Bara Målarförbundet och Byggnads redovisar, om än en liten, ökning av antalet medlemmar sedan den 1 januari i år. Transportarbetareförbundet ligger kvar på ungefär samma medlemsantal, och Elektrikerna har inte svarat. Men övriga LO-förbund går alltså back. Värst är läget i Kommunal, efter skandalen i januari som slutade med ordföranden Annelie Nordström fick sparken. De har i nuläget över 11 000 medlemmar färre än för elva månader sedan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är svårt att säga hur mycket det påverkar, men självfallet blir det en ekonomisk påverkan. Vi gör just nu allt för att se över den verksamheten vi har. Granskningen visade att det fanns saker i föreningen som inte hör hemma hos oss, och det är väldigt sorgligt att vi har tappat de här medlemmarna, säger Hanna Stenholm, medlemsadministrativ chef på Kommunal.
"Tillbaka på normalnivå"
Dock börjar man se en uppgång – sedan i somras har medlemsantalet i Kommunal ökat med 2 000 människor, men om det är samma personer som hoppat av som nu återvänder har man inte analyserat.
– Vi hade ett stort antal medlemmar som kom tillbaka väldigt snart, redan i våras. Men vad vi kan se nu är att vi är tillbaka på normalnivå för hur många som lämnar Kommunal, och att vi har ett stabilt inflöde, fortsätter Hanna Stenholm.
"Besvärligt läge"
Det är annars just inflödet som är problemet för LO-facken, tror Anders Neergaard, som forskar kring kollektiv organisering. Han menar att LO inte har hängt med i utvecklingen.
– De är i ett besvärligt läge på många olika sätt. Dels sker det en strukturell global förändring som går mot fler servicearbeten, vilket är jobb där det är svårare att organisera medlemmarna, dels förstärktes den långsamt fallande trenden som pågått sedan 90-talet av den borgerliga regeringens förändringar av till exempel a-kassan, säger han.
Tidningen Arbetet rapporterade häromdagen att Byggnads lyckats med sitt försök att locka fler unga till facket. Nu är nära 30 000 av medlemmarna under 30 år gamla, vilket är en ökning med 5 000 personer sedan 2011.
Unga är intresserade
Andreas Neergaard säger att vissa LO-förbund har svårt att rekrytera.
– Fackförbunden är en gammal rörelse, och hur man gjorde förr sitter fortfarande i. LO:s problem är att de inte hittar nya medlemmar. Villkoren för LO-yrkena är mycket tuffare nu för tiden med osäkra anställningar, deltidsjobb och bemanningsföretag, vilket gör att den traditionella rekryteringen inte fungerar. Facken har nog också värnat sina gamla medlemmar och de som har bättre villkor, för de är lättare att nå.
Finns det ett intresse bland unga då?
– Ja, de undersökningar som gjorts visar att det finns en vilja bland ungdomar och personer med utländsk bakgrund att påverka sin situation och sitt arbetsliv, men ju osäkrare koppling man har till arbetsmarknaden desto svårare är det att bli engagerad och gå med i facket.