunnit stort stöd i LO-kollektivet, speciellt bland män. Hur är det möjligt?
– Jag tror att Sverigedemokraterna skapar en oro genom att beskriva vad de ser som en konflikt mellan flyktingpolitik och välfärd. Men det Sverigedemokraterna missar att kommunicera är att de själva bidrar till kraftiga nedskärningar. De lyfter enskilda satsningar, som vårmotionen med åtta miljarder kronor till vården – men ingenting om var pengarna ska tas ifrån. Då gick jag tillbaka och tittade på hela motionen från i höstas. Det är inga satsningar totalt sett. De har egentligen en annan agenda som drabbar LO:s medlemmar.
SD håller inte med
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt håller inte alls med om slutsatserna i LO:s rapport. Han menar att det har gjorts ett orättvist urval och att kommunernas ekonomi – under förutsättningen att invandringen minskar – skulle bli bättre.
Järliden Bergström:
– Jag beskriver hela effekten av deras kommunpolitik enligt budgetmotionen.