Fem av fackförbunden i LO – Kommunal, Seko, Fastighets, Byggnads och Målarna – lämnade las-förhandlingarna i december 2019 i protest mot att Svenskt Näringsliv bland annat ställde allt för långtgående krav om vem man ska ha rätten att säga upp. Man hade bland annat förhandlat om att överge principen om att det måste finnas saklig grund.
Redan i maj, och senast tidigare nu i veckan, gick Kommunal ut offentligt med att de på nytt kunde ingå i förhandlingarna förutsatt att den omstridda frågan om saklig grund inte är föremål för diskussion.
– Om man sägs upp så ska det finnas en saklig grund, antingen arbetsbrist eller att så sker av personliga skäl. Det är en fråga som vi aldrig kommer förhandla bort. Saklig grund ska inte heller förhandlas bort i kollektivavtal. Och här jobbade LO fram ett förslag som vi tyckt är bra och kunnat ställa oss bakom, vi har sammantaget fått igenom alla våra krav, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande, till Dagens ETC.
Kommunal ställer fortsatt krav på att det måste finnas transparens när las-förhandlingarna börjar på nytt, och att de och andra fackförbund vill ha inflytande under processen. Tobias Baudin påminner om att det var LO själva som begärde förhandlingar med Svenskt Näringsliv om las, i slutet av 2017, långt innan Januariavtalet kom till. Bland annat för att förbunden vill avskaffa det allmänna visstidsarbetet på den svenska arbetsmarknaden.
– Att arbetsgivaren allmänt kan anställa och avskeda personer fram och tillbaka, det tycker vi hör till historien. Det vill vi avskaffa och det är också därför vi går in i förhandlingarna, säger Tobias Baudin.
Kommunal får medhåll av Valle Karlsson, ordförande i Seko, som också känt sig redo att kliva på förhandlingarna igen eftersom förbundsledningen upplevt sig ha fått gehör för sina krav. Han anser också att coronapandemin bara gjort det ännu viktigare att försvara en tryggare arbetsmarknad – och att de senaste månaderna i praktiken bör ha tagit livet av de nyliberala visionerna i Januariavtalet.
– Januariavtalet skrevs i en annan tid än den vi befinner oss i nu. Är det något pandemin har visat oss så är det att samhället behöver mer trygghet, inte mindre. Bristerna har blivit smärtsamt synliga. Att i det läget förorda en ytterligare uppluckring av regelverken som leder till att folk blir ännu mer otrygga, det känns ännu mer främmande idag, säger Valle Karlsson.
Men med detta är saken ännu långt ifrån klar. Nästa steg är att förhandlingarna med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv måste börja igen, sedan måste LO-förbunden så småningom ta ställning till förhandlingsresultatet. Valle Karlsson menar också att det kommer bli en förhandling ett slags förtäckt hot.
– Man har sagt från nyliberalt håll att om parterna inte tar hand om den här frågan, då måste politiken intervenera. Då kommer Januariavtalet att sättas på prov. Så det finns en uppenbar risk för att den andra parten kan luta sig tillbaka och tänka att de inte behöver komma överens, de får ju det där om vi inte kommer överens.
Valle Karlsson säger till Dagens ETC att det är förkastligt att politikerna från första början gett sig in på arbetsrättsområdet. Men han kan också irritera sig de som verkar tycka, att LO-förbunden redan har gett vika bara för att de går in i förhandlingar.
– Som fackförbund finns det i vårt DNA att vi är en förhandlande part. Att inte ens göra ett försök att göra det vore dumt.