Till förtret för tillskyndarna av en snabb överenskommelse om avtalet mellan EU och USA motsätter sig nu både Tyskland och Frankrike den omstridda paragrafen om investeringsskydd, Investor State Dispute Settlements (ISDS), i TTIP. ISDS skulle enligt världens största organiserade arbetstagarorganisation IG Metall, underminera både demokratin och staters suveränitet. Tvistlösningsmekanismen ger möjlighet för storföretag att stämma nationella regeringar för lagstiftning som skulle kunna innebära att deras framtida vinster minskar, exempelvis inom områdena miljö och hälsa. Mekanismen är starkt kritiserad, inte minst av miljö- och medborgarrättsrörelser över hela Europa, och i Tyskland och Frankrike är det en het fråga i debatten. Men i Sverige har det fram till nyligen varit väldigt tyst om både TTIP och ISDS, även från fackligt håll.
Svenska fack positiva till TTIP
Den 18 februari gick LO, Saco och TCO ut med en gemensam debattartikel till stöd för TTIP i Dagens industri. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har också skrivit en debattartikel i San Francisco Chronicle tillsammans med tidigare Timbro-vd:n Maria Rankka (nu vd för Stockholms handelskammare) med innehållet att LO och Svenskt näringsliv – trots motsatta åsikter på en rad områden – inte tvekar att göra gemensam sak när det gäller frihandel. Thorwaldssons oheliga allians med näringslivet har mött kritik. TCO:s tidigare chefsekonom Roland Spånt kritiserar framförallt Thorwaldssons inställning att frihandel skulle vara en jobbmotor.
”Frihandel ökar inte antalet jobb. Frihandel betyder att mindre effektiva enheter slås ut av mer effektiva”, skriver han i en ledare i Hela Gotland. Enligt Spånt betyder fler jobb i EU färre i USA och vice versa.
”Olika fackliga traditioner”
Karl-Petter Thorwaldsson håller inte med. Den enda fara han ser i avtalet är ISDS.
– Avtalet är ett sätt att förenkla och öka handeln med USA. Det handlar bland annat om tariffer, säger han.
Tarifferna är ju redan låga idag?
– Ja, det är de, men framförallt handlar det om att få produkter godkända på ett enklare och mindre kostsamt sätt. Ett exempel är Volvo som måste betala stora summor för att få sina produkter godkända i USA.
Både svenska och internationella nationalekonomer avfärdar EU-kommissionens prognoser om de jobb och den tillväxt avtalet kommer att ge som överoptimistiska. Hur ser du på det?
– Vi har fått en siffra från Europafacket som säger att samtliga frihandelsförhandlingar EU är inblandade i nu skulle kunna ge två miljoner jobb i Europa, men det går inte att veta säkert.
Hur kan det komma sig att svenska fackföreningar över lag är så positiva till TTIP när tyska fackförbundet IG Metall rasar och kräver ett omedelbart stopp av förhandlingarna?
– Vi har i princip samma ståndpunkt. Vi är båda emot ISDS och ställer ungefär samma krav på att man ska följa ILO:s kärnkonventioner. Det leder oss inom svensk fackföreningsrörelse till ett rungande ja till frihandel och dem till ett rungande nej! Vi har olika fackliga traditioner.
IG Metall ser många faror med avtalet, utom ISDS, för både arbetstagare och konsumenter. Vad säger du om det?
– Samma villkor måste gälla för både amerikanska och europeiska löntagare, därför måste vi få med ILO:s kärnvillkor. Vi måste också trycka på för att ISDS inte ska införas i TTIP. Även arbetsrättsligt är den största fara vi ser med avtalet ISDS. Vi kan aldrig acceptera att storföretag ges rätten att stämma stater, då kan vi hellre vara utan TTIP, säger Karl-Petter Thorwaldsson.