BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Med utgångspunkt i att de ekonomiska klyftorna i Sverige ökar mer än i något annat jämförbart land, menar LO-ekonomerna att det är hög tid för svenska politiker att visa mod och lansera reformer som förändrar den ojämlika utvecklingen på allvar.
För att få bukt med de ökande inkomstskillnaderna behövs en mer aktiv skattepolitik, menar LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden-Bergström.
Tydliga effekter
Om man skulle ge alla ett jobbskatteavdrag, alltså även sjuka och arbetslösa, skulle det ge väldigt tydliga effekter för dem som har det sämst. Det skulle kosta omkring 20 miljarder, men fördelningseffekterna skulle vara stora, säger hon.
En skattesänkning för pensionärer, sjuka och arbetslösa skulle i så fall kunna finansieras genom ökade kapitalskatter.
– Det finns fortfarande mycket att göra åt den skeva fördelningspolitik som den borgerliga regeringen skapade. Att höja taket i a-kassan och sjukförsäkringen samt att ge samma skattesänkningar för alla samtidigt som kapitalskatterna höjs skulle vara ett viktigt steg mot en bättre fördelningspolitik, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.
Långt kvar till mål
Ola Pettersson presenterade siffror på att Sveriges ekonomiska tillväxt fortsätter att öka och att sysselsättningen fortsätter öka i en ”hygglig” takt, men att Sverige har långt kvar för att nå sexprocentsmålet i arbetslösheten.
– Efterfrågan växer snabbare än tillgången på arbetskraft, vilket leder till att arbetslösheten sjunker, även om det sker i en väldigt långsam takt, säger Ola Pettersson.
”Uppbyggnad av Komvux”
För att komma till rätta med den fortsatt höga arbetslösheten behöver främst kompetens- och matchningsproblematiken åtgärdas, menar LO-ekonomerna.
– Vi ser ett stort behov av en stor uppbyggnad av Komvux. Människor behöver få tillgång till reguljär vuxenutbildning. Politiken fungerar inte tillräckligt bra på detta område, säger Ola Pettersson.