– Jag vill aldrig igen vara med om att Volvo måste säga upp 6 000 personer i ett enda varsel för att banksystemet har gått sönder.
– I ett läge när svenska affärsbanker gör vinster på över 100 miljarder kronor per år, att då försöka fly från en ökad säkerhetsmarginal i banksystemet tycker jag är ett riktigt dåligt beslut.
Det säger han efter beskedet att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Helsingfors. Karl-Petter Thorwaldsson menar vidare att banken fått hjälp ur flera kriser som drabbat hela samhället hårt.
– Den som tar smällen för det är ju alltid skattebetalare som ska skydda bankerna och löntagare som blir av med jobbet som en indirekt följd. Att i det läget inte kunna vara med och bidra, det är dåligt analyserat av Nordea.
"Borde be om ursäkt"
Argumenten om att Nordea nu vill ingå i den europeiska bankunionen och få samma villkor som övriga banker inom eurozonen kan Karl-Petter Thorwaldsson förstå. Men han är mycket kritisk till hur banken har presenterat sina flyttplaner, och retoriken från Nordeas vd Casper von Koskull som använde ordet ”desinformation” om debatten om bankens flytt.
– Vi kunde alla följa vad som skedde under våren när han gick ut och hotade Magdalena Andersson. Han hoppas väl att vi inte minns det, men ingen har glömt hur det här började. Nu hade de delvis andra argument för flytten, han borde i så fall gå ut och be om ursäkt för att han skyllde på fel saker i våras, sen kan vi börja snacka, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
– Hade de lagt fram argumentet med bankunionen redan i maj så hade det varit en annan sak. Men bolaget gick ut med att de skulle lämna Sverige om vi höjde avgifter och skatter, vilket de flesta andra länder ju också gjort, säger han.
Anser det riskfyllt
Karl-Petter Thorwaldsson tycker att det är farligt att en bank söker sig till bankunionen för att spara pengar på resolutionsavgiften, det tyder på att de inte inser varför säkerhetsmarginalen i systemet behöver öka.
– När banksektorn drabbas av en nedgång – ofta börjar ju dessutom krisen just inom bankvärlden – så resulterar det i att inga företag kan ta lån och hela världsmarknaden som vi i Sverige lever av går ner. Då är det rimligt att bankerna är med och tar ett större ansvar för det. Magdalena Andersson har rätt, bankerna har fel, säger han.
Karl-Petter Thorwaldsson påminner om att det är arbetare och löntagare som drabbas hårdast av ekonomiska kriser och att banker.
LO kommer inte att fatta något beslut om att byta bort Nordea, som idag är organisationens huvudbank, den närmaste tiden. Men redan nu på måndag inleder man en analys av hur en eventuell flytt av de 500 miljoner som på olika sätt finn i banken skulle påverka medlemmarna.
– Det är medlemmarna som är våra uppdragsgivare, och jag tycker inte att man ska fatta ett sånt beslut när man är väldigt upprörd. Men jag tror att de allra allra flesta tycker att LO ska ha sina huvudaffärer med en svensk bank.