I dag presenterade LO en ny rapport om arbetsmarknaden. Den visar att visstidsanställningarna ökat de senaste fem åren och i dag har mer än varannan ung mellan 16 och 24 år tillfällig anställning. I hela arbetskraften är det drygt 15 procent som är tillfälligt anställda.
– Det är såklart allvarligt för individen. Ofta blir det någon slags tävling, man väntar på det där sms:et och får jobba samma dag. Det finns exempel där folk måste svara inom 15 sekunder, annars går jobbet till någon annan. Man står och duschar med mobilen och sover med den under kudden för man är livrädd att förlora det där jobbet, säger Tobias Baudin.
Vanligast bland arbetarkvinnor
Enligt rapporten är visstidsanställningar vanligare bland arbetare än bland tjänstemän. Hårdast drabbade är arbetarkvinnor. I den gruppen är 25 procent visstidsjobbare. Tidsbegränsade anställningar förekommer i störst utsträckning i hotell- och restaurangbranschen.
– Förutom att kvinnor har det sämst och otryggast har de också lägst sysselsättningsgrad och lägst lön. Skillnaderna gäller både mellan yrken och inom olika branscher. Det ligger ett oerhört stort ansvar på fackföreningsrörelsen att komma till bukt med de här orimligheterna. Rörelsen har betydligt mer att leverera än vad den gjort hittills, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.
Enligt rapporten arbetar de flesta visstid mot sin vilja. På frågan om vilken anställningsform de själva skulle föredra så svarade 70 procent att de hellre ville ha fast jobb.
– I långa loppet blir det dåligt för landet. Vi vill att unga ska bli vuxna, flytta hemifrån, investera i en bostad, köpa bil och åka på semester. Det är väldigt viktigt för att få igång svensk ekonomi och få ner arbetslösheten. En viktig del är tryggare anställningar som gör att människor vågar satsa och investera, säger Tobias Baudin.
Lagändring banade väg
2007 ändrade alliansregeringen lagen så att det blev lättare att stapla olika tillfälliga anställningar på varandra. I dag är det möjligt att vara på samma arbetsplats i åratal utan att få fast jobb.
EU-komissionen har slagit ner på Sveriges lagstiftning och krävt att visstidsmissbruket ska upphöra. Trots det tänker LO inte jobba för att ändra lagarna i första hand. Istället vill Tobias Baudin gå kollektivavtalsvägen.
– Vi måste få ordning och reda i anställningsformerna och gemensamt hitta lösningar med arbetsgivarna. Det tänker vi prioritera från LO:s sida. Vi har gjort vissa framsteg på vissa kollektivavtalsområden men det är uppenbart att det inte räcker. Det måste till ett större omtag för det här är oacceptabelt på svensk arbetsmarknad, säger Tobias Baudin.
Han utesluter dock inte att pressa på politikerna om LO och arbetsgivarna inte kan lösa frågan själva.
– Förändringen i lagen kring allmän visstid kom 2007 med alliansregeringen. Vi skulle kunna göra det enkelt för oss och gå till den nya regeringen och kräva lagstiftning som får pendel att svänga tillbaka. Risken med det är att pendeln svänger igen om man byter regering. Därför är det bäst avtalsvägen. Men hittar vi inga lösningar där så måste vi vända oss till politiken, säger Tobias Baudin.