Förra året var närmare sex av tio, 57 procent, med osäkra anställningar kvinnor, och antalet osäkra anställningar har ökat markant de senaste 30 åren. Det visar SCB:s årliga statistik över jämställdhet i Sverige. Många, nästan en av fem, hade anställningar där de kallades till jobbet från dag till dag – en situation som jämförts med den gamla tidens daglönare. Enligt statistiken är det den privata sektorn som står för den största ökningen när det gäller tillfälliga anställningar. Men fenomenet finns även inom den offentliga sektorn.
När LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson besökte personalen på Sahlgrenska universitetssjukhus inför sitt första maj-tal i Göteborg i år fick han berättat för sig om situationen på sjukhuset.
– De berättade att 1 103 personer var sms-anställda och blir in-sms:ade för dagarbete.
– Det är ett otyg som kommit under de senaste åren. I grunden ligger massarbetslösheten. Att arbetsgivaren vet att man inte behöver måna om personalen. De som får betala priset för det här är de unga kvinnorna. Det är förförligt och skulle aldrig accepteras i en mansdominerad bransch, säger han.
Vill omvandla till fast
Han tycker att sjukhuset ska fastanställa istället för att ringa in personal från dag till dag.
– Om jag förstått det rätt så har man i genomsnitt 300 vikarier varje dag. Man skulle kunna omvandla de tjänsterna till fasta anställningar där de anställda inte är garanterade en särskild arbetsplats, säger han.
Stefan Petersson, chef för Bemanningsservice, vill inte kalla de som är anslutna till vikariepoolen för sms-anställda. Han säger också att antalet anslutna i poolen idag är färre än den uppgift som LO fått, totalt handlar det om 804 personer. Poolen finns för att lösa akuta vakanser, sjukdom, vab och semestrar.
– Men alla som är anslutna jobbar inte kontinuerligt hos oss. De jobbar kanske bara ett pass på julafton. Sedan finns det ett antal som jobbar mer. Det kan vara personer som pluggar och vill jobba extra på kvällar och helger, säger han.
Han betonar att personalen är fria att tacka nej till jobb. Poolen drog igång för tre år sedan.
I början av 2012 larmade barnmorskan Eva-Maria Wassberg om situationen i en debattartikel i Göteborgs-Posten. ”Forna tidens hamnsjåare i Göteborg stod med mössan i hand för ett påhugg över dagen. Nu är det vi som blir sms-styrda daglönare”, skrev hon då.
”I grunden åt fanders”
Idag arbetar hon i poolen och tycker att sms:en från förlossningsavdelningen fungerar bra. Mycket för att organisationen har blivit bättre än vid starten.
– De har koll på ett annat sätt. När jag pratar med kollegor är det många som säger att de hellre tar emot ett sms än att de ringer och lägger huvudet på sned i luren och frågar om man kan jobba. Det är svårt att värja sig från det, säger hon.
Att situationen fungerar för henne beror mycket på att det finns så många luckor i bemanningen att hon inte behöver vara orolig för sin försörjning.
– Mitt liv står inte och faller med om jag har med mig telefonen in på toan för att inte missa ett erbjudande om jobb. Nu är det sådan brist på barnmorskor att jag kan få hur mycket jobb jag vill. Men i grunden är det ju åt fanders eftersom hela systemet bygger på att man har en personalpolitik där vi är ständigt underbemannade. Om vi hade möjlighet att vara bemannade med en barnmorska per kvinna i födsloarbete så skulle det bli billigare på lång sikt, säger hon.
Lotta Björck, samordnare för Kommunal på Sahlgrenska säger att facket helst hade sett att de som i dag är timavlönade fått längre vikariat.
– En hel del av dem som jobbar i poolen är naturligtvis personer som studerar och hoppar in extra på kvällar och helger. Men alla är inte det. Det finns en hel del som faktiskt inte vill annat än att ha ett arbete och en trygg anställning.