Missnöjet i boden är tydligt. De anställda hade hoppats på att Byggnads skulle klara spräcka märket. Men mitt under förhandlingarna gick LO och Svenskt Näringsliv ihop och krävde att alla fackförbund skulle hålla sig till 2,2 procent. Uppmaningen var inte minst riktad till Byggnads och de fem andra förbunden inom samverkansplattformen 6F, bland annat Elektrikerna och Målareförbundet.
– LO-styrelsen bortser från 6F men går och skriver på ett papper med Svenskt Näringsliv om ett generellt märke istället. Samtidigt försöker 6F med Byggnads, Målarna och Elektrikerna få till något ännu bättre. Men det blir ju svårt när LO:s styrelse säger något annat, säger Per Ottosson, snickare, lagbas och facklig förtroendeman på bygget.
– Man bli förbannad och irriterad på sådana saker, fyller kollegan Bengt Johansson i.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kommunal spräckte märket
Det är måndag eftermiddag i Malmö. Omkring 100 av Kommunals arbetsplatsombud i vården har samlats till fackmöte i Stadshuset. Till skillnad från Byggnads klarade Kommunal att spräcka märket. Undersköterskor med examen får en genomsnittlig löneökning på drygt fyra procent de närmsta tre åren. Det är en viktig delseger i kampen för att kvinnors löner ska komma i kapp männens, tycker undersköterskan och skyddsombudet Marion Löfstedt. Men inte heller hon ser med blida ögon på att LO gick ihop med Svenskt Näringsliv.
– Egentligen tycker jag inte vi ska jämföra oss med märket. Vi lever inte i en en konkurrensutsatt industri. Välfärden bygger på att vi betalar skatt medan industrin har sin export att jämföra sig med.
Kommunals egen kongress antog nyligen en motion om att verka för en individualiserad föräldraförsäkring. Det borde LO också göra, tycker undersköterskan Olga Krivtsova som även är kongressombud. För henne är jämställdhet på arbetsmarknaden viktigast.
– Våra yrken som undersköterska och andra kvinnoyrken ska vara lika mycket värda som manliga och ett steg i rätt riktning är beslutet vi tog på kongressen, att föräldraförsäkringen ska vara delad. Jag tycker det är viktigt att man satsar och inte håller tillbaka. Vi i kvinnliga yrken vill ha lika bra betalt och lika bra arbetsmiljö, säger hon.
Jämställdhet, höjda löner för kvinnor och delad föräldraförsäkring är hjärtefrågor också för Jaqueline Lenander. Hon är kock på Casino Cosmopol i Malmö och ordförande i Hotell- och restaurangs fackklubb på arbetsplatsen. Jaqueline Lenander vill också att LO ska jobba hårdare för att stoppa missbruket av springvikariat och tillfälliga anställningar inom restaurangbranschen.
– Om jag får vara radikal så skulle jag ge fler arbetsmöjligheter genom att sänka arbetstiden från åtta till sex timmar. Det är min personliga åsikt. Vad jag tror kunde skapa tryggare anställningar är till exempel att få in fler fackligt förtroendevalda på arbetsplatser. Finns det inte det skapar det otrygga anställningar eftersom arbetsgivaren kan göra som den vill, säger Jaqueline Lenander.
Hon har själv upplevt att folk med tillfälliga anställningar låter bli att engagera sig fackligt av rädsla för att inte få mer jobb.
– Jag har ett par stycken på min arbetsplats som vill engagera sig i min klubbstyrelse men som säger att de inte vågar eftersom de sitter i en klurig situation.
Gammal dom het
I boden i Trelleborg är Lex-Laval domen från 2007 fortfarande en het fråga. Den ger utländska företag rätt att stationera personal i Sverige utan att skriva på svenska kollektivavtal så länge deras anställda får betalt enligt miniminivåerna i avtalen. Byggnads menar att det leder till lönedumpning och fiffel. Per Ottosson vill att LO jobbar hårdare för att riva upp Lex Laval. Han tror det hade kunnat ena och stärka hela fackföreningsrörelsen.
– LO måste bli mycket tydligare och jobba med det Ylva Johansson jobbat med, att häva Lex Laval-domen. Den gör att det inte ställs några krav på att svenska kollektivavtal ska gälla. När den hävs, om den kan hävas, så kan det också bli lättare för oss att börja om från början.
Andra viktiga frågor för snickarna är högre pensionsavsättningar och sänkt normalarbetstid.
– Jag tänker arbetstidsförkortning. Några timmar i veckan så vi får 37 istället för 40. Det måste gå kan jag tycka, det gick ju på 60-talet när man jobbade på lördagarna, säger Robert Nilsson.
Arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier föreslog nyligen att nyanlända skulle anställas på byggen till lägre lön för att utföra enklare arbeten. Det vänder sig alla i boden bestämt emot.
– De vill ta in nyanlända för att göra skitjobbet. Städa efter oss till exempel, till en betydligt lägre lön. Det är på något sätt ett steg tillbaka 15–20 år, säger Rasmus Arvidsson.
– Vi är uppvuxna med att vi alla tjänar lika mycket pengar, vi gör alla samma jobb och ingen gnäller på någon. Vi följer kollektivavtalen, säger Per Ottosson.
Flera yrkesgrupper släpar efter
Kommunals framgångar i årets avtalsrörelse gäller främst undersköterskorna men det finns flera andra yrkesgrupper i förbundet vars löner släpar efter, påpekar arbetsplatsombudet Anna Bokström. Hon arbetar som personlig assistent och menar att deras löner måste höjas och villkoren förbättras. Hennes egen vardag går nätt och jämnt ihop.
– Det är väldigt oregelbundna arbetstider. Jag jobbar varannan helg och har inget val. Eftersom jag är ensam med två barn måste jag hitta någon som kan passa dem. Det finns ingen barnomsorg som täcker upp för det. Det är helt hopplöst att vara ensam mamma och jobba varannan helg, säger Anna Bokström.