– Vi använder dagarna för att utbilda oss själva, blicka framåt, nätverka och skapa strategier för att jobba tillsammans, förklarar John Edström, ordförande för partiets Göteborgsdistrikt.
Helgens arrangemang skiljer sig från kongressen, som är partiets högsta beslutande organ. Nästa gång den hålls är i maj och då ska ett nytt partiprogram mejslas ut. Nu är det snarare tillfälle att väcka olika frågor att ta med sig till kongressen.
En brännande fråga är hur V ska agera i opposition. Det är en roll som partiet, trots att det vuxit, nu fått på många platser – inte minst i regeringssammanhang.
– Politiken har blivit mycket mer högervriden. Vi ser en våg av nedskärningar i kommuner och regioner som är ganska brutal, säger partisekreteraren Aron Etzler.
Men det kommer att ta tid för partiet att byta kostym, tror han.
– Vi har de senaste åren blivit bättre på att förhandla än att vara i opposition, vi behöver ställa om partiet till något annat. Det är en ganska stor förändring för oss.
"Historiskt"
En av talarna på Vänsterdagarna är LO:s ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson. Det är första gången han gör det vid ett av V:s större arrangemang. Tidigare i år bjöds partiledaren Jonas Sjöstedt att träffa LO:s styrelse, något han själv kallade för "historiskt" i en intervju med Aftonbladet.
– De förstår ju också att så som läget är med den här regeringen, och med M och SD, så viks ju politiken åt höger. LO är väldigt oroliga för att klyftorna i samhället ökar, till exempel, säger Aron Etzler.
Den politik som LO:s traditionella bundsförvant, Socialdemokraterna, genomför i dagsläget är snarare centerpartistisk än socialdemokratisk, menar han. Istället för att som tidigare lita på att S sköter politiken i riksdag och kommuner och själva främst bidra med idéer måste Vänsterpartiet nu axla en större roll, anser Aron Etzler.
– Socialdemokraterna har inte riktigt någon tydlig socialdemokratisk inriktning. Då måste Vänsterpartiet göra mycket av det jobb som de gjorde tidigare, och vi behöver växa ganska mycket om vi ska klara den uppgiften.
"Måste vara mer generösa"
LO-basen själv håller med om att förbundets nyinledda kontakt med V är historiskt. Efter det senaste riksdagsvalet spådde LO:s styrelse en stark högergir i den offentliga debatten. Så har det också blivit, menar han.
– Allt hamnar på den borgerliga planhalvan, med hugg och slag, mer poliser, sänkta skatter. Det är långt ifrån vad vi behöver prata om i Sverige idag. Vi konstaterade att här måste vi nog vara mer generösa med idédebatt på vänsterkanten, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s stöd till januariavtalet var ett svårt beslut att ta, men var nödvändigt för att förhindra en ren högerregering, menar han. Men grundproblemet med en högerdominerad offentlig debatt kvarstår. Dessutom visar den senaste opinionsmätningen från Sifo att SD numera nätt och jämnt blivit största partiet bland LO:s medlemmar.
– I över hundra år har både vi och V hämtat vårt mandat från folkets vrede mot orättvisor. Men vi har hamnat i en rävsax, ju bättre vi är på att beskriva problemen, desto större underlag blir det för populistiska partier, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Enligt honom går det att se ett liknande mönster i de länder där klyftorna ökat mest de senaste 30 åren, och där Sverige ingår. Ju större inkomstskillnaderna blir, desto mer högerpolitik och lägre skatter vill väljarna ha, istället för att som tidigare gå åt vänster. Därför är en utvidgad vänsterdebatt nödvändig, anser han.
– Löser inte politiken jämlikheten så kommer man inte heller få makten.