Mätningen från SVT/Novus där Sverigedemokraterna får stöd av nära 30 procent av dem som uppger att de har ett arbetaryrke är oroande. Det tycker Johan Ulvenlöv, valledare på LO:
– Naturligtvis är den utveckling vi ser i opinionsläget mycket oroande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I SCB:s partisympatiundersökning från i maj var Socialdemokraterna fortfarande störst bland LO:s medlemmar. Men även här har SD ökat kraftigt de senaste åren och blev näst störst. Johan Ulvenlöv ser flera förklaringar till ökningen.
– De ökade mest under perioden med borgerlig regeringen när omfattande skattesänkningar genomfördes. Sverigedemokraterna kunde troligtvis kapitalisera på det. Sedan har vi naturligtvis kölvattnet av flyktingkrisen då människor kände sig osäkra på hur situationen skulle hanteras.
”Mer skeptisk till invandring”
Anders Sannerstedt är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet och forskar om Sverigedemokraternas väljare.
– Sett i ett internationellt perspektiv brukar denna typ av partier ha förankring i arbetarklassen och Sverigedemokraterna har en del av sin politik riktad mot den. Man pratar gärna om välfärden och om att gå tillbaka till folkhemmet. Sedan är arbetarklassen mer skeptisk till invandring än medelklassen och förutsättningen för att rösta på SD är att man vill minska invandringen. Annars röstar man inte på SD.
”Drabbar LO-medlemmar”
Samtidigt har Sverigedemokraterna tydligt gjort klart att de föredrar en borgerlig regering framför en rödgrön och deras föreslagna skattesänkningar är något LO tagit fasta på och bygger sina kampanjer mot partiet på.
– De politiska förslag de lägger och driver i riksdagen handlar om allt ifrån skattesänkningar till nedskärningar i välfärden som drabbar de som jobbar och LO-medlemmar i deras vardag, säger Johan Ulvenlöv.
Anders Sannerstedt menar att SD:s skattesänkarpolitik är logisk, sedd ur ett historiskt perspektiv.
– Populismen har i alla tider representerat revolt mot skattetryck. Sedan tror jag inte att alla väljare resonerar som så att om vi ska ha en bra välfärd måste vi ha hög skatt. Sänkt skatt är alltid populärt. Till det kommer en utbredd uppfattning att om vi bara minskar invandringen blir det mer pengar till välfärden.