Tunga LO-fack är beredda att göra rejäla uppluckringar i Lagen om anställningsskydd, Las, avslöjade DN idag. Bland annat förhandlar IF Metall och Handels med Industriarbetsgivarna, Teknikarbetsgivarna och Svensk handel. Ett förslag som ligger på bordet är att ge arbetsgivaren fri uppsägningsrätt de två–tre första åren av en anställning. Sekos förbundsordförande Jan Rudén är kritisk.
– Det har inte varit okänt att IF Metall och Handels varit ute och pratat med arbetsgivarna. Om ett förbund pratar med sin motpart om Las så får de göra det om de vill. Skulle man däremot börja prata om hela arbetsmarknaden är läget ett helt annat. Vi är inte i närheten av några sådana diskussioner med våra motparter, säger Jan Rudén.
Två krav för uppluckring
Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe uppger för DN att facken och arbetsgivarorganisationerna tittar på hela Las. Om de enas kommer de att be regeringen att göra hela lagen förhandlingsbar.
I utbyte mot uppluckringar i Las har facken två krav: Bemanningsanställda som varit inhyrda på samma arbetsplats i minst ett år ska få fast jobb på kundföretaget. Äldre anställda ska få fördubblad uppsägningstid.
Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, säger till DN att många anställda i dag har en falsk trygghet eftersom det är lätt för arbetsgivare att göra undantag från turordningsreglerna.
– I realiteten gäller inte ”sist in först ut”. Vem som får stanna avgörs av kompetensen. Därför hoppas vi med de här samtalen kunna uppnå bättre utbildningsmöjligheter för dem som jobbat länge, säger han.
Extremt känsligt
Frågan är extremt känslig inom fackföreningsrörelsen. Dagens ETC har ringt runt till de stora LO-förbunden och få vill kommentera DN:s uppgifter. Handels avtalssekreterare Per Bardh vill inte ens använda ordet ”förhandlingar”.
– Vi har inga förhandlingar, vi har samtal. Det är samtal som innebär att vi lyfter upp en mängd frågor som anställningsformer och hur den som blir arbetslös stöds. Vi har ingen anledning att gå in på detaljerna, men vi kan kommentera varför Handels är med i samtalen säger Per Bardh.
Han säger att Handels bland annat vill komma tillrätta med otrygga anställningsformer som vikariat, och se till så arbetsgivare inte kan låta anställda jobba utan fast anställning år efter år i bemanningsföretag. Handels vill också att fler ska få hjälp med omskolning och kompetensutveckling.
– Det är våra ingångsvärden. Många som drabbas av arbetslöshet och blir uppsagda får väldigt lite stöd och förbättringar för att kunna bli anställa igen. Det berör i synnerhet de äldre.
Vill inte säga vad facket erbjuder
Per Bardh medger att Las diskuteras men vill inte säga något överhuvudtaget om vad facket erbjuder arbetsgivarna. Han vill inte kommentera fri uppsägningsrätt trots att Anders Weihe bekräftat för DN att det diskuterats ända sedan i våras.
– Det som står i artikeln får stå för artikeln. Vi kommenterar inte mer, säger Per Bardh.
– Det finns ingen anledning att diskutera det med dig eller någon annan journalist hur samtalen väger. Det gör vi inte via media.
Enligt Jan Rudén är Sekos uppfattning att Las inte bör förändras. Han håller inte med arbetsgivarna om att det är för svårt att säga upp anställda i dag.
Rudén pekar bland annat på att de redan har rätt till vissa undantag i turordningreglerna och att fackförbunden brukar vara pragmatiska i de förhandlingarna.
– Att det är svårt att säga upp folk är skitsnack. Las går att hantera och vi tycker inte man ska in och rodda i lagstiftningen. Det går att förhandla vissa saker och det gör man ute på arbetsplatserna.