Kunskaperna om korrekta anställningsvillkor och kollektivavtal är ”pinsamt låga” bland unga sommarjobbare. Även hos föräldrarna kan det bli bättre. Det menar Teres Eriksson på LO.
– Ibland undrar man hur föräldrarna tänker som låter barnen ta vissa jobb.
Teres Eriksson är ungdomshandläggare på LO-distriktet i Jönköping. Hon är just nu ute på den årliga två veckor långa kampanjen ”Facket på sommarjobbet”, tillsammans med förtroendevalda från fackförbunden inom LO. Arbetsplatser med unga sommarjobbare besöks, man knackar på och frågar om de unga känner till om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen, om de har anställningsbevis, informerar om att de ska ha lönebesked och om allt som ska ingå, även semesterersättning.
Att det finns kollektivavtal är naturligtvis viktigt. Och det gör det oftast enligt Teres:
– Det händer att mindre butiker och caféer inte har det och då finns det ju troligen ingen försäkring. Om det händer något så är man oförsäkrad.
Vågar inte fråga
Kunskaperna bland de unga om regler och rättigheter på arbetsmarknaden svaga, menar Teres.
– Den är väldigt låg, mycket bristfällig. De flesta är bara så himla glada att de har fått jobb.
Många vågar inte heller fråga sina chefer om vad som gäller.
– Det är väldigt många som ringer till fackets hjälptelefon istället för att fråga chefen. Så ska det ju inte behöva vara. Det är en fruktansvärd sits för en ung människa att inte ens kunna påverka sin situation.
Det är ingen ny kampanj, enligt Teres Eriksson har den minst 30 år på nacken. Teres har varit med de senaste sju åren och hon ser en tydlig trend:
– Det är mycket färre sommarjobbare i dag. I mycket högre utsträckning går man runt på den personal man har under sommaren. Man delar upp sommaren så att man inte har semester samtidigt.
– Alla våra uppsökare säger det, att vad lite sommarjobbare det är i dag, säger Teres.
Rånrisk
Skräckexempel, eller i alla fall mindre bra exempel, finns naturligtvis. Jordgubbsförsäljning är ett sådant tycker Teres Eriksson:
– Det vanligaste är en jordgubbsförsäljare, runt 15-16 år gammal, med mycket pengar i kassan och alldeles ensam. Det finns en rånrisk. Och jobba ensam när man är under 18 år mycket tveksamt. Det är väldigt vanligt att det är en och samma person som sitter hela dagen.
– Ibland undrar man hur föräldrarna tänker som låter barnen ta vissa jobb, säger Teres och påpekar att ungdomar under 18 år behöver målsmans tillstånd för att arbeta.
De flesta arbetsgivare har inga problem med att LO dyker upp, även om det finns de som är öppet fackfientliga. Någon operativ verksamhet har inte kampanjgruppen, det är en utpräglad informationskampanj.
– Ser vi något som är helt uppåt väggarna, då ringer vi till facket det berör och begär att de tar tag i det.
Arbetsgivarna vet oftast vilka regler som gäller. De oseriösa struntar i dem.
– Det som är fult är att de lurar ungdomar bara för att de är unga, säger Teres.
– Det finns ingen vuxen som skulle jobba för 55 kronor i timmen. Eller jobba åtta timmar utan rast. De skulle protestera direkt.
Har kollektivavtal
Bobi Tasik är 17 år och sommarjobbar på Wienerkonditoriet i centrala Jönköping. Han har tidigare praktiserat på konditoriet i åtta veckor och säger att han kollade upp arbetsgivaren inför sommarjobbet.
– De har kollektivavtal och följer reglerna. Jag trivs jättebra.
Hans chef Sebastian Jakobsson driver konditoriet, som är ett familjeföretag. Han tycker att det är jätteviktigt med kollektivavtal:
– Vi slipper förhandla om lönerna själva. Och försäkringarna är också viktiga, säger Sebastian.
– En trygg arbetsplats är det viktigaste för oss.
Fotnot: LO har en hjälptelefon öppen året runt, med extrabemanning under sommaren. 020-560056