LO-förbunden där ökningen av de som får a-kassa ökat mest det senaste året (procent).
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Byggbranschens kris sprider sig – och kompetens går förlorad för gott, varnar LO. Och regeringen ser passivt på, anser Louise Olsson, LO:s vice ordförande.
– Man sitter på läktaren som en expertkommentator, säger hon.
Allt fler är utan jobb. I september var arbetslösheten på 8,5 procent, enligt SCB. Byggnadsarbetare hör tillsammans med handelsanställda till de hårdast drabbade. I kölvattnet av den höga inflationen störtdök byggandet under fjolåret och har ännu inte tagit fart.
Redan i den budget högerpartierna fick genom riksdagen under slutet av förra mandatperioden försvann det investeringsstöd som fanns för att bygga hyresrätter. Det är ineffektivt och snedvrider konkurrensen, ansåg de borgerliga. I den byggkris som nu råder anser LO att bristen på stöd för att hålla igång byggandet är förödande.
– Jag vet inte om någon regering tidigare varit så kass på att skjuta till stimulanser i lågkonjunktur så att byggandet kan fortsätta, säger Louise Olsson.
Nu vittnar siffror från LO-förbundens a-kassor om hur byggbranschens kris fortsätter att spä på den stigande arbetslösheten. På ett år har antalet som får stöd från Byggnads a-kassa ökat med 32 procent. Dessutom spiller byggkrisen över på fler sektorer och bidrar exempelvis till att uttaget från Transportarbetarförbundets a-kassa ökat med tjugo procent. Och Elektrikerförbundet har den a-kassa där uttaget ökar allra mest – om än från en mycket låg nivå – med 127 procent.
Kommer inte stå i givakt
Elektriker är alltjämt ett bristyrke i stora delar av landet, men det minskande byggandet gör det svårare att få praktikplats.
– Vi ska elektrifiera hela Sverige, men nu kommer de här unga elektrikerna inte ut i arbete för att det inte finns några praktikplatser. Det kommer vi få sota för, säger Louise Olsson.
Också när det gäller de byggnadsarbetare som nu förlorar jobbet fruktar hon att kompetens går förlorad för gott.
– Har du fått ett annat jobb är det inte så att du står med blåställ i givakt när byggandet sätter igång igen.
”Vi går mot en lång vinter på arbetsmarknaden”, sa arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) när han kommenterade den stigande arbetslösheten för en tid sedan. Men arbetslöshet är inte som opåverkbara årstider, anser Louise Olsson. Hon tycker uttalandet är ett uttryck för en passiv inställning från regeringen.
– Man sitter på läktaren som en expertkommentator.
Mest till rika
Regeringen pekar på att de satsar på yrkesutbildning. Här får de tummen upp av Louise Olsson. Men framför allt trummar Mats Persson och andra statsråd in budskapet att de ekonomiska hjulen kommer börja snurra till följd av att regeringen sänker skatter för 27 miljarder nästa år. Det tror LO inte på.
Höginkomsttagarna får mest och de lägger pengar på hög, snarare än att konsumera, resonerar Louise Olsson. Hon tycker att finansminister Elisabeth Svantesson illustrerade problemet genom att svara ”vet inte” på frågan om vad hon skulle göra med de 3000 kronor hon får extra varje månad
– Frågar du LO-medlemmar vet de precis vad de skulle göra. De skulle köpa vinterskor, overaller till barnen eller serva bilen.
Stötta hushåll med små marginaler, lyder LO:s uppmaning. Och passa på göra efterlängtade investeringar. Regeringen har föreslagit en ökning av infrastrukturbudgeten för de kommande åren. Men främst är potten till underhåll av befintliga vägar som ökar. Mer måste till, anser Louise Olsson.
– Regeringen sänker skatten för de rikaste men gör inga större investeringar i tåg och infrastruktur.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.