Det är dessa avtal som LO och Svenskt Näringsliv nu vill att övriga parter, både fackförbund och arbetsgivare som ännu inte gjort upp om kommande års avtal, ska anpassa sig till.
– Vi gör det för konkurrenskraftens skull och för kvinnolönernas, sade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressträff.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En viktig bakgrund till utspelet är turbulens inom LO inför avtalsrörelsen. Tidigare har det funnits en samordning där samtliga LO-förbund accepterat industrins avtal, det så kallade märket, som normerande. Men i oktober sprack den sedan LO:s styrelse inte lyckats enas om en satsning på lönehöjningar för kvinnodominerade yrken. Det innebär att varje fackförbund nu förhandlar för sig själva.
”Uppskattar överenskommelsen”
När överenskommelsen presenterades i måndags fanns en skrivning med om att LO förbehåller sig rätten att stötta Kommunal i kravet på höjda löner för undersköterskor utöver märket.
Efter att överenskommelsen offentliggjorts var Kommunal snabbt ute och meddelade sitt gillande.
– Vi uppskattar överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv. Vi respekterar industrinormen och fortsätter driva våra krav: reallöneökningar åt alla medlemmar och en extra lönesatsning på undersköterskor, sade Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal i ett uttalande.
Att LO och Svenskt Näringsliv gör gemensam sak är kontroversiellt. Men trots den uppseendeväckande överenskommelsen uteblev kritiken från LO:s medlemsförbund. Inte bara Kommunal utan också 6F, som är en sammanslutning mellan Fastighetsanställdas Förbund, Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Seko, ställer sig bakom – och man trycker på att överenskommelsen kommer att gynna lågavlönade och kvinnor.
– Modellen som presenteras idag är den modell som vi slogs för innan LO-samordningen sprack. Det möjliggör tre viktiga saker; en satsning på felavlönade kvinnor, en låglönesatsning samt en reallöneutveckling, sade 6F-förbundens ordförande i ett gemensamt uttalande.
Samtidigt behöver hurraropen från fackförbunden inte betyda att de egentligen är särskilt nöjda. Statsvetaren Jonas Hinnfors säger att det kan handla mycket om förhandlingsteori.
– Avtalsrörelsen påminner om det politiska spelet, starka motsättningar kan biläggas när det kommer en uppgörelse. Sedan kan kritiken sippra upp igen, men för att avtalet ska hålla kan man inte kritisera allt för mycket, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är även oklart hur de stridbara förbunden inom LO kommer att förhålla sig till märket. Flera har krävt högre löneökningar än 2,2 procent. Ett exempel är Byggnads som kräver mer än 3 procent och redan har varslat om strejk som bryter ut på tisdag om parterna inte kommit överens. Trots att Byggnads hyllar uppgörelsen vill man inte svara på om förbundet tänker lyssna på uppmaningen inte kräva mer än 2,2 procent.
– I och med att vi sitter i samtal med medlarna om Byggavtalet vill jag inte ge mig in i en diskussion om det nu, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin till Dagens Arena.
Janne Rudén, ordförande för Seko, säger dock till Dagens ETC att förbundet kommer att följa riktlinjen.
– Vi har sagt att vi kommer att följa rekommendationen i våra fortsatta förhandlingar, men vi har fortfarande jättemånga frågor kvar i våra förhandlingar, säger han.
Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin vill inte kommentera överenskommelsen.
– Vi har pågående förhandlingar med Visita och därmed inte möjlighet till intervju, skriver hon i ett sms till Dagens ETC.